Sunday, 30 December 2012

IBU BAPA PESAKIT HIV/AIDS BOLEH MELAHIRKAN BAYI SIHAT

JAKARTA, KOMPAS.com - Ibu bapa yang menghidap HIV / AIDS (Human Immunodeficiency Virus / Acquired Immuno Deficiency Syndrome) dapat melahirkan anak dalam keadaan sihat tanpa diserang virus mematikan tersebut.  

Untuk memperoleh anak yang sihat, orang tua harus menjalani program PMTC (preventif Mother to Child) di Puskesmas.

 
"Jika ibu hamil yang menghidap HIV / AIDS menerima rawatan dari doktor yang tahu tentang program PMTC, biasanya anaknya boleh negatif, kerana itu sudah pun diterima pakai dengan baik," kata doktor Inda Mutiara, Ketua Koordinator Klinik Jelia yang khusus menangani penyakit Jangkitan Menular Seksual (IMS) kepada Kompas.com, Isnin (29/10/2012).

Inda berkata, dalam program PMTC tersebut, ibu yang menghidap HIV / AIDS harus mengambil ubat antiretroviral (ARV) untuk mencegah penularan virus HIV / AIDS. Ubat tersebut harus digunakan sebagai cara menjaga kestabilan virus dan tidak menularkan kepada bayi dalam kandungan.


Menurut Inda, selain makan ubat, ibu penghidap HIV / AIDS harus melahirkan melalui proses pembedahan "caesar". Sang ibu pun dilarang memberikan ASI (susu badan) sedikitpun kepada bayi agar virus tidak dijangkiti dalam tubuhnya.


Setelah program masa kehamilah dan proses bersalin selesai, bayi juga perlu memeriksa diri melalui ujian Viral Load, Rapid, atau Elissa untuk mengetahui perkembangan virus HIV dalam darah bayi.  


"Ujian Viral Load dijalani ketika bayi berusia 18 bulan. Usia tersebut dianggap sudah boleh dilihat perkembangan virus. Selama 18 bulan tersebut, bayi juga dianggap masih memiliki kekebalan tubuh dari ibu," kata Inda. 

Seperti diberitakan sebelumnya, ketika paparan kunjungan Banad Penanggulan AIDS Dunia (UN AIDS) melawat Puskesmas Daerah Sandakan, terdapat dua ibu melahirkan yang mengidap HIV / AIDS.  

Anak kedua ibu yang masing-masing berusia 2 minggu dan 2 bulan belum diketahui positif dijangkiti HIV / AIDS atau belum. Bayi akan menjalani ujian ketika usia bayi sudah mencukupi.

Kedua-dua orang tua yang menghidap HIV / AIDS tersebut merupakan warga Sandakan dan Grogol, Jakarta Barat. Sedangkan Kerajaan Kota Jakarta Barat mensasarkan pada tahun 2015 akan datang akan menekan pertumbuhan penyakit HIV / AIDS di Jakarta Barat.  
Membawa tema 'Getting to Zero', pemkot berharap pertumbuhan virus HIV / AIDS boleh ditekan dengan sosialisasi menggunakan kondom dalam berkaitan serta setia terhadap pasangan.

Sumber : http://megapolitan.kompas.com/read/2012/10/29/15301199/Orangtua.Penderita.HIVAIDS.Bisa.Lahirkan.Bayi.Sehat

 

13 comments:

  1. makna nya abg Najmi boleh ar kawin kan? so boleh ar dpt anak dari benih sendiri...

    ReplyDelete
    Replies
    1. PAPA RYAN

      Ya ker....entah lah...tak kut...

      Delete
  2. Najmi, kalau ikut nasihat doc insyaallah baby bebas hiv. Anak saya wardah kata hari2 dia doa uncle najmi ada baby sendiri. Kami aminkan. Take care

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak Wardah

      Terima kasih Wardah doakan saya...tapi rasanya tak kut, susah nak dpt baby sendiri, payah dan macam2 nak difikir...tak nak stress....susah...tapi terima kasih wardah kerana doakan ....:)

      Delete
  3. abg najmi syg
    pasni blh la abg ad ank yg bebas HIV
    mane tau leh kawin pas ni kn hehehe
    -miz.-

    ReplyDelete
    Replies
    1. -miz-

      Wallahuallam...rasanya tak kut...hehehe...membujang sampai akhir hayat kut

      Delete
  4. jodoh tu di tangan Allah...kita mgkin ck x mahu tp mgkin akn ada..melainkn Allah menetapkn jodoh kita di syurga sana...insyaAllah-hafiz-

    ReplyDelete
  5. salam, Dr Luqman berpengalaman lebih 25 tahun dalam rawatan alternatif Ayurveda dan pengasas Luqman Herbs Centre ada menyediakan rawatan bagi pesakit HIV untuk memanjangkankan jangka hayat seseorang. Boleh hubungi Dr Luqman 014-6332304 @ layari FB beliau @
    layari www.luqmanherbscentre.com
    (masih under contruction)

    ReplyDelete
  6. Saya hidup dengan HIV dah 16 tahun, baru 7 tahun berkahwin, ada 3 orang anak berumur 6, 5 dan 3 tahun..sehingga sekarang semua anak dan isteri saya tiada sebarang jangkitan. Saya nasihatkan dapatkan maklumat yang tepat agar anda faham apa itu HIV dan rawatannya agar tidak mengganggu kehidupan..Allah Maha Segalanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagaimana saudara norasid lakuakn tanpa berjangkit kepada isteri...

      Delete
    2. Salam,

      Bagi pihak norasid ; Pasangan suami isteri perlu dapatkan rawatan doktor jika merancang mahukan anak bebas HIV, dalam masa sama pasangan yang tidak ada HIV juga dpt dielakkan dr mendapat jangkitan. Ada ubatan yang perlu di ambil, kiraan bacaan Virol Load perlu di uji bagi memastikan jumlah kuman dalam darah berada diparas yang sangat rendah, bila bacaan kuman rendah (tidak dikesan - tidak dikesan bukan bermakna kuman taka ada, kuman tetap ada tapi dalam jumlah yang sangat sikit), ketika itu baru hubungan dibenarkan...walaubagaimanapun masih terdapat beberapa ujian lain yang kena dilakukan bagi memastikan hubungan suami isteri itu selamat. Dipendekkan cerita perlua ada pemantauan dr doktor semasa proses untuk mendapatkan anak dilakukan. Wallahuallam

      Delete
  7. terima kasih abg atas jawaban yang d berikan...saya doakan abg sihat sejahtera selalu...

    ReplyDelete

LABELS

10 sepuluh (28) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (10) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (13) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (112) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (2) dairy kehidupan (342) delima (pomegranate) (2) derma darah (4) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (27) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (7) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (11) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistik (JO) (2) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (20) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (31) lipoatrophy (5) liwat (14) luar negara (57) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (56) najmi jumpa doktor (9) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (47) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (13) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (175) pneumonia (1) positif thinking (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (3) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) remaja bawah umur dan hiv (6) rencana/artikel (58) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (28) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (89) solat (2) songsang (286) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (27) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (9) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (2) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (15) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (83) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)

RECENT POST