Friday, 18 January 2013

20 NEGARA YANG MEMPUNYAI PLHIV YANG TERTINGGI DI DUNIA

Ini adalah senarai Top 20 Negara-Negara yang dianggarkan mempunyai orang yang hidup dengan jangkitan HIV. Kira-kira 260,000 kanak-kanak meninggal dunia akibat AIDS pada tahun 2009.  

Rakyat Afrika Selatan merupakan yang tertinggi dijangkiti dengan HIV / AIDS, Maldives dan Greenland dengan 100 jangkiti. Manakala berjuta-juta orang yang baru dijangkiti HIV pada setiap tahun. AIDS membunuh lebih daripada 25 juta orang dari tahun 1981-2006


Jadi dibawah adalah kedudukan negara dimana golongan yang paling banyak dijangkiti HIV / AIDS di dunia yang dianggarkan oleh Word Fact Book.

 1. South Africa
South Africa Flag

Jumlah Penduduk Afrika Selatan (2011): 50,586,757 
Orang yang Hidup dengan HIV / AIDS: 5,600,000



2. Nigeria
Nigeria Flag large

Jumlah Penduduk Nigeria: 170,123,740
Orang yang Hidup dengan HIV / AIDS: 3,300,000

  
3. India
India Flag large

Jumlah Penduduk di India: 1,221,193,422
Orang yang Hidup dengan HIV / AIDS: 2,400,000

   
4. Kenya
Kenya Flag

Jumlah Penduduk di Kenya: 41,070,934
Orang yang Hidup dengan HIV / AIDS: 1,500,000


5. Mozambique
Mozambique flag

Jumlah Penduduk di Mozambique: 22,894,000
Orang yang Hidup dengan HIV / AIDS: 1,400,000
  

6. Tanzania
Tanzania flag

Jumlah Penduduk di Tanzania: 43,188,000
Orang yang Hidup dengan HIV / AIDS: 1,400,000


7. Zimbabwe
Zimbabwe Large

Jumlah Penduduk di Zimbabwe : 12,521,000
Orang yang Hidup dengan HIV / AIDS: 1,200,000


8. Uganda
Uganda flag


Jumlah Penduduk di Uganda: 32,369,55
Orang yang Hidup dengan HIV / AIDS: 1,200,000


9. United States
USA Flag

Jumlah Penduduk Amerika Syarikat: 313,263,000
Orang yang Hidup dengan HIV / AIDS: 1,200,000
  

10. Russia
Russian Flag

Jumlah Penduduk Russia: 143,030,106
Orang yang Hidup dengan HIV / AIDS: 980,000


11. Zambia
Zambia flag


Jumlah Penduduk di Zambia: 12,935,000
Orang yang Hidup dengan HIV / AIDS: 980,000



12. Malawi
Malawi flag


Jumlah Penduduk di Malawi: 14,901,000
Orang yang Hidup dengan HIV / AIDS: 920,000
  

13. China
China flag


Jumlah Penduduk China: 1,339,724,852
Orang yang Hidup dengan HIV / AIDS: 740,000
  

14. Cameroon
Cameroon flag


Jumlah Penduduk di Cameroon: 19,100,000
Orang yang Hidup dengan HIV / AIDS: 610,000
  

15. Thailand
Thailand flag


Jumlah Penduduk di Thailand: 66,720,153
Orang yang Hidup dengan HIV / AIDS: 530,000
  

16. Cote d’Ivoire
Cote_d'Ivoire flag


Jumlah Penduduk di Cote_d'Ivoire: 20,617,068
Orang yang Hidup dengan HIV / AIDS: 450,000
 

17. Ukraine
Ukraine flag


Jumlah Penduduk di Ukraine: 45,888,000
Orang yang Hidup dengan HIV / AIDS: 350,000
  

18. Botswana
Botswana flag


Jumlah Penduduk di Botswana: 2,029,307
Orang yang Hidup dengan HIV / AIDS: 320,000
  

19. Indonesia
Indonesia Flag


Jumlah Penduduk di Indonesia: 237,424,363
Orang yang Hidup dengan HIV / AIDS: 310,000
  

20. Lesotho
Lesotho flag


Jumlah Penduduk Lesotho: 2,067,000
Orang yang Hidup dengan HIV / AIDS: 290,000


Sumber : Disini 


Dibawah ini adalah kedudukan 21 buah negara paling top bilangan PLHIV (termasuk Malaysia) jika mengikut % seperti yang telah dikira oleh seorang pembaca dan ditinggalkan didalam ruang komen dibawah adalah seperti berikut;


1) Bostwana 
Population - 2,029,307 
PLHIV - 320,000 
15.77%
 

2) Lesotho 
Population - 2,067,000 
PLHIV - 290,000 
14.03%
 

3) South Africa 
Population - 50,586,757 
PLHIV - 5,600,000 
11.07%
 

4) Zimbabwe 
Population - 12,521,000 
PLHIV - 1,200,000 
9.58%
 

5) Zambia 
Population - 12,935,000 
PLHIV - 980,000 
7.58%
 

6) Malawi 
Population - 14,901,000 
PLHIV - 920,000 
6.17%
 

7) Mozambique 
Population - 22,894,000 
PLHIV - 1,400,000 
6.12%
 

8) Uganda 
Population - 32,369,550 
PLHIV - 1,200,000 
3.71%
 

9) Kenya 
Population - 41,070,934 
PLHIV - 1,500,000 
3.65%
 

10) Tanzania 
Population - 43,188,000 
PLHIV - 1,400,000 
3.24%
 

11) Cameroon 
Population - 19,000,000
PLHIV - 610,000 
3.21 %

12) Malaysia 
Population - 28,000,000 
PLHIV - 90,000 
3.21%
 

13) Cote d'Ivoire 
Population - 20,617,068 
PLHIV - 450,000 
2.18%
 

14) Nigeria 
Population - 170,123,740 
PLHIV - 3,300,000 
1.94%
 

15) Thailand 
Population - 66,720,153 
PLHIV - 530,000 
0.79%
 

16) Ukraine 
Population - 45,888,000 
PLHIV - 350,000 
0.76%
 

17) Russia 
Population - 143,030,106 
PLHIV - 980,000 
0.69%
 

18) United States 
Population - 313,263,000 
PLHIV - 1,200,000 
0.38%
 

19) India 
Population - 1,221,193,422 
PLHIV - 2,400,000 
0.20%
 

20) Indonesia 
Population - 237,424,363 
PLHIV - 310,000 
0.13%
 

21) China 
Population - 1,339,724,852 
PLHIV - 740,000 
0.06%

 

19 comments:

  1. Perbandingan yang salah Najmi sebab jumlah penduduk setiap negara di dunia tidak sama. Untuk membuat perbandingan Najmi kena gunakan ukuran peratus dan bukan jumlah bilangan pesakit bagi setiap negara. Daripada situ baru kita dapat buat perbandingan antara negara (mana yang paling tinggi dan rendah).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous,

      Hahaha...saya hanya berpandukan dari sumber di worldlistmania.com, tak mengapa sekurang2nya kita tahu jumlah PLHIV disesebuah negara itu secara kasar dan tahu 20 negara yang mempunyai jumlah tertinggi PLHIV didunia (tak perlu ikut urutan), buat renungan kita semua, tak perlu terlalu serius mengenainya...pada saya lah....:)

      Delete
    2. Maaf Najmi ada pembetulan. Berlaku kesilapan bagi negara Cameroon. Guna yang ini yer.

      Countries Population HIV+ Percentage (%)
      Cameroon 1910000 610000 31.94
      Bostwana 2029307 320000 15.77
      Lesotho 2067000 290000 14.03
      South Africa 50586757 5600000 11.07
      Zimbabwe 12521000 1200000 9.58
      Zambia 12935000 980000 7.58
      Malawi 14901000 920000 6.17
      Mozambique 22894000 1400000 6.12
      Uganda 32369550 1200000 3.71
      Kenya 41070934 1500000 3.65
      Tanzania 43188000 1400000 3.24
      Malaysia 2800000 90000 3.21
      Cote d'Ivoire 20617068 450000 2.18
      Nigeria 170123740 3300000 1.94
      Thailand 66720153 530000 0.79
      Ukraine 45888000 350000 0.76
      Russia 143030106 980000 0.69
      United States 313263000 1200000 0.38
      India 1221193422 2400000 0.20
      Indonesia 237424363 310000 0.13
      China 1339724852 740000 0.06

      Negara yang mengungguli carta adalah Cameroon dan diikuti oleh negara-negara Afrika yang lain.

      Delete
    3. Anonymous....

      Laaaaa terima kasih banyak-banyak kerana membantu, alhamdulillah terima kasih....:)

      Ya kalau dilihat kiraan memang negara-negara di Afrika Selatan yang paling membimbangkan...Malaysia pun boleh tahan.

      Tapi saya tak pasti jumlah angka PLHIV dinegara2 terbabit dikira pada tahun bila, rasanya tak adil jika kiraan terbaru (agak baru) di Malaysia itu dibandingkan dengan kiraan jumlah PLHIV negara lain tu yang mungkin kiraan diambil pada beberapa tahun lalu.

      Walau bagaimana pun, kiraan diatas bagus buat renungan kita semua sekadar mengambil tahu sedikit perkembangan HIV ni kan...

      Terima Kasih Anonymous.....:)

      Delete
    4. aarrrgghhhhhhhhhhh...ada kesilapan lagi..sebenarnya kan..Cameroon tuh salah..Jumlah penduduk dia adalah 19,000,000. Jadi pengiraan tuh salah Najmi. Boleh tak betul kan Najmi? Saya rasa yang saya buat mula2 tuh dah betul. 610,000/19,000,000x100=3.21 dan bukannya angka yang di atas tuh. Sentapppppppppp.

      Delete
    5. Anonymous

      Hahaha..tak mengapa

      Saya dah ubah...ok tak? kalau tak ok gitahu ya...jangan stress hehehe...dan jangan sentap....tak da hal nya...hehehe...:)

      Delete
    6. Many thanks Najmi. I really appreciate it. :)

      Delete
  2. Mungkin Najmi perasan yang atas2 tu semuanya negara bergolak...dgn bencana n peperangan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak Wardah

      Ada negara yang langsung tak pernah saya dengar, pasti terletak di Afrika kut. Tapi bagaimana dengan negara seperti Amarika dan Russia...pasti kerana kos rawatan perubatannya sangat tinggi kut kan, Bagaimana pula dengan Thailand dan Indonesia? Entah lah ya......:)

      Nak saja saya cari jumlah PLHIV yang tertinggi di Malaysia pulak...agak-agak negeri mana yang paling top?

      Delete
    2. Najmi,

      Cuba lihat artikel ini (http://jhcd.utem.edu.my/index2.php?option=com_docman&task=doc_view&gid=125&Itemid=80). Ada serba sedikit statistik pesakit HIV/AIDS di Terengganu khususnya dan Malaysia amnya. Dapatan kajian ini agak menarik untuk dihayati terutamanya dalam aspek stigma dan diskriminasi masyarakat. Seorang responden wanita dalam kajian tersebut menyatakan sebelum ini beliau tinggal dengan datuk beliau dan sekarang ini tinggal di rumah perlindungan. Datuk beliau sendiri tidak dapat menerima beliau keranan bimbang berjangkit. Sampaikan bila beliau bernafas pun datuk beliau takut berjangkit. Kata beliau kalau datuk sendiri boleh befikiran begitu apatah lagi masyarakat di luar kan yang tiada talian persaudaraan.

      Delete
    3. Anonymous

      Alhamdulillah...nanti saya cuba skodeng2 laman web tersebut..terima kasih dengan maklumat yang diberi.....:)

      Delete
    4. Anonymous

      Saya tak boleh buka dan baca artikel tersebut...boleh copy dan paste kirimkan melalui email?

      Delete
    5. Okay..saya akan emailkan kat Najmi.

      Delete
  3. Bagusnya idea Najmi tu...dapatkan ye peratusan tertinggi bagi negeri yg paling ramai pembawa HIV dan tolong Najmi dapatkan juga bandar-bandar yg paling tip top pembawa HIV...di Malaysia...baik utk bahan dlm tajuk imegrasi pengaruh dari kesan dan faktor sebab2 berlakunya penghijrahan dari luar bandar ke bandar dlm subjek geografi ni...

    Terima kasih dgn info tu...sangat membantu saya nih.....hehehe

    syukran jazillan

    ReplyDelete
    Replies
    1. syukran jazillan

      Alhamdulillah....:)

      Delete
    2. Yey....yey...! Tima kasih Najmi.......:)

      Info tu sangat-sangat membantu...secara tak langsung saya boleh jadikan panduan utk pelajar2 saya.....:)

      Alhamdulillah

      syukran jazillan

      Delete
  4. Allah bless u najmi- gud info n byk ilmu yg kami dpti.

    ReplyDelete
  5. wan ijanism

    Ya menakutkan...pada hari ini bilangan semakin meningkat di Malaysia ini

    ReplyDelete

LABELS

10 sepuluh (28) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (10) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (13) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (112) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (2) dairy kehidupan (342) delima (pomegranate) (2) derma darah (4) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (27) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (7) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (11) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistik (JO) (2) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (20) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (31) lipoatrophy (5) liwat (14) luar negara (57) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (56) najmi jumpa doktor (9) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (47) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (13) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (175) pneumonia (1) positif thinking (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (3) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) remaja bawah umur dan hiv (6) rencana/artikel (58) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (28) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (89) solat (2) songsang (286) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (27) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (9) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (2) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (15) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (83) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)

RECENT POST