Saturday, 23 February 2013

CINTA TERLARANG

Maklumat didalam buku ini amat berguna untuk memberi panduan dan tips kepada remaja bagi mengelakkan diri dari terjebak kealam Cinta “Terlarang”

Cinta “TERLARANG”
Cinta terlarang adalah keinginan untuk menjalin hubungan intim bersama pasangan yang tidak boleh diterima secara sosial, agama dan budaya masyarakat Malaysia.
Dua Cinta Terlarang 
1) Menjalinkan hubungan cinta atau pun hubungan intim dengan kaum sejenis 
2) Menjalinkan hubungan cinta atau pun hubungan intim dengan individu yang mempunyai pertalian darah yang rapat seperti ayah, ibu, abang, kakak, adik, datuk dan nenek.


MENJALINKAN HUBUNGAN CINTA ATAUPUN SEKS DENGAN KAUM SEJENIS 
1) LESBIAN – Label yang diberi kepada perempuan yang mempunyai tarikan seksual terhadap perempuan lain. Berkeinginan untuk menjalinkan perhubungan cinta dan hubungan intim sesama perempuan. Contoh, golongan “tombay” dan “pengkid”
2) HOMOSEKSUAL – Label yang diberikan kepada lelaki yang mempunyai tarikan seksual terhadap lelaki lain. Perwatakan seperti lelaki sejati dan sentiasa kemas. Kurang atau tiada tarikan terhadap perempuan terutamanya dari aspek hubungan cinta mahupun hubungan intim. Cenderung memilih pasangan dikalangan kaum lelaki yang berperwatakan lelaki sejati seperti mereka juga.
3) TRANSEKSUAL – Lelaki atau perempuan yang mempunyai naluri, berperasaan, berpenampilan dan berkelakuan tidak selaras dengan jantinanya. Kadang-kadang bertindak menukar jantina melalui pembedahan. Cenderung menjalinkan hubungan cinta dan hubungan intim dengan kaumnya seperti sehingga ada yang berkahwin. Golongan ini digelar “pondan” ataupun “mak nyah”
MENGAPA DITEGAH
Perspektif agama dan negara. 
Homoseksual dianggap bertentangan dengan lumrah (fitrah) kejadian manusia. Pasangan lelaki adalah perempuan dan begitulah sebaliknya. 
- Ianya bercanggah dengan fungsi reproduktif yang semula jadi 
- Di Malaysia, semua agama utama melarang perlakuan gay dan lesbian 
- Mendatangkan pelbagai permasaalahan dari aspek fizikal, sosial dan mental 
- Homoseksual adalah salah disisi undang-undang sivil dan syariah. 

Perspektif Kesihatan 
Kesihatan mental terjejas 
- Menderita dalam diam kerana kecenderungan seksual yang tidak normal 
- Terpaksa berpura-pura sebagai heteroseksual, berkahwin dan mempunyai keluarga hanya untuk memenuhi kehendak masyarakat. 

Berisiko tinggi mendapat 
- Penyakit mental (kemurungan/membunuh diri) 
- Penyalahgunaan dadah 
- Masalah tingkah laku 

Kesihatan fizikal terjejas 
Berisiko tinggi untuk mendapat Jangkitan Seksual (STI’s) jika mereka melakukan hubungan seks tanpa perlindungan seperti; 
- Human ImmunodificiencyVirus/Acquired Immune Deficiency Syndrome (HIV/AIDS) 
- Chlamydia 
- Gonorea 
- Herpes Genital 
- Sifilis 
- Ketaut Genital 
- Pediculosis pubic (lice atau “kutu” dikawasan seksual) 
- Hepatitis 
- Human Papillomavirus (HPV)


MENJALIN HUBUNGAN CINTA ATAUPUN SEKS DENGAN INDIVIDU YANG MEMPUNYAI PERTALIAN DARAH YANG RAPAT "SUMBANG MAHRAM"
- Hubungan jenis antara mereka yang mempunyai tali persaudaraan 
- Berkait dengan perbuatan zina atau rogol yang berlaku antara dua orang yang mempunyai pertalian darah yang rapat dalam sesebuah keluarga (ada kisah klik disini) 
- Perkahwinan antara mereka adalah tidak sah di sisi agama, undang-undang dan adat resam kebanyakan kaum di Malaysia 
- Kini, dikenal pasti sebagai sejenis pangainayaan seksual yang merosakan kesihatan fizikal, mental dan sosial 


MEREKA YANG BERISIKO TINGGI 
- Peningkatan kadar perceraian, lebih ramai kanak-kanak terdedah kepada risiko yang lebih tinggi bagi mengalami sumbang mahram 
- Jika seseorang ibu berkahwin semula, anak perempuan beliau yang tinggal serumah dengan mereka terdedah kepada risiko yang lebih tinggi untuk pengainayaan seksual oleh bapa tirinya berbanding bapanya sendiri 

Tindakan yang perlu diambil sekiranya berlaku kepada diri anda 
- Maklumkan kepada orang dewasa yang anda boleh percayai 
- Berkongsi masalah dengan orang dewasa yang bertanggung jawab dan boleh dipercayai 
- Jika tidak mendapat sokongan, dapatkan bantuan segera daripada badan-badan atau organisasi seperti:
Polis
Kesihatan
Kebajikan Masyarakat
Kaunselor
Rumah Perlindungan
NGOs 

Kesan sumbang mahram terhadap mangsa 
Sebilangan mangsa mengalami kesan negative yang serius sehingga memerlukan bantuan terapi apabila meningkat dewasa. Kesan-kesan negative kepada mangsa,

- Hilang kepercayaan kepada orang lain 
- Takut akan hubungan intim 
- Murung 
- Rasa ingin membunuh diri 
- Tingkah laku yang merosakan diri sendiri (merokok, mencederakan diri sendiri dan lain-lain) 
- Keyakinan diri yang rendah 
- Rasa terasing dari masyarakat /keluarga 
- Penyalahgunaan dadah 
- Masaalah pemakanan 
- Masaalah personaliti 
- Pengalaman yang buruk atau traumatic tanpa rawatan sewajarnya boleh menyebabkan Post Stress Traumatic Disorder (PSTD) dan menjejaskan kesihatan mental keluarga 
- Mangsa selalunya tidak melaporkan perbuatan ini kepada ibu atau penjaganya kerana khuatir pelaku (ayah/saudara) mereka mendapat kesusahan 
- Ibu atau penjaga mangsa juga tidak menyokong mangsa jika pelaku adalah adalah orang yang menyara keluarga 


DAPATKAN BANTUAN DAN SOKONGAN DENGAN SEGERA SEKIRANYA ANDA TERLIBAT DALAM CINTA TERLARANG
 Anda boleh dapatkan bantuan daripada: 
- Kawan yang boleh dipercayai dan boleh membantu 
- Pegawai Kebajikan Masyarakat atau Kaunselor/Pegawai Psikologi di Jabatan Kebajikan Masyarakat yang terdekat 
- Talian Nur (15999) 
- NGO’s seperti Befrienders (03 7956 8144 atau 03 7956 7736 – 24 jam) 
- Rumah Perlindungan seperti KEWAJA (03 6185 7736), Pusat Bimbingan Remaja Puteri Raudhatus Sakinah (03 4107 3379) dan Sekolah Harapan, Jasin Melaka (06 288 1534) 
- Ibubapa sekiranya boleh berbincang dengan mereka 
- Orang dewasa yang anda percayai dan boleh membantu 
- Perkhidmatan Kesihatan Remaja di Klinik Kesihatan Kerajaan 
- Institusi-institusi Agama
INGAT 
Diri Anda Adalah Tanggung jawab Anda. Sayangilah Diri Anda, Jangan Hancurkan Masa Depan Anda 

Sumber : Buku yang saya perolehi di Hospital Besar
Kementerian Kesihatan Malaysia


3 comments:

  1. Thanks najmi semuga sihat dan sentiasa didalam rahmat Allah.

    ReplyDelete
  2. Najmi,

    Saya nak war-warkan tentang seminar ni: International AIDS Society 2013 Symposium "Towards an HIV Cure" 29-30 Jun 2013 in Kuala Lumpur.

    Sesiapa berminat boleh laa pergi. :)

    Najmi, berdasarkan laporan terbaru daripada Sangamo Bioscinces..functional cure untuk HIV menunjukkan perkembangan yang positif. Alhamdullilah kan.

    ReplyDelete
  3. Mak Wardah

    .........:)



    Anonymous

    Seminar tu akan berlangsung pada pertengahan tahun ini...lambat lagi tapi terima kasih kerana beritahu tentang pekara itu.

    Betul kah tentang lapuran terbaru drp Sangamo Bioscinces itu, jika benar alhamdulillah...pasti ramai PLHIV yang gembira mendengar berita tersebut.

    "Functional cure" dalam apa jua bentuk pastinya lambat tiba di negara kita dan akan mengambil masa bertahun-tahun juga lah nanti, tetapi ianya satu perkembangan yang sangat baik. Alhamdulillah......:)

    ReplyDelete

LABELS

10 sepuluh (28) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (10) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (13) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (112) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (2) dairy kehidupan (342) delima (pomegranate) (2) derma darah (4) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (27) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (7) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (11) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistik (JO) (2) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (20) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (31) lipoatrophy (5) liwat (14) luar negara (57) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (56) najmi jumpa doktor (9) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (47) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (13) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (175) pneumonia (1) positif thinking (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (3) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) remaja bawah umur dan hiv (6) rencana/artikel (58) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (28) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (89) solat (2) songsang (286) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (27) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (9) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (2) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (15) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (83) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)
There was an error in this gadget