Saturday, 16 March 2013

UNAIDS PUJI NEGARA MONGOLIA HAPUSKAN SYARAT PERJALANAN PLHIV


Pengalaman berada dinegara ini satu ketika dulu sangat menyeronokkan, hampir sebulan menghabiskan masa "tidak tentu hala" di negara ini. Sangat mudah masuk kenegara ini pada ketika diri masih bebas HIV, dan pastinya sukar melakukannya jika diri kita sudah berstatus HIV positif.

Buat warga negara Malaysia kita boleh masuk kenegara ini tanpa memerlukan visa dan boleh menghabiskan masa selama 30 hari, lebih baik jika dibandingkan dengan warganegara Singapore yang hanya boleh menghabiskan masa selama 14 hari sahaja (merujuk didalam buku panduan negara ini)

Alhamdulillah kerana sekatan keatas PLHIV ke negara ini sudah dihapuskan baru-baru ini, semoga lebih banyak negara yang pada ketika ini yang masih menguatkuasa sekatan perjalanan PLHIV kenegara mereka akan menarik balik sekatan tersebut.

 
UNAIDS memuji Mongolia yang menghapuskan syarat-syarat perjalanan berkaitan HIV

1 Februari 2013 - The United Nations Joint Programme on HIV/AIDS (UNAIDS) telah mengalu-alukan pembaharuan undang-undang baru-baru ini di Mongolia yang telah dikeluarkan (hapuskan) keatas semua sekatan perjalanan dan lain-lain peruntukan diskriminasi dikalangan orang-orang yang hidup dengan HIV.

Pembaharuan, yang telah diluluskan pada bulan Disember 2012 dan berkuat kuasa pada 15 Januari 2013, telah membuang semua sekatan yang berkaitan dengan HIV pada kemasukan, penginapan dan kediaman (entry, stay or residence), menurut satu kenyataan akhbar yang dikeluarkan oleh UNAIDS. Warga asing yang memohon visa ke Mongolia tidak lagi diperlukan untuk menzahirkan atau memberikan dokumentasi tentang status HIV mereka.

"Saya memuji Mongolia kerana mengambil langkah berani ini dan saya berharap ini akan menggalakkan lagi negara-negara lain untuk mengikuti contoh mereka dan bergerak dunia ke arah sifar stigma berkaitan HIV dan diskriminasi," kata Pengarah Eksekutif UNAIDS Michel Sidibe.

 
UNAIDS pembela hak kepada kebebasan bergerak - tanpa mengira status HIV. Tiada bukti untuk mencadangkan bahawa sekatan ke atas kemasukan, penginapan atau kediaman (entry, stay or residence) keatas orang-orang yang hidup dengan HIV bagi melindungi kesihatan awam.

Antara langkah-langkah lain, pembaharuan Mongolia juga telah menghapuskan sekatan pekerjaan yang sebelum ini menghalang orang yang hidup dengan HIV daripada menjalankan pekerjaan tertentu, termasuk dalam industri makanan.

Dengan penyingkiran sekatan oleh negara Mongolia itu, UNAIDS berharap lebih banyak negaralain yang akan mengikut jejak yang sama. UNAIDS menganggarkan terdapat kira-kira 44 negara, wilayah, dan kawasan-kawasan lain serata dunia yang terus mengenakan beberapa bentuk sekatan terhadap kemasukan, penginapan dan kediaman (entry, stay or residence) dikalangan orang-orang yang hidup dengan HIV.

Terdapat 5 negara masih mengenakan sekatan pengharaman lengkap mengenai kemasukan dan menginap orang yang hidup dengan HIV.

5 lagi negara yang menafikan visa untuk penginapan (tinggal dinegara tersebut) walau pun dalam jangka masa yang pendek.  

Manakala terdapat 19 buah negara lain pula yang akan terus mengambil tindakan mengusir individu yang didapati berstatus HIV positif.


 Klik disini - HENTIKAN SEKATAN PERJALANAN PLHIV



Travelling the Universe 

Being HIV positive doesn’t mean that you can’t travel. It may mean that you have to plan a few extra things before you go away. Most people plan carefully before they go away, but here are a few things to remember:-

Some countries used to ban people with HIV from travelling to them. This is changing as governments learn more about HIV.  The USA was one of the countries that did this, but President Obama had this lifted in January 2010. China lifted its ban soon afterwards in April 2010. But some countries still have rules and restrictions in place.

What is really good is that the last few countries are slowly dropping their ban on allowing people who are HIV positive to visit or study. But if you are thinking of travelling abroad make sure you check before you go. A good web site for this is hivtravel.org the site will have up to date information and you can search by country or by type of restriction. You can even search by clicking on a world map.

You can also look on this web site www.namlife.org/cms1255072.aspx

You can contact the embassy or consulate of the country you want to visit, by email or telephone. If you are worried about doing this your HIV support workers might help you.

If the country you are travelling to does have entry restrictions, you need to think carefully about going there. If you are stopped by customs or immigration and they find out that you are HIV-positive, they will probably turn you away or deport you. If you live in The UK, which is part of the European Community, you should be allowed to travel into other EU states, but they may not provide free HIV care like we do in the UK.

Remember HIV is a chronic illness and so you need to plan the same way anyone who takes regular medication plans a trip away.
 



Medication

Some drugs are not allowed in certain countries. Customs officers will search luggage and they will need to know what the medicines you have are for. You can ask your doctor to write a letter explaining what the medication is. You may prefer that they do not name your illness but explain that you suffer from a chronic illness which requires regular medication.

Make sure you know what you are going to say if a customs official asks you what your medicines are for. Talk this through with your doctors before you go away. If you have a letter from your doctor you can just show them that.

Keep your medicines with you – don’t pack your medication in your suitcase! If your luggage is delayed or lost you would be without your medicine.

Take enough medicine for your whole stay and some spare for an emergency. You may have a flight delayed, or even change your route and be away longer than you planned.




Time

Depending where you are travelling you may need to change when you take your meds. Your body will still be working on your home clock! Before you go away, work out the time differences and work out a plan for when you need to take your meds each day. Even places quite close to home are one or two hours different from the UK. You can talk this through with your health workers and doctors and they will help you work out a plan.
Routine

Whether you are working or studying away, or going on holiday you will be changing your daily routine. That could make keeping to your meds quite hard. Think about ways you can keep your home routine without spoiling the feeling of being on holiday.



Relax, but don’t forget your meds.

You may drink more alcohol when you are on holiday, so think about this too. Make sure that however much fun you are having you still remember to take your meds on time.

Everyone who travels abroad should be careful about picking up bugs and stomach upsets from unclean water supplies. Drink bottled water if you can and be careful of salad and fruit which may have been washed in unsafe water.

Make sure you are well enough to travel and keep well while you are away. Keep hydrated and keep up your healthy eating. Being ill away from home is a really miserable experience.



http://www.pozitude.co.uk/travel/travelling-the-universe
 





7 comments:

  1. Tertarik dgn melihat cara serta teknik dalam pertandingan berlawan dgn ahli gusti yang di panggil Bokh tu Najmi...meraka sungguh cekap serta mesti pantas dan bijak untuk menjatuhkan lawan..pihak yg terjatuh dgn lutut keatas duanggap kalah...peserta yang berani dan ingin mendapat ganjaran hadiah seoerti kambing biri- biri mesti berusaha berlawan dgn ahli Bokh yg handal...sy juga suka lihat costume yg unik yg mereka pakai dan cara hidup mereka yg masih lagi memelihara adab dan budaya bangsa Mongolia....Najmi mesti berkesempatan melihat sendiri cara hidup dan budaya mereka masa di sana kan...
    Terima kasih dgn info yg berguna bagi sesiapa yg bercadang berkunjung ke Mongolia kan Najmi..mmm pasti Najmi juga ingin kesana lagi kan?

    syukran jazillan

    ReplyDelete
  2. syukran jazillan

    Saya tak berkesempatan melihat tradisi kehidupan masyarakat seperti perlawanan gusti tu sebab berada disana ketika musim sejuk, tapi kalau pergi pada musim panas mungkin banyak aktiviti perayaan boleh di lihat.....:)

    ReplyDelete
  3. Masih berdoa dpt membaca pengalaman indah seorg sahabat seorg penulis noble. Insya allah dia akan terus menulis n sihat.

    ReplyDelete
  4. ok. entri ni buat sy nk pegi ke sana. hehe. kt Malaysia, Brunei, Singapore, UAE ni heh.... byk mende nk kene declare. Hopefully ade peluang pekerjaan dlm sektor Pendidikan atau Kesihatan kat sana.

    ReplyDelete
  5. Chenta Saya

    Kalau ada rezeki pergi lah, tengok2 negara orang, bekerja pun bagus timba pengalaman.... jauh berjalan luas pandangan.....:)

    ReplyDelete
  6. Tu lah. Hmm... nanti nk godek2 lobang kerja.. hehe

    ReplyDelete

LABELS

10 sepuluh (28) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (10) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (13) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (112) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (2) dairy kehidupan (342) delima (pomegranate) (2) derma darah (4) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (27) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (7) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (11) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistik (JO) (2) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (20) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (31) lipoatrophy (5) liwat (14) luar negara (57) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (56) najmi jumpa doktor (9) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (47) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (13) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (175) pneumonia (1) positif thinking (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (3) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) remaja bawah umur dan hiv (6) rencana/artikel (58) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (28) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (89) solat (2) songsang (286) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (27) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (9) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (2) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (15) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (83) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)

RECENT POST