Tuesday, 12 March 2013

SENGAT LEBAH BENDUNG HIV

Gambar hiasan bahan kimia yang ditemui dalam sengat lebah boleh membantu membendung jangkitan virus HIV. - AGENSI

WASHINGTON 10 Mac - Saintis mendakwa bahan kimia yang ditemui dalam sengat lebah boleh membantu membendung jangkitan virus HIV.

Kajian saintis Amerika Syarikat (AS) itu mendapati bahan toksin dalam sengat lebah boleh memusnahkan virus dan sel-sel di sekitarnya tidak dijangkiti.

Pakar pengajian Sekolah Perubatan Universiti Washington, Dr. Joshua L. Hood berkata, toksin itu yang dalam gel vagina boleh membantu membendung penyebaran HIV.

''Bahan kimia dalam sengat lebah yang dikenali sebagai melittin memusnahkan virus HIV dengan memecahkan pelindung luaran virus itu,'' katanya.

Beliau berkata, pihaknya berharap orang ramai boleh menggunakan gel itu sebagai pendekatan bagi menghentikan jangkitan awal.

''Kebanyakan ubat yang ada bertindak mengurangkan penyebaran virus HIV, namun sengat lebah menyerang dan membunuhnya.

''Kita menyerang fizikal virus ini. Secara teorinya, HIV tiada cara untuk menghalang serangan ini,'' katanya. - AGENSI

8 comments:

  1. Alhamdulillah...mungkin ini satu permulaan pada penemuan penawar yg terhebat pd abad ini..

    Bila direnungkan benarlah apa yg telah diturunkan Allah kepada satu surah di dlm Al Quran..surah An Nhal...Allah ada menyatakan penawar ada pada lebah..secara tidak langsung ia akan menjadikan golongan yg menolak Al Quran..mula berfikir dan mengkaji kebenaran surah ini...mungkin disini hikmah dari Allahh kan.

    Masyaallah..hebatnya ciptaan Allah ini..segalanya tidak sia-sia...
    moga penemuan penawar ini membuat kita ada harapan baru..Insyaallah
    TQ Najmi dgn info yg inovatif ini...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous

      Bukan madu yang dihasilkan oleh lebah sahaja yang mujarab buat kesihatan, malah sekarang hampir terbukti bahawa sengatan lebah juga mujarab. Diharap hasil kajian berterusan berkaitan sengatan lebah ini akan menemui jalan positif yang berguna buat kita semua..... insyaallah...

      Delete
  2. Alhamdulillah..inilah rahsia Allah yg telah terbukti dari dari surah An Nalh ..
    moga ia menjadi satu penawar yg terbaik dan termurah serta berkesan..pada kita..
    Benar segala kata2 Allah dlm kalamNya..

    agak2nya lebah yg hidup2 terus di paksa menyengat pada tubuh kita ye Najmi...adoii..cuma yg tahan disengat jer kot yg sanggup buat cara ni..
    hii...tentu sakit kan..kena gigit nyamuk puntak tahan..macam mana yer jika disengat lebah tu...

    teringat pada satu dokumentari di Discovery dulu..seorg doktor merawat lumpuh dikaki yg dideritai selama bertahun2..hinggakan terpaksa gunakan kerusi roda..akhirnya boleh berjalan semula setelah menggunakan rawatan dgn gigitan lebah bagi memulihkan semula tindak balas pada urat sarafnya..terapi tu dibuat dgn memaksa lebah2 tu menyengat kakinya selama enam bulan shj..
    Itu semua dengan izin Allah kan..
    moga kaedah ini menjadi satu penawar juga bukan saja pd HIV tetapi mungkin pd penyakit lain seperti lumpuh atau gaout kan Najmi...terima kasih dgn info terkini ye...

    syukran jazillan

    ReplyDelete
    Replies
    1. syukran jazillan,

      Insyaallah kalau kajian berterusan tentang bisa sengatan lebah itu berjaya kemungkinan ada cara lain mengunakan bisa sengatan itu ke atas PLHIV dan bukannya diambil seekor2 lebih diletakkan dibadan PLHIV, mungkin bisa itu dicucuk kedalam tubuh PLHIV kan..

      Ya saya pun ada tonton di tv mengenai perubatan menggunakan serangga2 dan binatang kecil ini selain lebah, ada juga guna lintah dan ulat kecil yang diletakkan diatas luka dan sebagainya.

      Insyaallah minta2 ada penawar yang tercipta dimasa depan...

      Delete
  3. This is great Najmi..aku akan try dalam waktu terdekat..mungkin menternak lebah secara kecil kecilan kemudian bila lebah dah ramai, serkupkan sebilangan sahaja pada tempat2 tertentu(bukan semua ye)..apa lagi najmi..benda dah ada depan mata..usahakan!!sampai bila nak tunggu kajian..Allah x spesifikkan mana2 lebah. Daripada amik Haart yg membuncitkan..apalah sgt sakit skejap dari seumur hidup..tapi kalau dah sembuh janganlah ulangi dosa lalu..sebab selepas itu mungkin bala lebih besar Allah turunkan..go Najmi!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh aje kalau nak cuba, tapi kalau boleh makan lah HAART dalam masa yang sama boleh iktiar cara lain, dapatkan nasihat pandangan orang lain yang lebih pakar jugakkan. Buat masa ini memang tidak ada penawar yang menyembuhkan HIV ni yang disahkan lah.

      Benar kalau lah ditakdirkan boleh sembuh sebaiknya elakkan lah dr melakukan dosa lalu, tapi pandangan saya lah...jika seseorang itu sembuh dari sesuatu penyakit atau musibah kebiasaannyanya mereka akan lupa diri....Wallahuallam...

      Delete

LABELS

10 sepuluh (28) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (10) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (13) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (112) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (2) dairy kehidupan (342) delima (pomegranate) (2) derma darah (4) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (27) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (7) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (11) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistik (JO) (2) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (20) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (31) lipoatrophy (5) liwat (14) luar negara (57) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (56) najmi jumpa doktor (9) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (47) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (13) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (175) pneumonia (1) positif thinking (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (3) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) remaja bawah umur dan hiv (6) rencana/artikel (58) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (28) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (89) solat (2) songsang (286) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (27) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (9) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (2) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (15) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (83) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)

RECENT POST