Wednesday, 10 April 2013

EZ-TRUST HIV RAPID SCREEN TEST - BELI DAN LAKUKAN SENDIRI DI RUMAH

Ujian HIV secara privasi dirumah
Ia hanya mengambil masa 5 minit untuk mendapatkan keputusan anda. Tidak ada keperluan untuk mengemukakan sampel darah untuk ujian. Ia boleh dilakukan dalam keselesaan dan privasi didalam rumah anda sendiri.

Private HIV Home Test
It only take 5 minutes to get your results. There is no need to submit blood samples for testing. It can be done within the comfort and privacy of your own home. 







Where to get this HIV Test Kit?
You can buy our HIV Kit directly from this website or from the pharmacies in Malaysia. You can check the location of the pharmacies from www.hivtest.com.my/pharmacies.php

What is HIV Test Kit?
The Nexus Laboratories HIV Home Test Kit is just like a normal HIV test apart from the fact that you don't need to go to a clinic to have your blood taken, but collect a blood sample at home and get the result on the spot.

There are dozen of HIV Test Kit in the market and which one is reliable?
Our products comply with ISO 9001 therefore they are reliable and safe to use. The HIV Kit are different from any other unknown China manufactured HIV Test Kit that you might come across online as the HIV Test Kit are fully certified and approved by major bodies. Any manufacturing errors are unlikely therefore the HIV Kit will give you very accurate and reliable results.

The advantage of a Rapid HIV Test Kit is that you do not have to return to get your test result - results are usually available in about 5 minutes. Rapid HIV tests are single-use and do not require laboratory facilities or highly trained staff.




Klik diSini - http://www.ihivtest.com.my/ 



Saya minta seorang pembaca bernama Farizul telah sudi berceritakan mengenai pengalaman beliau membeli dan menggunakan alat HIV TEST KIT ini dan jawabnya:

 
Boleh..tidak ada masalah, saya dari blog ni mulanya. 
Lepas itu ikut link yang diberikan, beli online sahaja dan guna maybank2u. Dalam 3 hari dah sampai. Tapi kat webpage tu ada bagi senarai nama kedai yang ada jual test kit ni, kebanyakkannya ada di Penang dan KL, 

Saya pernah tengok dalam Alibaba, murah je sebenarnya, tidak sampai pun 1USD. Tapi kat malaysia ni dijual dalam RM48, beli 2 dapat RM90 (jimat RM6 ringgit) 
Tak semua farmasi ada test kit ni...sy bagi url dia okey. http://www.ihivtest.com.my/pharmacies.php 

So far kat sini je ada, dah tanya kat Guardian dan kedai farmasi biasa, memang tak ada dijual. 
Penggunaan sangat mudah, dalam kotak yang dibeli, ada jarum, alkohol pad, alkohol, tester tu, dengan picagari mini. So cuci jari dengan alkohol pad dan buka jarum tu kemudian letakkan dekat jari lepas itu tekan je butang. Direct je dia cucuk jari kita, tak sakit pun. Tekan jari sikit lepas itu ambil darah dalam 2 titik guna picagari mini tu, kemudian letak kat tester. Lepas itu letak alkohol dalam botol tu 2 titik. Dan dalam 5 minit dah nampak kesan..

Tapi saya nasihat kat sini, amik darah banyak sikit, saya letak sikit sangat hari itu, sebab tu lah lambat nak nampak kesan. Saya kena tunggu 10 minit baru darah tu mengalir sebab sikit. So letak banyak sikit tau. Dalam 5 minit dah nampak dah jalur ada HIV atau TIDAK (negatif atau positif).

Saya promote untuk kita semua dapatkan, mungkin kita tidak melakukan aktiviti berisiko tetapi bagaimana dengan pasangan kita. Ini URL last saya bagi, sama sahaja dengan yang saya gunakan hari itu. 
http://www.youtube.com/watch?v=DbQeGer6kM4 Selamat mencuba dan miliki, TQ abang Najmi, semoga Allah berkati hidup awak.


farizul@ Riz
nak tahu lebih lanjut boleh hubungi saya di alamat emel.. ilzaluziraf@gmail.com
insyaallah saya akan membantu memberi penjelasan.



146 comments:

  1. Tq najmi, pernah dgr ttg testkid ini. Betul ke tepat?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak Wardah

      Pada saya test kit ini sangat membantu untuk mereka mengesahkan diri telah dijangkiti HIV dengan kadar segera, dan langkah seterusnya terus ke hospital dan dapatkan ubatan HAART yang mana kalau di ambil dengan segera boleh memusnahkan virus HIV.

      Contohnya begini;

      Seorang isteri non PLHIV melakukan hubungaan dg suami yang positif HIV mengunakan condom, malangnya condom pecah, beberapa hari kemudian dia mengunakan TEST KIT ini untuk buat ujian dan dapatinya HIV positif, maka langkah seterusnya dia perlu ke hospital dg segera jalani rawatan dan ambil HAART secepat mungkin. Bila HAART diambil dg cepat beberapa hari dari tarikh dia dijangkiti, kemungkinan virus HIV boleh dimusnahkan seperti yang berlaku di Amerika dalam entry "BAYI DILAHIRKAN DENGAN HIV BERJAYA DIRAWAT"

      Wallahuallam

      Delete
    2. muga urusan najmi dan kita semua sentiasa dipermudahkan Allah

      Delete
    3. Mak Wardah,

      99.8% tepat, tapi ada juga yang kata 99.9% tepat. wallahuallam

      Delete
  2. Terima kasih atas entry ini abg najmi

    ReplyDelete
    Replies
    1. MGDA

      Sama-sama...Saya rasa Test Kit macam ni sangat membantu memudahkan kita semua terutama bakal2 pengantin, mereka boleh buat test sendiri sebelum lakukan test sebenar di hospital.

      Sebelum ini ada individu yang bertanyakan tentang test Kit pada saya dimana dan bagaimana nak dibeli..alhamdulillah ini lah jawapannya pada pertanyaan tersebut...:)

      Delete
  3. saya baru je try benda ni..mula2 buat ujian tu pink je warnanya kat tanda T..dekat C takde warrna..takde lansung jalur-jalur merah keluar time tu..takut gila..bila masa kena hiv ni..lepas 10 minit,warna pink tu dah ilang..ada jaur merah pada C..syukur pada Allah..saya simpan result tu..tapi makin pudar warnanya..yang jalur C masih jelas kelihatan..yang lain dah jadi warna cokelat cair..jangan malu untuk mencuba..sokong produk ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous

      Alhamdulillaah, boleh awak share dengan abang bagai mana cara awak beli product ini, melalui pos atau di farmasi? dibeli dimana? berapa harga yang dijual sekaraang? bagaimana cara awak mengunakannya?

      abang hanya share maklumat mengenai product ini sahaja TAPI abang tak pernah tengok bagaimana product ni dan tak pasti ianya dijual dimana? Difarmasi abang dengar ada tapi farmasi dimana? Semua farmasi ker?

      Mudah ker kalau seseorang itu nak dapatkannya? Maklumaat dari saudara amat abang hargaai...:)

      Delete
    2. boleh..tade masalah..dari blog ni mulanya..pastu ikut link yang diberikan..beli online jer..guna maybank2u..dalam 3 ari dah sampai..tapi kat webpage tu ada bagi senarai nama kedai yang ada jual test kit ni..kebanyakkan ada di penang dan kl..tapi saya penah tengok dalam alibaba..murah je sebenarnya..tak sampai pun 1usd..tapi kat malaysia ni dijual dalam 48..beli 2 dapat 90..jimat 6 ringgit..

      tak semua farmasi ada test kit ni...sy bg url dia k.
      .http://www.ihivtest.com.my/pharmacies.php
      so far kat sini je ada..dah tanya kat gurdian dan kedai farmasi biasa,mmg tak ada..

      guna mudah ja..dalam kotak yg dibeli,ada jarum,alkohol pad,alkohol,tester tu,ngn picagari mini..so cuci jari ngn alkohol pad..buka jarum tu,letak dekat jari pastu tekan je butan..direct je dia cucuk jari kita..tak sakit pun..tekan jari sikit pastu amik darah dalam 2 titik guna picagari mini tu..letak kat tester pastu letak alkohol dalam botol tu 2 titik..dalam 5 minit dah nampak kesan..

      tapi nasihat kat sini..amik darah banyak sikit..saya letak sikit sangat aritu..sebab tu lambat nak nampak kesan..tunggu 10 minit baru dara tu mengalir sebab sikit..so letak banyak sikit tau..dalam 5 minit dah nampak dah jalur ada hiv atau tak..saya promote untuk kita semua dapatkan..mungkin kita tidak melakukan aktiviti berisiko tetapi bagaimana dengan pasangan kita.

      ni url last sy bagi..sama je dengan yang saya gunakan aritu...
      http://www.youtube.com/watch?v=DbQeGer6kM4

      selamat mencuba dan miliki...tq abang najmi..moga Allah berkati hidup awak...

      Delete
    3. Anonymous

      Alhamdulillah harap info yang saudara sharekan ini membantu yang lain...TERIMA KASIH.....:) NANTI saya selitkan dalam entru diatas...:)

      Delete
    4. terima kasih..dah selitkan..terharu lak rasa...just untuk nasihat tau..ape kata kalau kita promote benda ni untuk ada di setiap rumah dan pasangan suami isteri..bukan tak percaya 100% tapi tak salah kalau kita guna kit ni untuk lebih berkeyakinan..almaklum la..katanya ke opis jumpa client tapi pegi umah urut..tak slaah kalau 3 bulan sekali kita buat test ni..

      Delete
    5. Anonymous

      Kan lebih baik diselitkan dengaan nama, nama samaran pun ok sebab ramai sangat beri komen guna nama anonymous sahaja, apa pun terima kasih banyak-banyak...:)

      Promote kepada mereka yang ada terlibat dengan aktiviti berisiko ni..terutama golongan songsang heeee

      Delete
    6. iya iya..maaf sekalian..nama saya farizul..panggil saya riz..iya la..produk ni bagus untuk semua..songsang,tak songsang,bohsia,gro,mat rempit,suami,isteri..dapatkan dipasaran terdekat..nak tahu lebih lanjut,hubungi saya di alamat emel.. ilzaluziraf@gmail.com..insyaallah saya akan membantu memberi penjelasan..

      Delete
  4. salam.....ade soalan nak tanya...
    barang ni bile dipos gune poslaju ker hiv test kid ni?
    bungkusan pengeposan ade nampak tak ianya menunjukkan hiv test kit ni?
    maklumat penerima dirahsiakan atau macamane?

    thnks...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous

      Tak pulak saya tahu sebab saya tak pernah order tapi saudara boleh try email dan tanya kepada saudara Farizul @ Riz, email ia ada kat bawah dalam entry diatas sebab ia pernah order HIV Kit ni....Email dia yaa...:)

      Delete
  5. Saya ade beli dari primedic laboratories secara online.da byk kali buat tp negatif.tnda2 hiv masih ade lg smpai sekarang.saya xtahu nak percayakan kit ni atau x.da byk habes duit beli kit.saya pon da test vdrl tp negatif.saya juga ade baca yg kerajaan da berhentikan rapid test di semua klinik kerajaan.soalan saya bolehkah bnda ni dipercayai keberkesanannya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous

      Adakah saudara melakukan ujian mengunakan kit tersebut bertujuan nak dapatkan keputusan positif HIV, selagi resultnya negatif saudara seolah-olah tidak percaya (kalau positif baru percaya) Adakah saudara mengharapkan diri saudara positif HIV?

      Simptom yang saudara alami yang maybe ada persamaan dengan simptom HIV itu tidak semestinya saudara telah dijangkiti HIV. Kemungkinan simptom yang saudara alami itu berkaitan dengan penyakit lain seperti penyakit kelamin contohnya.

      Mengenai Kit HIV - apa yang saya tahu keberkesanannya adalah 99.9% tepat (maaf saya tak tahu apa yang 00.1% yang tak tepat tu).

      Segala maklumat berkaitan simptom HIV yang dipaparkan didalam blog ini atau mana2 sumber sebenarnya bertujuan agar kita sedar jika kita yang ada simptom2 tersebut berkemungkinan ada HIV, maka kita ambil tindakan segera dengan menjalani ujian HIV untuk mengetahui status diri kita (terutama mereka yang berisiko melakukan aktiviti berisiko ini)

      Nasihat saya sekiranya saudara masih ragu-ragu akan keberkesanan HIV Kit tersebut dan sekiranya saudara sememangnya ada melakukan aktiviti berisiko maka lakukan ujian di hospital kerajaan yang terdekat atau pergi sahaja ke klinik swasta seperti BP Health (RM35 bayaran yang dikenakan) dan jangan lagi menghabiskan wang membeli Hiv Kit tersebut.

      Hiv Kit tersebut tak salah hanya saudara sahaja yang terlampau ragu-ragu......:)

      Delete
  6. Salam Naj Mi,
    Saya ingin bertanya, apakah symptom yang telah dialami oleh saudara yang menyebabkan awak rasa awak mempunyai virus ini?

    ReplyDelete
  7. Salam Anonymous,

    Simptom yang saya alami? Saya alami demam yang tidak kebah2 berpanjangan lebih 2 minggu, mual, muntah , loya..sesuatu yang tidak pernah saya alami sebelum itu. Kemudian naik bisul, naik ruam hampir seluruh badan.

    Semasa saya alami simptom2 tersebut, saya masih tidak tahu ianya berkaitan dg HIV, sebab ketika itu saya tak tahu mengenai simptom2 mahupun maklumat mengenai HIV, saya anggap ianya sakit2 luar biasa aje..tetapi selepas 3 minggu lebih semua simptom hilang dan saya kembali sihat.

    Setelah saya disahkan positif HIV baru saya tahu bahawa segala sakit yang luar biasa yang saya alami itu merupakan antara simptom2 telah dijangkiti HIV...

    Wallahuallam..:)

    ReplyDelete
  8. Terima kasih atas jawapan saudara.. mohon bertanya lagi soalan, untuk symptom saudara, berapa lama yang diambil dari kemungkinan infection ke symptom ada? untuk ruam tu juga adakah selesai selepas 3 minggu symptom telah hilang atau masih ada sehingga minggu-mingu seterusnya? kalau saya nak bertanya secara peribadi ada tak email untuk saya bertanya.. TQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam saya sebenarnya hanya mampu mengagak jangka masa saya alami simptom2 tersebut sebab pada ketika mengalami simptom2 dijangkiti HIV waktu itu saya tidak tahu apa2 mengenai HIV.

      Untuk ruam yang saya alami seingat saya hampir 2 minggu kemudian sembuh.

      Saudara boleh email kepada saya hidupmestiditeruskan@gmail.com atau ke FB saya.

      Delete
    2. terima kasih saudara najmi.. saya bertanya sbb saya ada ruam yg tumbuh then ok, then tmpt lain tumbuh.. ruam berbentuk merah jerawat cuma mmg xde nanah dan bkn jerawat... tumbuh 2-3 heal after1 week then tumbuh tempt lain pula ... x gatal.. hmmm.. stress mmg stress.. :( kalau ada info beritahu sy....

      Delete
    3. Salam saudara Najmi, minta maaf bertanya sebb saya membaca byk artikel saudara ttg ruam.. bisul yang saudar maksudkan atau ruam, ada mempunyai cecair atau nanah kah? terima kasih atas info..

      Delete
    4. Salam,

      Bisul dan ruam tu adalah 2 yang berbeza.....Bisul ianya bengkak di tempat2 tertentu adakala hanya bengkak sahaja..sakit adakala ada nanah adakala tiada.

      Ruam merebak dibadan..gatal2 merah bengaka seperti bintat nyamuk tapi naik dlm jumnlah yang banyak. tak ada berair..macam gelegata....

      Ada penyakit lain seperti herpes zoster, ianya gatal2 mula2 seperti ruam (lebih kurang) tapi ianya lebih teruk bengkak, gatal dan berair...

      Delete
    5. terima kasih saudara Najmi ..

      Delete
    6. Slm saudara njmi.. Saya ada baca lgi response saUdara di link lain.. Saudara pengalaman berpeluh di waktu mlm.. Smp lencun.. Ingin bertanya, berpeluh masa sympton akut sakit atau tetiba symptom itu berlaku tanpa demam. Adakah ia kerap atau sekali sekala..?

      Delete
    7. Salam...Anonymous,

      Berpeluh sampai lenjun tilam dan bantal yang abg alami ialah sebab masa tu abg dah kena AIDS, abg pasti masa tu CD4 abg dah sangat rendah...sebab abg tak teruskan rawatan sebab tak nak makan HAART. Abg ingat dg usaha sendiri makan suplement senaman dan sebagainya tu boleh buat abg sihat dan CD4 naik TETAPI sebaliknya basah lenjun tu petanda yang abg mengidap pneumonia.

      Bermula dg batuk tak henti2, badan semakin kurus, demam tak kebah2, diserang dg Herpes Zoster (kayap ular) gatal2 bengkak berair dikeliling badan (semuanya itu antara simptom AIDS yang biasa akan dialami oleh PLHIV bila CD4 mereka rendah dan maybe masa tu VL tinggi).

      Ianya berlaku semasa CD4 abg rendah...ketika abg dah tergolong dlm kumpulan pesakit AIDS bukan pembawa HIV lagi.

      Alhamdulillah selepas masuk hospital selama 10 hari, dan bila dah mula makan HAART sejak awal tahun 2010..hingga kini kesihatan abg baik..dan tak pernah alami simptom2 macam tu lagi hingga hari ini...alhamdulillah

      Delete
  9. salam naj mi,

    saya teringin juga nak buat rapid test ni tapi saya takut. saya rasa saya pernah jugak mengalami simptomp2 HIV di mana, saya demam beberapa hari, kemudian naik bintik2 satu badan terutamanya kt sendi ( siku, lutut) kemudian merebak ke seluruh badan. bintik tu tak timbul, cuma bawah kulit je. mmg masa tu saya suspect HIV. klinik biasa kata viral rash saja ( x buat ujian darah pun). kemudian dh sihat saya ok.

    sejak awal tahun ni, saya kerap demam. baru2 ni saya demam urat sampai tonsil bengkak dan ade ulser yg besar kt tonsil. demam paling teruk n x berdaya .tp seminggu je. lepas bace blog ni, saya betul2 tekad kene buat test.

    nak tak nak terpaksa redho ngn keputusannye, sbb saya sendiri yg cari penyakit..hehee

    ape2 pun terima kasih. next week dh boleh guna.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,

      Alhamdulillah itu yang terbaik, jika kita rasa diri kita berisiko dan rasa ada tanda2 yang mencurigai yang telah kita alami, maka jalan terbaik ialah buat ujian darah..sebab dengan cara itu sahaja boleh mengesahkan sama ada diri kita bebas atau tidak dr HIV.

      Mudah2an saudara negatif insyaallah...saya doakan yang terbaik buat saudara harap segala2nya dipermudahkan

      Delete
  10. Salam. Saurdara Najmi, pertama sekali, saya nak ucapkan terima kasih banyak-banyak kerana mewujudkan blog ini. Saya sebelum ni pernah beberapa kali melakukan seks bebas dan bermula daripada bulan lepas, saya mula sedar diri selepas menjumpai blog saudara. Banyak post-post di sini yang sebenarnya menginsafkan.

    Berkenaan dengan EZ Trust HIV Rapid Test ni, boleh tak saya nak tau seberapa effectivenya kit ni? Boleh tak saudara quotekan mana-mana source yang reliable berkenaan test ini.

    Saya telah pun melakukan test ini dua minggu lepas, dan Alhamdulillah, negatif. Tapi saya masih lagi perlukan kepastian. Saudara ada menyebut yang kita boleh melakukan HIV test di private lab seperti di BP Lab. Mungkin saudara boleh jelaskan sikit procedure utk memohon HIV test daripada lab tersebut. Apakah jenis pertanyaan yang akan ditanya pegawai pemeriksa, atau di borang, adakah keputusan akan diketahui pada hari yang sama dan sebagainya.

    Terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Amin,

      Saya ada baca mengenai EZ Trust HIV Rapit Test ni ketepatan ujian adalah 99.9% tepat (wallahuallam),

      alhamdulillah saudara Negatif.

      Jika saudara nak lakukan ujian di BP Lab misalnya, pengalaman abg dulu pada tahun 2005 lah...abg ke kaunter atau jumpa saja petugas dalam BP Lab tu hanya beritahu nak lakukan ujian HIV, bayaran yang saya tahu pada hari ini sekitar RM35 sekali uji. Jika sebelum 2005 dulu ujian mengambil masa lebih seminggu, tetapi hari ini saya tak pasti prosedur ujian HIV yang dilakukan di situ, yang saya dengar ujian pada hari ini hanya mengambil masa kurang sejam utuk kita ketahui keputusan darah.

      Pergi aje ke BP Lab masuk jumpa petugas dan beritahu nak buat ujian HIV, biasanya ujian yang dilakukan ada lah rahsia, sekiranya kena isi borang nama dan alamat semua itu bagi tujuan BPLab nak send surat promotion yang dilakukan mereka setiap beberapa bulan, setahu saya ianya tidak ada kena mengenai dg HIV, wallahuallam.

      Jika saudara ke Hospital Kerajaan pergi ke klinik luar mana2 hospital, beritahu nak buat ujian HIV TANPA NAMA, proses yang dilakukan saya tak pasti yang saya tahu keputusan boleh diketahui juga kurang setengah jam (wallahuallam)

      Dibawah ini prosedur ujian HIV yang biasa dilakukan .....

      APA ITU RAPID TEST?
      Jawapan : Bedasarkan nama kita sudah tahu ujian ini cepat. Ujian rapid test ini adalah ujian yang cepat untuk mengesan virus ini. Rapid test menggunakan kit yang disediakan. Ketepatannya adalah 99.9%. Jika positif, maka Screening test perlu dilaksanakan. (Jika -ve prosedur dibawah ini tak perlu dilakukan lah)


      APA ITU SCREENING TEST?
      Jawapan : Ujian untuk screening test adalah ELISA.


      APA ITU UJIAN ELISA?
      Jawapan : ELISA ialah Enzyme-Linked Immunosorbent Assay.
      Setelah didapati positif HIV melalui Rapid test, maka ujian selanjutnya adalah ELISA bagi memastikan yang keputusan ujian rapid tadi bukan false positive (dalam ujian selalu ada gangguan yang menyebabkan hasil ujian berkemungkinan false positive dan false negative)

      ELISA adalah ujian untuk mengesahkannya. ELISA lebih spesifik sebab kita eramkan antibodi pesakit dengan HIV. Jika ada tindak balas bermakna individu tersebut telah dijangkiti HIV kerana tubuhnya mengeluarkan antibodi HIV.

      Ada juga ELISA yang menggunakan teknik mengesan antigen (virus tersebut) tetapi disebabkan virus masih terlalu, ianya tetap tidak dapat dikesan. Maka Western Blot perlu dilakukan.


      APA PULA WESTERN BLOT?
      Jawapan : Western Blot adalah ujian untuk mengesahkan result yang telah sedia sah. Double confirm. Setelah positif melalui ujian ELISA maka ujian ini digunakan bagi menentukan kesahihan ujian ELISA.


      KENAPA KITA BUAT MACAM-MACAM UJIAN INI?
      Jawapan : Sudah pasti untuk kepentingan rawatan individu terbabit. Untuk mengesan HIV, sampel darah diambil dan dilakukan screening di mesin. Jika positif di mesin barulah diteruskan kepada ELISA dan seterusnya Western Blot.

      Rapid test pun dah tepat. ELISA dan Western Blot adalah hanya untuk confirmation.


      .......:)

      Delete
    2. Salam Naj Mi.

      Terima kasih untuk penjelasan yang panjang lebar. InsyaAllah saya akan membuat ujian di BP Lab dahulu untuk kepastian. :)



      Sungguh saya rasa post-post dalam blog ini memang menginsafkan. Saya membaca beberapa post didalam ini dan kemudian mengalirkan air mata. Bertapa jahilnya saya dahulu kerana terlalu mengikutkan hawa nafsu. Saya sangat bersyukur kerana diberi peluang untuk berubah sebelum terlambat, Alhamdulillah. Jikalau saya positive HIV pun, seperti yang saudara ada postkan di dalam sebelum ini, saya rasa saya akan lebih bersyukur kerana masih lagi mampu bertaubat sebelum semuanya terlambat. Semoga taubat kita semua diterima oleh Allah, insyaAllah. Saya mendoakan yang terbaik untuk abang Naj Mi di dunia dan di akhirat. Semoga sama-sama dipermudahkan urusan kita, InsyaAllah..

      Delete
  11. Thanks for sharing. The Youtube test kit product buatan MALAYSIA. Mat saleh itu dapat mencari orang siam yang HIV positive menjalankan test. Test kit itu boleh di beli dari laman web ini http://www.allendiagnostics.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous,

      Terima kasih dengan maklumat yang ditinggalkan disini....:)

      Delete
  12. Assalamualaikum abang Najmi. saya ingin tahu pendapat abang mengenai status saya. sy pernah melakukan aktiviti berisiko (low risk) iaitu protected sex selama 2 minit di phuket. dan saya dah guna rapid kit ni pada hari ke 13, 50,74,94,165,195 dan 234 dr tarikh last exposure saya. alhamdulillah semua negatif. tapi sy asyik terpikir rapid test ni tak accurate, prosedur yg saya guna mungkin salah. sy tak mengharapkan result tu negatif, tapi mungkin sy ada masalah anxiety yg teruk. sampaikan tgk gigitan nyamuk pun sy akan trauma.
    rapid test yg saya guna saya beli dr http://www.primedic.com.my/ dan http://www.ihivtest.com.my/.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam SAM,

      Yang abang tahu sesiapa yang melakukan aktiviti berisiko kena buat ujian selepas 3-4 minggu dari tarikh berisiko jika -ve bermakna itu petanda baik, tetapi kebanyakan doktor akan suruh melakukan sekali lagi ujian HIV selepas 3 bulan dari tarikh berisiko (90 hari), keputusan selepas 3 bulan tersebut dikatakan paling tepat.

      Saudara telah melakukan berulang kali sehingga hari ke 234, pandangan abang saudara sebenarnya -ve. Dan setahu abang ujian test kit tersebut 99.9% tepat. Kalau tak silap abang jika saudara lakukan ujian di klinik luar kerajaan pun abg rasa mereka menggunakan kit seperti itu bagi mendapat keputusan segera.

      So dalam kes saudara benar semuanya sebab saudara terlalu bimbang dan fikir yang bukan2, saudara sebenarnya negatif HIV selagi tidak melakukan sebarang aktiviti berisiko lagi.

      Jangan fikir bukan2 dah ok, teruskan hidup dengan aman....:)

      Delete
    2. Terima kasih Najmi atas pendapat anda. buat sy terasa tenang sedikit

      Delete
  13. Hi abg najemi.. Heheh sj nk nyibok.. Jgn mare.. Muah muah...

    ReplyDelete
  14. Saya melaku activity berisko 3 bulan lalu...Nak membeli test kit kat http://www.allendiagnostics.com, ada siapa beli test kit tersebut?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salm,

      Beli aje lah abg rasa hampir semuanya sama fungsinya, cuma lain orang yang menjualnya...kenapa tak beli sahaja di ihivtest.com diatas ni?

      Delete
    2. ada orang kata ihivtest.com jual test kit dari china.

      Delete
    3. ada orang kata ihivtest test kit dari china. tak yakin pada china's prodoct.

      Delete
    4. Tak mengapa kalau tak yakin dg ihivtest beli lah test kit yang dirasa baik tu...kalau tanya sayalah, saya sendiri tak pasti mengenai allendiagnostic tu, mungkin pembaca lain tahu mengenainya..kita tunggu mereka tinggalkan komen nanti...:)

      Delete
  15. salam ab najmi,
    nama sy am, sy nk tanya kalau sy ade melakukan aktiviti berisiko tu tahun lepas adakah sy akan dijankiti hiv?
    sy selalu juga demam2 dalam tempoh 2-3 bulan dari tarikh berisiko tetapi tidak pernah membuat hiv test.
    jika sy menggunakan rapid test ni selepas setahun dari tarikh aktiviti tersebut adakah keputusannya tepat?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,

      Kita tak boleh nak agak2 tentang status diri kita, jika kita ada melakukan aktiviti berisiko dan rasa dijangkiti HIV maka tiada cara lain kena buat ujian HIV. Kalau kata ada deman dalam tempoh 2-3 bulan dari tarikh berisiko..pun tak semestinya sebab HIV, mungkin sebab demam biasa..sebab tu kena buat ujian HIV

      Kalau nak buat menggunakan HIV KIT selepas setahun dr tarikh berisiko pun boleh, dan resultnya pasti tepat...:)

      Delete
    2. ok terima kasih abg najmi

      Delete
  16. Assalamualaikum bang najmi.. sy ada melakukan hubungan dgn GRO.. hubungan kami ada melakukan ciuman mulut..dan zakar saya dihisap oleh nye sekejap.. dan hubungan sex kami menggunakan kondom.. persoalan sy..
    adakah air liur bole merebak hiv?
    sebab byk blog yg sy search mengatakan memg x akan ade risiko..
    dan soalan sy lg..
    ujian darah di bp lab dan ujian rapid test..mane satu yg lg cepat kesan? dan paling cepat bape lame baru sy boleh wat test tu?

    oo ye abg najmi.. leh minta no saudara luka x..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,

      Benar walaupun ada kajian mengatakan terdapat kuman HIV dalam air liur tapi jumlahnya amat2 sedikit, sehingga TIDAK memnungkinkan boleh berlakunya jangkitan HIV.

      Jika buat ujian di BP LAB ada pembaca yang beritahu abg resultnya kena tunggu dalam masa 2 hari dan bayarannya RM35, tapi bergantung bagaimana cara mereka melakukan ujian tersebut. Jika darah diambil dan perlu diuji dimakmal maka akan mengambil masa tetapi jika mereka menggunakan Test Kit resultnya mungkin dalam masa setengah jam, itu yang abg tahu lah..tapi cara ujian diantara satu-satu klinik mungkin berbeza, kalau di hospital kerajaan result dpt tahu dalam masa setengah jam itu abg rasa menggunakan HIV KIT.

      Mana satu lebih berkesan? wallahuallam padaabg kedua2nya berkesan dengan baik sama ada dilakukan dimakmal atau pun melalui HIV KIT. Setahu abg HIV KIT keberkesanannya ialah 99.9% tepat. Wallahuallam

      Klik di "HUBUNGI NOMBER INI JIKA ANDA MEMPUNYAI MASAALAH" sebelah kanan dalam blog abg ni utk daptkan no fo Luka Rafika...:)

      Delete
    2. Lg satu bang..sy nk minta pendapat abg.. kalau contohnya ari ni sy berisiko.. then esok sy melakukan hubungan dgn org lain.. adakah dlm satu hari kuman hiv dlm bdn sy sudah boleh dipindahkan kepada org tu?

      Delete
    3. Salam,

      Hmmm abg tak leh nak jawab pertanyaan saudara dg tepat sebab macam abg beritahu pada sesiapa pun ada pertanyaan yang abg sendiri tak pasti nak jawab dg tepat, sama seperti pertanyaan saudara ini, ada maklumat yang mungkin mudah bagi kebanyakkan org tapi agak susah bagi kita nak jawab, Tak mengapa nanti abg try cari info mengenai pekara ini, terima kasih kerana bertanya soalan begitu. Maaf sekali lagi sebab abg tak leh nak jawab takut nanti salah huhu...

      Delete
  17. Assalamualaikum abg najmi.. apakah yg dinamakan duo test? dan.kalau kat bp lab tu kalau testnye jenis yg mcmn eh? duo juga ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,

      Duo bermaksud berpasangan, sebenarnya abang tak pasti maksud sebenar Duo Test tersebut, mungkin ujian berganda (2 kali) wallahuallam abang tak pasti.

      Begitu juga dengan ujian yang dilakukan di BP LAB, abg tak pasti bagaimana cara mereka melakukan ujian HIV, ada yang kata result di BP LAB hanya diketahui selepas 2 minggu, bermakna ujian dilakukan di makmal, jika dilakukan menggunakan HIV KIT result hanya dalam masa kurang setengah jam.

      Wallahuallam...

      Delete
  18. salam smua, sy dah ambik test kit ni & Alhamdullilah negative. namun sy masih nak buat ujian darah di hospital or klinik dlm masa terdekat ni. krn bahagian celah paha & belakang sy ada bintik2 merah & gatal. sy dah check di klinik sejak tahun 2008 & doktok cakap itu adalah jangkitan kulat kat kulit. tp bila sy pegi klinik kulit, doktok kulit cakap itu adalah alegik. selain tu doktor kulit kata badan sy ada simptom hot blood.(dia kata badan sy cepat panas & dehydrate) sy pun tak pasti apa sebenarnya bintik2 merah & gatal2 tu. sy dah ada bintik2 merah ni sejak darjah 5 lagi.
    doktok klinik biasa bagi ubat sapu krim Econozine. bila sapu dlm 2-3 hari bintik2 tu hilang. tp jika sy tak sapu lepas seminggu dia dtg balik.
    doktor kulit pulak bagi krim self-made warna pink. kesan nya sama jugak.
    sy just takut kalau bintik2 merah itu adalah kayap or herpes. tp bulan march 2014 lepas sy check kat klinik pakar, doktor cakap bukan kayap. kali ini, jangkitan bakteria pulak...hissss...apa2 pun sy rasa kalau buat pemeriksaan darah mungkin akan dpt mengesan apa sebenarnya bintik2 merah tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. lo22

      Sabar aje lah, memang kalau lain doktor yang kita jumpa lain jawapannya..Yang penting bintik2 dan gatal tu bukan sebab HIV kan. Ikut aje nasihat doktor, makan ubat dan sapu ubat pada bahagian tu berterusan sampai ubat habis. Insyaallah akan sembuh nanti...Abg doa kan ...

      Delete
    2. cuba buat ujian VDRL.. untok kepastian..

      Delete
  19. Replies
    1. https://www.facebook.com/naj.mi.9231?ref=tn_tnmn

      Delete
  20. Salam abg naj mi..sy wan..pada 1/12/2013 sy telah melanggan seorang wanita..sy bermain menggunakan condom hanya oral mulut yg dilakukan wanita tersebut pada awal permainan saja tidak menggunakan condom.. Kemudian pakai sbelum hendak masuk le faraj wanita tersebut..tetapi pada pertengahan bulan 2 di taun 2014 sy mengalami batuk kering tetapi tak sampai seminggu sudah sembuh..sebulan kemudian sy mengalami demam dan selesema tetapi sembuh tak smpai seminggu..adakah sy boleh terkena jangkitan hiv?harap dpt membantu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam,

      Oral seks dilakukan oleh wanita tersebut jika tak ada luka berdarah dlam mulut wanita tu dan tak ada luka berdarah pada kemaluan saudara maka risiko dijangkiti sangat kurang maybe zero. Tapi ingat berkemungkinan tinggi boleh dpt penyakit kelamin.

      Pandangan abg cara saudara melakukan seks risiko dijangkiti HIV tak tinggi sebab ada guna kondom, wallahuallam abg agak aje. Segala simptom yang dialami maybe sebab masalah penyakit lain. Jika nak pastikan ada HIV atau tak tidak ada cara lain melainkan melakukan ujian Hiv

      Delete
  21. Ujian vdrl boleyhjgk ke

    ReplyDelete
  22. Salam. sy nak tnye tentang kit ni. sy pernah terlanjur dengan sesorang. saya dapat tahu dari member yang dia ni pernah main dengan beberapa org. saya pn ada tanya dia sendiri tentang hal ini dan dia mengaku. Semalam saya ada buat test guna kit ini. result yang saya dapat. dekat c ada line merah.. dan line T ada line halus tapi bentuk mcm ni / ... bkn lurus seperti line dekat C... ada sesiapa tahu tak adakah line itu menunjukkan Positif hiv... member minta saya ulang ujian.. saya cari yang jual online.. jumpa blog ni.. tq sangat2.. saya nak beli untuk test kai ke2 pulak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, JIka ada apa2 pertanyaan mungkin boleh saudara En FARIZUL, ada email beliau dibawah entri diatas.. beliau ada pengalaman menggunakan HIV KIT ini..

      Delete
  23. Salam pada semua and terutama abg mi. Ingin saya kongsi pengalaman saya disini ya. Saya seorang yang boleh dikatakan sexually active and berada dalam category risky. Saya pernah membuat kesilapan yang cukup bodoh kerana telah melakukan unprotected sex diawal bulan 3 tahun ini. Diikuti pula dengan beberapa lagi selepas itu sehingga yang terakhir bulan June tahun ini juga. Tetapi yang selepas bulan March kesemuanya hanya sekadar sex without penetration and juga pancutan diluar. Saya adalah receiver. Yang paling berisiko adalah ketika bulan March itu kerana it was unprotected. Saya sangat menyesali perbuatan itu dan kini menanggung rasa bersalah yang amat sangat. Ketika ini belum terdapat any hiv symptoms dan saya didalam keadaan berjaga2. Pada 2 yang hari lepas, saya telah melakukan rapid test menggunakan kit dari keluaran AHP yang dibeli difarmasi. Kerana saya adalah seorang yang paranoia, saya telah membeli 5 kits sekaligus. Setelah ujian dilakukan hasilnya adalah negative selepas 5 bulan dari tarikh aktiviti berisiko tinggi diawal bulan March. Saya amat bersyukur dengan keputusan negative tersebut dan berharap ianya akan kekal begitu selama-lamanya Tempoh 5 bulan itu adalah selepas tempoh window period untuk hiv screening iaitu 3 bulan. Saya berasa amat lega walaupun masih terdapat perasaan bersalah didalam diri yang amat sangat. Lesson learnt and I promised to myself to not let that happen ever again. Saya berharap dapat melupakan kesilapan2 dimasa lalu dan meneruskan hidup saya dengan aman. In Shaa Allah. Pada pendapat abg mi, perlukah saya untuk membuat ujian sekali lagi atau menerima sahaja hasil keputusan dari test kit yang saya lakukan itu kerana kesemua lima2 kits menunjukkan keputusan negative.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,

      Setahu abg keberkesanan ujian HIV KIT ada lah 99.9% (ada yang kata 99.8%) wallahuallam. Saudara pula buat ujian selepas 5 bulan dr tarikh aktiviti tersebut. So pandangan abg saudara TIDAK DIJANGKITI HIV, mungkin pasangan saudara yang last tu seorang yang sihat yang tidak ada HIV, dan tak perlu buat ujian lagi,

      TETAPI jika saudara masih was2 boleh buat aje ulang sekali lagi ujina di mana2 klinik swasta selepas 6 bulan dr tarikh aktiviti tersebut, mungkin di BP HEALTH.

      Jika saudara buat ujian di klinik luar hospital kerajaan, kalau tak silap mereka juga menggunakan HIV KIT, untuk ujian pertama, jika sekiranya didapati positif baru darah diambil untuk ujian di makmal. Tapi di klinik swasta seperti di BP HEALTH abg ada dengar mereka ambil darah dan dibuat ujian di makmal (bayaran RM35 kalau tak silap)

      Apa pun pada abg saudara sebenarnya tak ada HIV....:)

      Delete
  24. Salam abg..sy nak tnye..nak beli test kit ni maksudnya nk order online dgan call senarai farmasi di link yg diberikan ke?mohon pertolongan..dah blur fikirkan nakbeli

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,

      Abg sendiri tidak pernah beli alat ini melalui online, so abg tak pasti caranya...Tapi saudara boleh cuba hubungi saudara FARIZUL, emailnya ada tertara di akhir entri di atas, sebab dia ada pengalaman membeli secara online. Atau buka facebook abg ada seorang rakan ada ceritakan pengalaman dia beli alat ini, klik pada photo yang abg tag dalam facebook abg tu...:)

      Delete
  25. Salam.Just nk share. Sy telah melakukan aktiviti berisiko pada bulan 5 tahun ni..Pada pertengahan bulan 7 sy pergi kehospital kerajaan utk jalani ujian saringan tanpa nama..Alhamdulillah keputusannya negatif..Ujian ke2, sy akan lakukan pada bulan 11 nanti. Harap2 bila buat ujian itu nanti akan mendapat keputusan yg sama ....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,

      Alhamdulillah keputusan ujian pada bulan 7 itu, merupakan satu petanda yang bagus, dan insyaalah result pada bulan 11 nanti juga akan negetif..Kena ingat dalam masa menunggu sampai bulan 11 tu nanti, JANGAN sesekali melakukan sebarang aktiviti berisiko, jika buat maka proses ujian kena dibuat dari mula balik...:)

      Delete
  26. Salam,
    Abg mi.. Lebih kurang 2 minggu lepas sy ade lakukan aktiviti berisiko. sy menggunakan kondom. tp, zakar sy ada dihisap dan begitu jugak dgn faraj perempuan tu sy hisap.

    1) Boleh x sy dijangkiti dengan menghisap faraj perempuan tu dan sebaliknya jika dia hisap zakar saya sekiranya dia +ve?
    2) Pada awalnya sy tidak langsung pikir akan perkara ni. But lately gusi sy berdarah. sy dah mule pikir bukan2.. Gusi berdarah salah satu sintom ke?
    3)Saya ada terbaca salah satu tanda adalah sakit kepala dah mual/muntah. Saya sekarang xsakit kepala. tapi pening2 n mual2. Pening2 tu sama ke dgn maksud sakit kepala tu? utk pengatahuan abg, minggu lepas sy ada mkn makanan yg sy alergic. Skarang sy sedapkan hati yg pening2 tu sbb makanan yg sy makan tu.
    Saya betul2 menyesal dah insaf..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,

      1) Tak berjangkit, tapi risiko ada jika dibibir atau dalam mulut saudara ada luka berdarah dan terkena rembisan air faraj wanita yang ada HIV, jika dia isap zakar saudara HIV tak berjangkit pada saudara melainkan kalau ada luka berdarah di zakar dan ada luka berdarah didalam mulut wanita tersebut...

      2) Ikut pengalaman abg dulu tak ada alami gusi berdarah...mungkin badan saudara panas dan stress kut serta tak cukup rehat. Wallahuallam

      3) Sakitkepala dan muntah2..orang yang tak dijangkiti HIV pun boleh alami masaalah itu, pandangan abg itu sebab masaalah lain kemungkinan sebab stress tertekan sebab fikir bukan2..

      .....:)

      Delete
  27. Salam Bang, Saya ada melakukan unprotected sex dalam 4 ke 5 bulan yang lalu, Dan saya telah melakukan HIV rapi test, minggu lepas dan resultnya adalah C it mean clear. So is it posible the test cannot detect the virus sbb dia dlm keadaan dorman dan tak aktive lagi kerana antibody saya masih kuat?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,

      setahu abg ujian yang dilakukan selepas 3 bulan dari tarikh aktiviti berisiko adalah konkrit (tepat). Kehadiran kuman telah dapat dikesan selepas tempoh waktu 3 bulan tersebut. Usah bimbang....

      Delete
    2. Jika ragu2 boleh aje buat ujian diklinik swasta seperti di BP Lab, yang mana terdapat ujian ab/ag yang boleh kesan kehadiran kuman seawal selepas 28 hari setelah dijangkiti..Wallahuallam

      Delete
  28. Salam abg najmi.
    Saya da beli test kit ne. saya sarankan sesiapa nak dapatkan test kit dengan harga promo, search kat g r o u p o n ade jual.. tengah promo 2 set hanya 35. dalam seminggu sampai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,

      Dah beli..bagaimana dengan resultnya?

      Delete
    2. Salam Abg Najmi,

      Alhamdulillah, result saya adalah negatif. Hanya ada satu line sahaja pada line C. Tapi saya tetap x puas hati. Mungkin dalam masa terdekat nnt saya nak test di klinik pulak.

      Delete
    3. Allhamdulillah..tak mengapa kalau masih was2 boleh aje buat ujian lagi...tak jadi masaalah

      Delete
  29. salam .. semalam saya ada buat test ni... ada 2 garis... di c terang... dan di bahagian t warnanya pudar ... saya dah contact penjual dan dia kata weak positive kena test dekat lab atau klinik untuk jawapan yang tepat, saya buat lagi rapid test hari ni dan result dia sama...garisan pudar di T

    google jugak dan jawapannya warna yang pudar itu adalah kejadian biasa kalau test melalui rapid test kit. lega rasanya untuk seketika. esok pagi nak pergi buat blood test dekat klinik ..

    last aktiviti risiko saya buat pada 2 bulan lepas tapi protected sex dan 2 minggu lepas pun protected sex.. but the worst thing ialah i perasan di mulut dia ada ulcer.. once saya tanya dia cakap ulcer biasa ...even saya tengok pun ulcer tu dan nak sembuh dan kecil sahaja. sebulan lepas saya dah buat STD test termasuk hiv semua negative.... saya akan buat dua lagi std test (termasuk hiv) pada esok dan next 3 months.doakan semoga test ni negative.

    once saya baca blog tuan dan ah pie baru saya sedar kurnia kesihatan olehNya... saya lalai kerana kemewahan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,

      Semoga apa yang berlaku akan mengubah kehidupan saudara menjadi lebih baik, jika negetif HIv bermakna Allah nak kuit saudara, beri peringatan buat saudara agar tidak terus terlanjur melakukan pekara2 yang dilarangNya...:)

      Delete
    2. result saya dah keluar... bila klinik call cakap result dah keluar terus saya suruh doktor bagi tau terus result melalui phone. Alhamdulillah false positive melalui rapid test. mungkin sebab terjadi false positive kerana saya minum supplement. saya kena buat lagi dalam masa 3 bulan...

      sekarang saya akan jalani kehidupan yang lebih baik dari sebelumnya insyaAllah. semoga najmi sihat sentiasa. terima kasih kerana blog najmi memang terbaik infonya...

      Delete
  30. Assalam Abg Najmi...

    Mohon pandangan... januari 2014 saya telah disahkan oleh doc. yang sya dijangkiti hiv.. dan dh pon start haart sehingga sekarang... jiwa saya kuat mengatakn bahawa ujian hopital(general hosp) tu x tepat.. sbb dh lebih 6 bulan start haart.. dan baru-bru ini doc. bg result viral load saya 'not detected' CD4 saya normal 500 above.... baru2 nih juga saye ade try buat test kit hiv.. dan result adalah negatif. saya keliru sama ada saya ada hiv atau tidak.... mohon pencerahan apa yang perlu saya buat.. sama ada sye perlu ke privet hosp. untk membuat pengesahan status hiv saya...

    buat pengetahuan abg, saya dalam dilema.. sama ada saya ada hiv atau tidak.. selepas dua kali saya buat test hiv kit..dengan keputusan yg negatif... memandangkn result doc. pd bulan september 2014 lalu viral load not detected dan CD4 saya normal.. saya nekat berhenti makan haart. sebab haart menyusahkan hidup saya.. mohon pandangan Abg Najmi...

    sekian....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,

      Semasa ujian pertama pada bulan januari itu, ada buat ujian kali ke2 tak bagi memastikan saudara benar2 ada HIV? Ujian yang dilakukan pada januari itu mengunakan HIV KIT? sepatutnya kena ulang selepas 3 bulan dari tarikh aktiviti berisiko. Walaubagaimana pun semestinya doktor yang merawat saudara lebih mengetahuinya.

      Abang tidak pasti sangat mengenai masaalah ini, benar abang pernah dengar dan dinasihatkan oleh seorang rakan agar cuba menjalani ujian HIV sekarang, ada kemungkinan resultnya akan negetif, itu bagi mereka yang tidak mempercayai wujudnya HIV, mereka menganggap ada konspirasi disebalik penyakit HIV AIDS ini.

      Tidak salah jika saudara buat ujian di Klinik Swasta bagi mengesahkan status diri saudara, jika benar negetif tolong refer kepada doktor dihospital. Sangat penting jangan stop pengambilan HAART tanpa merujuk kepada pandangan doktor peribadi kita. Kena berbincang dan dapat kan nasihat dr mereka yang lebih berpengalaman.

      ABG AKAN SHARE komen saudara didalam status facebook abg untuk melihat nasihat dan pandangan orang lain mengenai masaalah ini...Rujuk kat situ nanti ya..

      Delete
    2. bagi yang makan HAART dengan sempurna reading VL akan undetecable dan CD4 juga semakin meningkat.
      ada kes mereka yang vl undetecable bila buat rapid test hiv akan false negatif
      ini kerana virus yang sangat rendah dalam darah
      untuk pengesahan boleh buat semula HIV test makmal seperti ELISA atau Western Blot
      ini apa yang saya paham

      Delete
  31. Terima Kasih ats pandangan Abg Najmi....

    Fyi.. segala procedure ujian dijalan di LAB GH... betul Abg Najmi.. 1st saya buat ujian dan selepas tu doc. mtk sya buat 2nd repeat test.. dan result positive.. dan start haart jan 2014.. ujian darah utk CD4 dan viral load saya pd September lalu baik ...2 hari lepas sya try untk test kit hiv.. dua kali sya buat test.. result negatif.. Pada pandangan sya.. hiv kit ini dari segi ke accurate nya tu x beberapa tepat. so hari ni.. saya nekad buat hiv screen di KPJ untuk pengesahan status hiv saya.. saya akan share untuk result sya yg terbaru dr Privet Hosp nt... jika memg saya positif.. saya redha ats segala ketentuan Allah.. ini adalah sbg ganjaran hukuman ats perbuatan saya yg melanggar perintah dan larangn dr tuhan yag esa... 'HIDUP MESTI DITERUSKAN"...

    Sekian......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,

      Yang biasa abang dengar HIV KIT ketepatannya 99.9% (ada lain yang kata 99.8%), abang sendiri tidak pasti apa yang berlaku. Macam abang kata dulu ada seorang rakan suruh abang buat ujian HIV sebab katanya kemungkinan result abang akan jadi negetif (sebab kepercayaan mereka berkaitan dengan konspirasi HIV AIDS) Tapi abang tak pernah buat.

      Ya jalan terbaik buat ujian di hospital swasta (KPJ) atau boleh juga ke BP LAB, jika benarlah negetif saudara kena rujuk pada pihak hospital GH, maklumkan dan pastinya siasatan akan dilakukan.

      Jika ada perkembangan maklumkan kepada abang nanti ya....

      Delete
  32. Salam,...

    sambungan berkenaan degn result test kit hiv..

    saya kemudia buat keputusan utk confirm status hiv saya di KPJ.. saya berjumpa degan doc pakar General & Respiratory Physician. layanan staff dan doc. sangat baik.. sebelum tu saya mohon pd doc. agar ujan lab yg saya buat tidak direkod kn dalam laporan perubatan kerana saya pernah admitted kt KPJ tu.. takut jugak kalau insurance dpt tahu status saya nt problem plk urusan masa akan datang... Hermm.. macam tulah dilema yg perlu ditanggung..

    Kemudian saya di bawa ke LAB untuk proses ambil darah.. dan hanya mampu menunggu semoga ada pencerahan disebalik kekeliruan status hiv saya... proses test di lab ambil masa dalam satu jam.. dan selepas tu saya request pd doc. just call melalu phone jika result saya dh siap..

    Dalam perjalan balik ke rumah. doc. call dan bagi tahu berkenaan dengan result saya..dan ternyata result memang positif.. so tak terkejut pon. tidak rasa pape.. mugkin sbb dh boleh terima status diri positif hiv sebelum nih.. cumanya nk betol2 confirm je..doc. suruh saya kembali ke hospital buat western Blood utk pengesahan.. so sya bg tahu kt doc. tu. urusan setakat tu je... sbb nye ape yg saya tahu ujian lab kebiasaannya tepat. dan tidak ada lagi feel was-was dan dilema yg saya tanggung.. just ape yg patut saya lakukan adalah terus kn kehidupn.. buat yg terbaik pd diri semoga sihat selalu..hehe..

    Berkenaan dengan Hiv test kit nih.. sejauh mana ketepatan resultnya saya pn tak beberapa pasti.. Bedasarkan pandangn komentar, mgkin ada betulnya klo kita consistent dlm pengambilan HAART, CD4 normal dan viral load undetectable dan try buat test melalui hiv kit ni.. result kebarang kalian false negatif...macam tu la kot agkanye.. papepon nt nk taye doc(GH). utk next schedule ape pandgn die berkennaan dgn test hiv kit nih.. pape boleh la share kn...

    So.. dh sebulan saya stop HAART.. kene la continue balik untuk terus kekalkan CD4 pd tahap normal dan viral load undetectable... alagkan bahagiaanya hidup tanpa HAART..tapi apakan daya,..demi meneruskn keberlangsungan hidup.. huhu.. hopefully start HAART balik x de pape yg jadi.. mana la tahukn jd resistancet plak ke.. pape pon life must go on.. betul tak.. hehe.. Terima kasih Abg Najmi for yr advice.. very appreciate.

    Sekian...



    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam

      Alhamdulillah sebab saudara ada usaha kembali berjumpa doktor, bagi memastikan sama ada benarkan saudara tidak ada HIV, sebab jika saudara berterusan stop HAART tanpa pengetahuan doktor, pasti akan memudaratkan kesihatan saudara. Tindakan saudara itu adalah betul...kena pastikan dengan betul status diri kita.

      Nasihat saya pada PLHIV lain sekiranya sudah disahkan positif HIV sama ada telah atau belum mula kan HAART, jika ada buat ujian test HIV sendiri mengunakan HIV KIT jika didapati negatif, kena rujuk pada doktor yang merawatan kita dihospital. Jangan ambil tindakan dengan memberhentikan pengambilan HAART tanpa pengetahuan doktor.

      Dan sebaiknya elak mengunakan HIV KIT (bukan bermaksud tidak boleh guna) tetapi lebih baik buat ujian di makmal. Dan saya dengar pengunaan HIV KIT di hospital kerajaan pada hari ini akan dihentikan secara berperingkat-peringkat dan akan beralih kepada ujian yang dilakukan di makmal. Abang harap saudara terus diberi kekuatan dan kesihatan yang baik serta sentiasa dirahmati Allah selalu...AMIN2. - NAJMI



      "Sebab itu Rapid Test Kit Dimansuhkan. Dan penggunaan ujian antibodi (hiv rapid test kit) secara peribadi tidak di galakkan kepada individu yang berisiko. Walau macam mana pun (mereka yang was-was dengan result setelah mengunakan HIV KIT yang dilakukan dirumah) boleh buat ujian saringan sekali lagi di klinik kerajaan, swasta atau di Lab seperti BP Lab atau Path Lab. Bagi mempermudahkan surat rujukan dikeluarkan untuk rawatan selanjutnya jika confirm positive.

      Jabatan Kesihatan Negeri Selangor telah memansuhkan penggunaan HIV Rapid Test Kit. Walaupun bagaimanapun masih ada sebahagiannya (hospital) yang masih menggunakannya. Permansuhan berperingkat dan menyeluruh sedang berjalan seluruh Malaysia di bawah KKM" - LUKA RAFIEQA

      Delete
    2. Boleh saya tahu Rapid Test Kit mana yang saudara gunakan yang bagi result false positive tu..Ez Trust dari ihivtest.com.my ataupun AHP dari primedic? Tq

      Delete
    3. Harap saudara tu jawap pertanyaan Anonymous tu ya...:)

      Delete
  33. as salam bang, sy pernah comment abg tp x direply, sy nak tya pndapat abg ni..

    sy pernah terlanjur dgn bf sya yg jg suami sy sekarang selama 8 bln, semasa kami hendak berkahwin kami telah mnjalani ujian hiv & disahkan negatif. hal ini telah melebihi 6 bln dari tarikh berisiko dijangkiti. Semasa sy mngandung anak pertama, sy jg telah mnjalani ujian hiv rapid test & disahkan negatif. sekarang anak sy dah berumur 3 thn lebih, tetapi untuk mengandung kali kedua ini, smasa mnjalani hiv rapid test sebanyak dua kali, sy didapati reactive. smasa itu jg, sy mnyuruh suami dan anak pertama sy mnjalankan ujian hiv rapid test, tetapi mereka disahkan negatif, lalu sy disuruh ambil darah di makmal utk confirmatory, tetapi perlu ditunggu selama sebulan, lama sangat. sy berasa musykil tntang hal ini, sedangkan sy dan suami tak pernah melakukan hubungan dengan orang lain, sy sungguh tertekan dgn keadaan sekarang ni.. abg najmi tlg beri pndapat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,

      Abang rasanya dah jawab pertanyaan ini, dan ada rakan2 abg yang juga sudah balas soalan ini, cuba puan klik dan baca komen didalam entri disini "JALANI UJIAN SARINGAN HIV"

      http://hivadadidalamdarahaku.blogspot.com/2012/12/jalanilah-ujian-saringan-hiv.html

      Delete
  34. Boleh ker saya melakukan test ini seawal 2 hari selepas aktiviti berisiko tersebut

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,

      Boleh buat tetapi sia2 sahaja sebab kehadiran kuman hanya boleh dikesan selepas 3-4 minggu selepas dijangkiti (ada yang kata selepas 2 minggu). Buat selepas 3 minggu kemudian ulang sekali lagi selepas 3 bulan ya

      Delete
    2. Selepas 10 hari boleh gi buat ujian kat Bp Labs. BP guna CMIA 4th generation test. Biasanya selepas 10 hari antigen p24 akan dapat dikesan didalam darah. Jika non reactive, disarankan uji sekali lagi pada 6 minggu, dan seterusnya 3 bulan. 2 minggu pertama antigen akan dapat dikesan, 2-6 minggu antibodi mula dapat dikesan. Ujian BP Labs mengesan kedua-dua ag/ab. Boleh juga cuba buat ujian combo di Pathlab dan gribbles. Cuma gribbles memerlukan rujukan dari Doktor. Tq

      Delete
  35. Salam abg Najmi..sy ada buat oral sex dan dlm dua bulan lebih no sy demam berterusan dan sakit dlm badan..sy juga ada rasa mual dan perut bgas smpi skrg..dada juga sentiasa sakit..sy ada buat test hiv pada minggu kelima menggunakan test hiv1&2 ab/ag dan keputusan adalah non reaktif...tapi sehingga kini saya rasa sakit tu tidak pandai sembuh..skrg muncul bintik2 merah di kaki tapi tidak banyak..ada dlm 7 bintik..semasa sy buat test tu sy sedang demam..mengikut pengalaman abg adakah antibodi sudah dpt dikesan bila kita tengah demam?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ujian yang ada ab/ag setahu abg boleh kesan kehadiran HIV seawal selepas 28 hari dari tarikh berisiko, ujian mengunakan HIV kit hanya dikatakan konkrit selepas 3 bulan.

      Bintik dan segala simptomn yang saudara alami mungkin sebab masaalah lain

      Delete
  36. baru test tadi. alhamdulillah C :D beli kat farmasi hartamas.

    ReplyDelete
  37. Alhamdullilah negatif..terjawab sudah persoalanku selama 3bulan 7hari ini.kepada bro najmi harap bersabar.ini semua dugaan yg perlu kita hadapi dgn tabah.pernah terbaca juga bahawa product 4life ni bagus untuk rawatan hiv.utk anda semua.aku berjanji tidak akan pergi rumah urut or langgan pelacur.kiter org islam.bersama2x bermunasabah diri dan kembali kpd ajaran islam yg sebenar.tq skali lg kepada bro najmi diatas kesudian menjawab segala soalan dari setiap org yg bertanya.3x aku bc blog ni utk kepastian dan alhamdullilah semua sudah terjawab jua.terima kasih allah krn beri aku peluang.alhamdullilah.sekian.

    ReplyDelete
  38. Assalamualaikum... hye sy yun... sy nk share skit ni...sy ade try test kit and alhamdulillah resultnye negatif... ttp xpuas ati dgn result ni..bkn xpcaye tp nk lbih kpstian...then, sy pon g klinik swasta dkt area2 rumahsy.. nnkg klinik kerajaan segan sbb rmi yg knl...hehhehe... sy pon g buat blood test untk smua... kosnye dlm 100++ cmtu... ambik mse dlm 3 ari cmtu bru dpt result... dan skli lg resultnye negative... cme cm cholestrol la tggi... dokter tu ckp cmni "hai org kurus kding cm kau pon cholesterol tggi" sy pon mmblsnye dgn sengeh2.. heheheheheheh... Alhamdulillah 4 everything :-) btw blog abg ni mmg superb and sgt mmbantu... ble bce pglmn org dlm blog ni... ianya mmbuatkn kite ykin dan berani untk buat ujian... terima kasih abg n smoga abg sht n ceria ey... maafkan sy jika ayat tunggang langgang. ..heheheheheheh...

    ReplyDelete
  39. Assalamualaikum... hye sy yun... sy nk share skit ni...sy ade try test kit and alhamdulillah resultnye negatif...xtvti berisiko ni da blaku lbh drp 2 taun yg lps... walau cane pon sy ttp xpuas ati dgn result ni..bkn xpcaye tp nk lbih kpstian...then, sy pon g klinik swasta dkt area2 rumahsy.. nnkg klinik kerajaan segan sbb rmi yg knl...hehhehe... sy pon g buat blood test untk smua... kosnye dlm 100++ cmtu... ambik mse dlm 3 ari cmtu bru dpt result... dan skli lg resultnye negative... cme cm cholestrol la tggi... dokter tu ckp cmni "hai org kurus kding cm kau pon cholesterol tggi" sy pon mmblsnye dgn sengeh2.. heheheheheheh... Alhamdulillah 4 everything :-) btw blog abg ni mmg superb and sgt mmbantu... ble bce pglmn org dlm blog ni... ianya mmbuatkn kite ykin dan berani untk buat ujian... terima kasih abg n smoga abg sht n ceria ey... maafkan sy jika ayat tunggang langgang. ..heheheheheheh... sy edit skit comment ni :-)

    ReplyDelete
  40. Abg najmi,

    saya gmie. Pernah melakukan seks dgn pelacur pada 9/9/2014. Kemudian saya buat HIV test di rumah (IV TEST KIT) pada 16/12/2014. kira2x 3bulan lebih slps aktiviti berisiko. result -ve. kemudian saya ada lakukan lagi sekali HIV test pada 11/02/2015 result -ve. patutkah saya ulangi HIV test tersebut?thx

    ReplyDelete
  41. Salam abg naj mi..sy nk tanya...if hubungan berisiko tu da 2 thun lebih.n bru2 ni saya ada bt rapid test.dan result dia negative.meaning sy ni negative la kan?

    ReplyDelete
  42. Abg najmi..

    Sy ijoy, baru-baru ini sy ada keluar dengan perempuan ni..masa keluar tu dia ada melakukan onani terhadap zakar iaitu menggunakan tangannya menggosok zakar sampai terpancut..persoalannya adakah cara itu boleh menyebabkan jangkitan hiv..tapak tangannya memang tiada luka cuma zakar sikit melecet

    ReplyDelete
  43. salam abang... last saya havin unprotected sex bulan 5 td... n now saya dapati ade benjolan kecil blakang telinga...n ade luka juga di telinga, dahi..semacam kelumumur tu... tp di tlinga, n dahi..bile dikopek xde darah...just berair... di leher pula ade semacam lepuh yg kecil.. n ade juga ruam (*tapi ruam tu saya da lama alami since dr zaman sekolah lagi sebab kulit sensitif)..saya beritahu partner saya... n dea da buat hiv test...tp dea negatif...ade kah saya dijangkiti???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,

      Benarkah pasangan saudari ada melakukan ujian HIV? dan adakah dia benar-benar negatif? Kalau benar dia negatif bermakna segala simptom yang saudari alami itu bukan disebabkan telah dijangkiti HIV, semua itu sebab masaalah penyakit lain.

      Perlu diingat jangkitan HIV hanya boleh berlaku sekiranya kita melakukan hubungan tidak selamat dengan pasangan kita yang positif HIV. Soalan saya boleh kah kita percaya yang pasangan kita itu ada buat ujian HIV dan dia negatif? Atau dia sahaja mahu menyedapkan hati saudari sahaja. Adakah hanya saudari sahaja pasangan seksnya dan dia tidak pernah buat dengan orang lain?

      Untuk lebih selamat saya nasihatkan saudari pergi bersama pasangan untuk melakukan ujian HIV, biar masing-masing dapat mengetahui status masing-masing. Seperti yang saya kata jika kedua-dua anda negatif maka simptom yang saudari alami adalah disebabkan masaalah lain. Saudari perlu juga jalani rawatan doktor bagi mengetahui punca-punca simptom yang saudari alami itu.

      Kita tidak boleh main agak-agak sama ada kita telah dijangkiti atau tidak, melainkan hanya dengan melalui ujian darah sahaja. Pergi lah jalani ujian darah dengan segera. -NajMi

      Delete
  44. assalammualaikum... kalian semua harap doakn sy dpt result yg baik ye... 13/1 bru keputusan keluar... harap2 sy masih ade masa utk mengubah kehidupan sy skg... kepada Naj Mi blh share ape kesan bila mkn ubt HAART? sbb sy bace cmnt kt sini ramai yg ckp ubt tu menyeksakn....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya abg ada share kesan haart dkm entri lalu...cuba cheack balik ya.... :)

      Delete
  45. assalammualaikum... semoga semua disini sehat ... abg NajMi ade fb? blh share? bnyk pekara sy sy igt tanya kn...terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf fb yg berkaitan dg blog ni abg dah tutup, tak larat nak layan fb, blog dan email...so abg try tumpu pada blog aje...tanya aje kat mana2 ruang komen dlm blog ni

      Delete
  46. Abg najmi..4/1/2016 sy ad jalani rapid test..keputusanya -ve...skrng tggu ujian darah pula..kena tunggu sebulan...saya mengalami simptom sperti naik bisul2 dan pening kepala...badan selalu panas sejuk x menentu..adakah inya hiv atau kerana tekanan sbb risau dijangkiti hiv..tq bang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abang rasa tekanan, stress sebab stress ni jahat, menyebabkan kita tak cukup tidur, fikir bukan2 dan boleh buat sistem imunisasi bdn kita lemah sehingga boleh menyebabkan kita senang dapat sakit seperti sakit kepala, naik jerawat, bintik2 dan macam2 lagi.

      Sabar aje tunggu keputusan tu, keputusan rapid test tu satu petanda baik, dan kemungkinan besar result lagi sebulan itu pun akan negatif. Jangan risau

      Delete
    2. Aslm Abg,boleh sy mintak Facebook abg

      Delete
    3. Abg sy baru je masuk hospital, skrg tengah rungsing, coz sintom2 hiv tu ada, demam berpanjangan,batuk,turun berat badan,hilang selera mkn,rmbut gugur, harap Abg dpt bg sokogan emosi, ada ke kawan hiv yg boleh sy jmpa utk bg sokogan..

      Delete
    4. Aslm Abg,boleh sy mintak Facebook abg

      Delete
    5. Salam Dinabah,

      FB abg dah tutup, abg hanay tumpukan pada blog aje. Email pun karang check..Dinabah boleh cuba hubungi abang Luka Rafieqa sebab Luka ada ramai kawan dan ada secret group fb dikalangan PLHIV2

      Kalau nak berhubung bertanya melalui fon awak boleh hubungi saudara Luka Rafika..

      Luka Rafieqa Officially Page
      http://www.facebook.com/lukarafieqa

      Beliau pernah berkhidmat di Majlis AIDS Malaysia (MAM) dan PT Foundation.
      Sukarelawan Yayasan Salam Malaysia, Ahli Jawatankuasa Pertubuhan Amal Firdausi (PAFI) Pertubuhan Positive Warriors Malaysia (PPWM), Fasilitator, dan HIV/AIDS Educator.

      Phone 017-311 0306
      Email lukarafieqa@gmail.com
      Facebook Luka Rafieqa
      Website http://lukarafieqa.blogspot.com

      Saudara Luka mempunyai ramai kenalan yang mungkin boleh menghubungkan saudara dengan rakan-rakan senasib yang lain. Insyaallah Luka lebih bijak menjawab segala pertanyaan awak nanti...

      Delete
  47. EZ-Trust HIV Rapid Test Kit Approved By USAID

    https://www.usaid.gov/sites/default/files/documents/1864/hiv_tests.pdf

    ReplyDelete
  48. Najmi, Untuk membantu kawan2 disini..rasanya Najmi kene mencuba Ez_trust kit tu dah sharekan info menggunakan KIT tersebut. Jika kit menunjukkan negative..maka ternyata mmg ada False Negative pada product tersebut. Jika Positive maka KIT tersebut memang berkesan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam betul tu..nanti lah kalau abang ada jumpa kit tu mana2 nanti abg try...:)

      Delete
  49. Hey Najmi, saya sudah try EZ-Trust kit pada minggu ke5,10 dan 12 semua tunjuk Negative. Adakah result itu tepat?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jika betul cara gunanya setahu abg ianya 99.9% tepat

      Delete
  50. Sy jay, nk tanya sy dh try buat test kit dan resultnya positif,...betapa hancurnya hati saya. Sy x tahu nk bercerita kt siapa, rasa yertekan sgt,.takut utk bagitahu ibu saya, krn sy baru shj kehilangan ayah sbb jantung dan saya adalah anak sulung yg diharap2kan oleh ibu. Dia sgt2 mengharapkan saya cpt2 kahwin...tp, semua tu telah hancur sekarang ni...sy x tahu apa yg patut sy lakukan sekarang...abang, tolong sy....sy sgt2 tertekan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai jay,

      Abang nasihatkan agar jay lakukan sekali lagi ujian di klinik luar hospital kerajaan, jika benar positif pihak klinik akan beri surat agar Jay rujuk ke klinik pakar, klinik penyakit berjangkit untuk rawatan selanjutnya.

      Hidup mesti diteruskan, semua telah berlaku yang penting jay kena pandang kehadapan dan dapatkan rawatan. Perlu diingat mendapat hiv bukan bermakna telah berakhirnya kehidupan, mungkin ianya merupakan permulaan kepada kehidupan yang lebih baik. Hari ini hiv ni dah sama macam penyakit kencing manis yang mana trpaksa bergantung pada ubatan sepanjang hayat. Dengan adanya rawatan dan ubatan seseorang yang menghidap hiv pada hari ini dapat hidup dengan lebih sempurna malah ada setengahnya lebih baik daripada orang yang tidak ada hiv diluar sana. Sekurang2nya kita hiv positif sentiasa dipantau tahap kesihatan setiap 6 bulan sekali, tapi mereka yang tak ada hiv ramai yang langsung tidak memantau kesihatan sendiri, tiba2 aje boleh dapat macam2 penyakit lain kan.



      Jika benar positif nasihat abg buat masa ni usah beritahu pada keluarga atau pada ibu mengenai status hiv tu, rahsiakan sahaja, beritahu bila jay rasa telah benar2 sedia untuk beritahu. Macam abg walaupun dah 10 tahun positif dan tinggal dg ibu dan beberapa adik beradik, sehingga hari ini mereka tidak tahu status hiv abg.

      Berkahwin, pembawa hiv juga masih boleh berkahwin, malah masih boleh dapatkan anak yang bebas hiv tanpa jangkitkan hiv pada anak dan juga pada isteri tapi perlu dapatkan rawatan pemantauan dari doc lah bagi mendapatkan anak yang bebas hiv. Percaya lah jika jay ikhlas insyaallah pasti ada josohnya nanti sama ada jodoh dipasangkan dengan wanita tidak ada hiv atau pun yang ada hiv. Mendapat anak yang bebas hiv bila berkahwin dg wanita yang juga positif hiv juga boleh dilakukan tapi macam abg kata perlu dapatkan nasihat pemantauan dr doc.



      Setiap orang pasti tertekan bila mengetahui ada hiv, malah kalau dapat penyakit lain seperti penyakit kanser misalnya juga pasti tertekan. Percayalah mendapat hiv tidak seteruk mana jika dibandingkan jika kita mendapat kanser terutama bila tahu dapat kanser tahap 4 kan. Rawatan bagi hiv sekarang dah maju kita boleh hidup sesempurna seperti orang sihat yang lain.



      Tidak pasti jay sekarang berada dimana, tapi sekiranya jay hendak bercakap berhubung melalui tel, mungkin jay boleh cuba hubungi saudara Luka Rafieqa, klik kat Nombor yang boleh anda hubungi disebelah kanan blog abg ni, ada dikongsikan no tel Luka Rafieqa, Luka mempunyai kenalan dihampir seluruh negara, mungkin Luka boleh kenalkan rakan2nya pada Jay nanti.

      Yang penting jay kena bertenang, pergi lah keklinik luar hospital kerajaan dan buat ujian sekali lagi atau lakukan ujian diklinik swasta seperti BPLab, jika positif pihak klinik akan beri surat pada jay agar rujuk ke hospital besar nanti.

      Delete
  51. Salam saudara.. saya ada terbaca entry pasal hiv test kit beberapa minggu yg lepas.. saya ade membuat aktiviti berisiko 3 bulan yg lepas dan telah membuat ujian rapid test ni.. pada mulanya(dalam 1 jam),,keputusan negatif,,tiada jalur merah/ungu pada line T.. tp setelah beberapa jam,,nmpak jalur keungguan yg agak kabur sikit pada line T kit tersebut.. apakah maksud jalur pada line T tersebut setelah beberapa jam? Ada maximum masa ke utk baca keputusan rapid test ni? Harap saudara membalas mesej saya.. tq..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adakala bila kita buat sendiri adakala akan timbul rasa ragu2. Sebenarnya abg sendiri tidak pernah mengunakan hiv kit ni, abg buat ujian darah di BP Lab dulu, so sukar abg nak jelaskan mengapa masaalah itu berlaku, mungkin ianya dah masuk angin, dah kembang dan sebagainya. Nasihat abg lakukan sekali lagi dan sebaiknya di klinik.

      Delete
  52. Saya dah lakukan rapid test ni lebih dari 5 kali... dan kesemua keputusan menunjukkan negatif dalam masa sejam.. namun setelah dibiarkan selama beberapa jam,,kit bertukar warna kekuningan dan pada waktu tu nmpak jalur kabur pada line T pada kit tersebut...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Was-was lah ni, nasihat abang Basyir buat ujian di mana2 klinik luar seperti BP LAB yang mana ujian dilakukan di makmal, atau buat aje ujian di klinik luar hospital yang dilakukan oleh mereka yang pakar...

      Delete
  53. Sy shah....alhamdulillah tuhan masih syg kan sy..sebelum ni sy ambil mudah perkara ni sehingga sy dpt sifilis positif....and then the doc suruh sy buat hiv blood test melalui makmal...agak tertekan jugak kehidupan sy.....dengan sokongan kawan2 sy terus menongkah ke hadapan meneruskan kehidupan....alhamdulillah sy bebas hiv tetapi still positif sifilis.....setelah melakukan treatment sy kembali seperti biasa sihat...sy rasa terpanggil utk menerangkan perkara2 berkaitan penyakit berjangkit kepada kawan2 sy dh kebanyakan mereka bila bercakap seolah2 x mengetahui penyakit berjangkit...biasalah anak muda...darah remaja....alhamdulillah bila sy buat explanation rata2 nya takot gelisah x menentu...sy syg kawan2 sy dh sy rasa adalah tidak adil kalau sy x bgth perkara ni.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam shah alhamdulillah kerana diberi kesihatan yang baik semoga sihat sentiasa hendaknya, maaf lambat publish komen dr shah sebab komen masuk keruang spam....:))

      Delete
  54. Salam abg, saya ingin bertnya mengenai hiv test kit. Sekiranya kite tidak letak sample darah dan hanya meletakkan dilute yg diberi, adekah test kit akan memberi result?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak beberapa faham dg pertanyaan saudara, hiv kit perlu sample darah utk dptkan keputusan.

      Delete
  55. assalam..smga abg naj mi sntiasa dibwh rhmat Allah swt.
    sy pernah mllkukan pkra yg dilaknat Allah swt 2 thn lpas. Alhamdulillah kini sy dh bertaubat n bakal mendirikan rumahtga x lma lgi.. seingat sy, sy tiada mengalami tanda2 virus hiv, ttp sy seorang yg paraniod, curiga terhdp dri sndri.. semlm sy buat hiv rapid test mgnakan ez trust hiv..menunjukkan negatif, alhamdulillah..tp sy masih ada prsaan ragu2..ingin pergi buat blood test di hosp..berharap sy mpunyai kekuatan..dan keputusan yang negatif..doakan sy ye abg naj mi.. blh sy thu BP Lab tu di mana ye?? terima kasih ^^,

    ReplyDelete
    Replies
    1. BP lab, google lah kalau kat ipoh abg tahu lah tapi kat kl abg tak pasti...google boleh cari lokasi berdekatan nanti, mudah2an saudara diberi kekuatan buat ujian lagi tu

      Delete
  56. thanks abg najmi..:) makin dekat dgn pernikahan, makin stress dibuatnya..hari2 fikir pkra ni, even dah 2 tahun berlalu..makin stress bila baca mcm2 comment and artikel mengenai hiv..

    ReplyDelete
  57. Abg Najmi, saya ada melakukan aktiviti berisiko dgn melanggan GRO dua hari lepas. pada awalnya saya menggunakan kondom, selepas akhir aktiviti tu saya dapati kondom tersebut koyak. adakah saya berpotensi tggi untuk menghidap hiv +ve? Saya berasa sangat risau skrg. apa ptut saya lakukan? adakah saya ptut pergi buat blood test di hosp skrg? atau saya ptut tggu 3 bulan kemudian baru buat blood test tu? Harap abg najmi dpt membantu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, harap2 GRo tersebut tak ada hiv, kalau tak ada maka saudara tak akan dijangkiti. Kondom koyak tanpa disedari dan kita terus mendayung dengan pasangan yang kita tidak tahu status diri mereka sama seperti kita melakukan seks tanpa perlindungan. Maka nasihat abg selepas 2 minggu buatlah ujian hiv, jika negatif itu bermakna petanda baik, tetapi perlu lakukan lagi ujian selepas 3 bulan kemudian bg mendapatkan keputusan muktamad.

      Delete
  58. Salam abang Najmi..
    saya ada lakukan hubungan seks berisiko minggu lepas.
    keesokan harinya saya ada symptom demam..sakit tekak..bengkak nodus limfa..rasa pening..
    soalan 1:adakah symptom2 hiv ni sangat cepat berlaku sejurus saja seseorg tu melakukan hubungan seks yang berisiko.
    soalan 2:adakah symptom seperti saya alami sekarang adalah symptom2 syphilis.
    Mohon pencerahan bang..terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pandangan abg cepat atau tak itu berbeza antara seseorang dg seseorang yg lain, ada yg cepat ada yang tidak malah ada yg langsung tak almi sebarang simptom. Tidak pasti adakan ianya siplis atau bukan sebab kalau dapat penyakit lain juga mungkan akan alami simptom yg sama. Yang penting disini saudara ada buat aktiviti berisiko jadi kena tunggu selepas 2 minggu baru kena buat ujian HIV, buat masa ni abg rasa simptom yg saudara rasa tu mungkin disebabkan syak wasangka aje akibat rasa bersalah dan takut. Buatlah ujian hiv nanti...

      Delete

LABELS

10 sepuluh (28) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (10) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (13) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (112) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (2) dairy kehidupan (342) delima (pomegranate) (2) derma darah (4) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (27) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (7) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (11) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistik (JO) (2) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (20) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (31) lipoatrophy (5) liwat (14) luar negara (57) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (56) najmi jumpa doktor (9) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (47) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (13) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (175) pneumonia (1) positif thinking (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (3) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) remaja bawah umur dan hiv (6) rencana/artikel (58) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (28) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (89) solat (2) songsang (286) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (27) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (9) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (2) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (15) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (83) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)

RECENT POST