Followers

Monday, 17 December 2012

PENAWAR HIV BAKAL DITEMUI? - SINGKIRKAN CCR5 MELALUI HIV GENE THERAPY

Results From HIV Gene Therapy Trial Show Long-Term Positive Effects (CROI 2012)

Results from two Phase 1 gene therapy trials sponsored by Sangamo BioSciences indicate that infusion with genetically modified immune cells, called SB-728-T, lead to long-lasting effects on the immune system of HIV-positive individuals, including increased white blood cell counts and possibly suppressed HIV replication.

“The infusion of these genetically-modified [CD4] T-cells is safe and well tolerated,” said Dr. Pablo Tebas, director of the AIDS Clinical Trials Unit at the University of Pennsylvania and lead investigator of the study.

“[The therapy] leads to durable increases in total CD4 cells,” he added. “These cells engraft, expand, and persist for over a year.”

Dr. Tebas noted that researchers in future clinical trials will attempt to optimize the gene therapy procedure in an attempt to make it more efficient and effective.

The results were presented last week at the 19th Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections (CROI) in Seattle.

Gene therapy, in the field of HIV/AIDS, involves modifying a person’s DNA (the genetic information in cells) so that it becomes resistant to HIV infection. Gene therapy involves taking cells from the patient’s body, genetically modifying them in the laboratory, and then injecting them back into the patient.

Gene therapy as a cure for HIV is somewhat controversial in that some researchers believe the technique is too risky and expensive for widespread use. Others, however, think that gene therapy may be the only way to cure HIV, and that the science behind it is developing fast enough to make it a viable treatment option.

The gene therapy approach being tested by Sangamo is an attempt to mimic the success of ‘The Berlin Patient,” a man who received a bone marrow transplant from a carefully selected donor with a mutated form of the CCR5 gene.

HIV requires the CCR5 protein, which is located on the surface of white blood cells, in order to attach to and infect the cell. People born naturally with an alternate form of the CCR5 gene are almost entirely immune to HIV. Since his transplant, no sign of HIV has been detected in The Berlin Patient.

In the Sangamo trials, investigators genetically modified a portion of participants’ CD4 (white blood) cells to remove CCR5. According to the researchers, the removal of CCR5 proteins results in the genetically modified CD4 cells being resistant to the virus and able to block viral entry and replication. The goal of this approach is to eventually attain a “functional cure” for HIV, described as a remission state with long-term control of HIV, including low viral loads (amount of HIV in the blood), in the absence of antiretroviral therapy.

In the Phase 1 trials, researchers evaluated the safety and tolerability of gene therapy with the HIV-resistant CD4 T-cells. They also examined how long the modified cells persisted in the blood and whether there were any changes in the viral load during a planned antiretroviral treatment interruption.

The studies included 21 HIV-positive individuals who received a single dose of the HIV-resistant CD4 T-cells. All participants were receiving highly active antiretroviral treatment (HAART) and had undetectable levels of HIV in their blood.

One month after treatment with the genetically modified cells, 29 percent of study participants, who started the study with CD4 counts above 500 cells per microliter, underwent a planned interruption of their HAART regimen for 12 weeks.

Results showed that, one year after the treatment, the genetically modified cells were still detectable in the study participants’ blood, constituting around 2 percent of their CD4 cells. According to the study authors, this indicates that the modified cells are long-lasting after the gene therapy.

As previously reported, results from the group that underwent a treatment interruption showed that the gene therapy also successfully reduced “set point” viral loads in patients with HIV. Set point viral loads are the viral loads observed when a person with HIV is not on antiretroviral therapy.

One study participant, who naturally had one copy of the HIV-resistant CCR5 gene form, achieved undetectable viral loads without use of antiretroviral therapy after undergoing the gene therapy treatment.

Further analysis showed that participants with more successful and complete modification of the CD4 cells during the gene therapy had greater viral load control after the treatment.

Dr. Tebas reported that a majority of the side effects from the procedure were mild and all were reversible. Nearly half of the reported side effects occurred within 24 hours of infusion and included chills, fever, headache, excessive sweating, dizziness, and fatigue.

Sumber : The Aids Beacon 




Keputusan Percubaan HIV Gen Terapi Mendedahkan Kesan Positif Jangka Panjang (CROI 2012) 

Keputusan daripada dua Fasa 1 ujian terapi gen yang ditaja oleh Sangamo BioSciences menunjukkan bahawa penyerapan dengan sel-sel imun yang diubahsuai secara genetik, dipanggil SB-728-T, membawa kepada kesan berpanjangan ke atas sistem imun individu yang positif HIV, termasuk kiraan sel darah putih meningkat dan kemungkinan replikasi HIV ditindas. 

"Penyerapan genetik ini [CD4] T-sel yang diubah suai adalah selamat dan baik diterima," kata Dr Pablo Tebas, pengarah Unit AIDS Ujian Klinikal di Universiti Pennsylvania dan penyiasat utama kajian. 

"[Terapi] membawa kepada peningkatan dalam jumlah sel CD4 yang tahan lama," katanya. "Ianya menanamkan sel-sel, mengembangkan, dan berterusan selama lebih setahun." 

Dr Tebas menyatakan bahawa penyelidik dalam ujian klinikal masa depan akan cuba untuk mengoptimumkan prosedur gen terapi dalam usaha untuk menjadikan ia lebih cekap dan berkesan. 

Keputusan telah dibentangkan minggu lepas, di 19th Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections (CROI)  di Seattle.

Terapi gen, dalam bidang HIV/AIDS, melibatkan pengubahan DNA seseorang (maklumat genetik dalam sel) supaya ia menjadi lebih tahan kepada jangkitan HIV. Terapi gen ini melibatkan pengambilan sel daripada badan pesakit, genetik mereka kemudian diubah di dalam makmal dan kemudian disuntik kembali ke dalam badan pesakit. 


Terapi gen ini merupakan penawar untuk HIV dan adalah agak kontroversi, pada sesetengah penyelidik yang percaya bahawa teknik ini adalah terlalu berisiko dan mahal untuk digunakan secara meluas. Bagaimanapun bagi beberapa pendapat yang lain, mereka berfikir bahawa terapi gen mungkin satu-satunya cara untuk mengubati HIV, dan penyelidikan sains disebaliknya membangun dengan cukup pantas untuk membuatkan ianya menjadi satu pilihan rawatan yang berdaya maju.

Pendekatan terapi gen yang sedang diuji oleh Sangamo adalah satu percubaan untuk meniru kejayaan 'Pesakit Berlin, "seorang lelaki yang menerima pemindahan sum-sum tulang daripada penderma yang dipilih dengan teliti dengan bentuk bermutasi gen CCR5. (klik disini)


HIV memerlukan protein CCR5, yang terletak pada permukaan sel-sel darah putih, dalam usaha untuk melampirkan dan menjangkiti sel. Orang yang dilahirkan secara semula jadi dengan bentuk alternatif gen CCR5 hampir sepenuhnya imun kepada HIV. Sejak pemindahan beliau, tiada tanda HIV telah dikesan dalam "Pesakit Berlin" ini. 

Dalam ujian Sangamo, penyiasat mengubahsuai secara genetik sebahagian sel-sel CD4 peserta (darah putih) dengan membuang CCR5. Menurut penyelidik, penyingkiran protien CCR5 dalam sel-sel CD4 yang diubahsuai secara genetik menyebabkan CD4 tahan kepada virus dan mampu untuk menghalang kemasukan virus dan replikasi. Matlamat akhir pendekatan ini adalah untuk mencapai "mengubati fungsian" untuk HIV, yang digambarkan sebagai negeri remitan dengan kawalan jangka panjang HIV, termasuk beban virus yang rendah (jumlah HIV dalam darah/ Viral Load), ketika semasa ketiadaan terapi antiretroviral (HAART). 

Dalam Fasa 1 ujian, penyelidik menilai keselamatan dan toleransi terapi gen dengan CD4 T-sel tahan HIV. Mereka juga mengkaji berapa lama sel-sel yang diubahsuai berterusan dalam darah dan sama ada terdapat sebarang perubahan dalam beban virus semasa gangguan rawatan antiretroviral yang dirancang.

Kajian termasuk keatas 21 individu yang HIV positif yang menerima dos tunggal CD4 tahan HIV T-sel. Semua peserta telah menerima rawatan yang sangat aktif antiretroviral (HAART) dan mempunyai tahap yang tidak dapat dikesan HIV dalam darah mereka.


Sebulan selepas rawatan dengan sel-sel yang diubahsuai secara genetik, 29 peratus daripada peserta kajian (yang memulakan kajian dengan CD4 diatas 500 sel setiap microliter) mengalami gangguan yang terancang daripada regimen HAART mereka selama 12 minggu.


Keputusan menunjukkan bahawa, selepas setahun menerima rawatan, sel-sel yang diubahsuai secara genetik masih dikesan dalam darah peserta kajian, membentuk sekitar 2 peratus sel CD4 mereka. Menurut penulis kajian, ini menunjukkan bahawa sel-sel yang diubahsuai adalah tahan lama selepas terapi gen.


Seperti yang dilaporkan sebelum ini, hasil daripada kumpulan yang menjalani rawatan gangguan menunjukkan bahawa terapi gen juga berjaya dikurangkan "set titik" beban virus pada pesakit dengan HIV. Tetapkan titik beban virus adalah beban virus diperhatikan apabila seseorang dengan HIV tidak berada di terapi antiretroviral (HAART).


Satu kajian peserta, yang secara semulajadi mempunyai satu salinan borang HIV tahan gen CCR5, dicapai beban virus yang tidak dapat dikesan tanpa menggunakan terapi antiretroviral (HAART) selepas menjalani rawatan terapi gen.


Analisis lanjut menunjukkan bahawa peserta dengan pengubahsuaian
sel-sel CD4 lebih berjaya dan lengkap semasa terapi gen dan mempunyai kawalan beban virus (Viral Load) yang lebih besar selepas rawatan.

Dr Tebas melaporkan bahawa majoriti kesan sampingan daripada prosedur ini adalah ringan dan semua berbalik. Hampir separuh daripada kesan sampingan yang dilaporkan berlaku dalam tempoh 24 jam seperti menggigil, demam, sakit kepala, peluh berlebihan, pening, dan kelesuan.



Faham ker??? Tak faham tak mengapa, sedikit info disini,
Mengikut Prosessor Dr. Pablo Tabas, professor of medicine kat Uni of Pennsylvania yang mengetuai penyelidikan tersebut, penawar kepada kepada HIV sudah semakin hampir ditemui. Saintis sudah semakin hampir menemui penawar tersebut. Saintis sedang berusaha mengabungkan beberapa pendekatan (several approaches) in finding what they call 'functional cure' for HIV.

Usaha juga dilakukan untuk hasilkan ubat bagi memaksa virus HIV keluar daripada tempat persembunyiannya dalam sel T-4. Masalah sekarang saki baki virus bersembunyi dalam sel T-4 menyebabkan ia akan kembali aktif kalau pesakit berhenti makan ubat. 

Menurut saintis ubat untuk memaksa virus keluar daripada tempat persembunyiannya sudah semakin hampir untuk ditemui. - Komen dari Anonymous dari ruang komen didalam entry NORELYNA BERSUAMI SEORANG YANG NAFSUNYA PADA LELAKI


Sekarang ni dah bukan dalam fasa kajian dah. Ia sekarang dah masuk dalam fasa 2 (clinical trial) dan ia melibatkan jumlah pesakit yang lebih ramai. Data tentang pesakit-pesakit tersebut akan dibetangkan awal tahun 2013. Kemudian diaorang akan lakukan untuk fasa yang ketiga pula. 

Menurut Dr Tabas, dalam tempoh 5 tahun akan datang insya allah 'functional cure' tersebut akan jadi realiti. Perlu diingat, bukan Sengamo sahaja yang buat kajian, terdapat beberapa lagi research intitute yang buat benda yang sama dan mereka kini dalam fasa 'clinical trial'. 

Kajian dah dibuat selama hampir 25 tahun. Rundingan dengan syarikat insurance juga telah dibuat di USA untuk tentukan kos rawatan ke atas pesakit yang mereka sanggup tanggung. Kita kena banyak2 berdoa mohon bantuan Allah supaya membantu para saintis ini untuk menemui penawar kepada HIV. - Komen Anonymous di ruang komen dibawah


Tak faham lagi???
Mereka yang tiada gen CCR5 sangat kebal terhadap jangkitan HIV kerana sel mereka tidak boleh ditembusi virus tersebut.

Orang yang dilahirkan secara semula jadi dengan bentuk alternatif gen CCR5 hampir sepenuhnya imun kepada HIV. 
Namun, manusia yang tiada gen CCR5 jarang ditemui dan dipercayai cuma satu peratus penduduk dunia yang tinggal di rantau Eropah Utara memiliki keupayaan tersebut.
Virus HIV memerlukan protein CCR5, yang terletak pada permukaan sel-sel darah putih, dalam usaha untuk mendekati, menjangkiti sel dan membiak.
Penyingkiran protien CCR5 dalam sel-sel CD4 yang diubahsuai secara genetik menyebabkan CD4 tahan kepada virus dan mampu untuk menghalang kemasukan virus dan replikasi. 


Tak Faham lagi???????
Alahh... bayangkan telur ayam tu ialah CD4, kuning telur tu CCR5, kalau dibuang kuning telur tu (CCR5) maka CD4 jadi kuat dan semakin tinggi maka tubuh badan kita berterusan semakin sihat dalam masa yang sama Viral Load terus menerus ditekan. Jika CCR5 berjaya dikeluarkan sepenuhnya maka insyaallah PLHIV boleh sembuh selama-lamanya, wallahuallam - Mengikut kefahaman saya lah, perbetulkan kalau salah..:)


Kalau tak faham, tak yah faham tunggu aje hebahan berita tentang ini di masa depan Insyaallah.......Sila baca komen "Anonymous" didalam ruang komen dibawah, saya pasti mengenali anda melalui email dan pasti anda seorang doktor...betul tak? Terima kasih Anonymous...:)

31 comments:

  1. Congrate abg najmi..what a relief to hear that..tp dia still under kajian lagi kan :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekarang ni dah bukan dalam fasa kajian dah. Ia sekarang dah masuk dalam fasa 2 (clinical trial) dan ia melibatkan jumlah pesakit yang lebih ramai. Data tentang pesakit-pesakit tersebut akan dibetangkan awal tahun 2013. Kemudian diaorang akan lakukan untuk fasa yang ketiga pula. Menurut Dr Tabas, dalam tempoh 5 tahun akan datang insya allah 'functional cure' tersebut akan jadi realiti. Perlu diingat, bukan Sengamo sahaja yang buat kajian, terdapat beberapa lagi research intitute yang buat benda yang sama dan mereka kini dalam fasa 'clinical trial'. Kajian dah dibuat selama hampir 25 tahun. Rundingan dengan syarikat insurance juga telah dibuat di USA untuk tentukan kos rawatan ke atas pesakit yang mereka sanggup tanggung. Kita kena banyak2 berdoa mohon bantuan Allah supaya membantu para saintis ini untuk menemui penawar kepada HIV.

      Delete
    2. Anonymous,

      Alhamdulillah terima kasih dengan maklumat yang diberi.......:)Terima kasih banyak-banyak....Yang penting sekarang kita semua tahu masih ada usaha berterusan untuk mencari penawar HIV ini, dan insyaallah ianya akan menjadi kenyataan. Ya....sama-sama lah kita doakan....:)

      Delete
  2. Analogy yang Najmi gunakan memudahkan pembaca untuk faham. :) Sama2 lah kita berdoa yer. Janji Allah memang benar..setiap penyakit pasti ada penawarnya..cuma manusia yang belum menemui penawar tersebut. Sekarang ini penawar kepada HIV semakin hampir ditemui. Begitu juga dengan leukemia..saintis gunakan virus HIV untuk merawat leukemia..bayangkan virus yang semua orang takut tetapi ada kebaikannya..boleh pula digunakan untuk merawat penyakit barah. Allah is great. Indeed.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous

      Allah Maha Besar, Allah Maha Pencipta, Allah Maha Mengetahui

      Benar virus HIV yang ditakuti selama ini rupanya ada kebaikannya, tidak kah itu mengambarkan kekuasaan Allah. Allah menjadikan sesuatu itu bersebab, waima cacing yang hidup didalam tanah juga dicipta bersebab.....:)

      Delete
  3. Anonymous

    ........:)insyaallah kalau Allah nak ianya berjaya, maka akan berjaya lah nanti kita tunggu aje, yang pasti tak kan sampai pada kita disini dalam jangka masa yang terdekat ni, kajian masih terus dijalankan. Teknik ini dikatakan berisiko dan mahal serta sukar nak diperluaskan. Tapi tak mengapa dah ada sedikit petunjuk dan usaha untuk mencari penawar dan sama2 lah kita mendoakan....kan....:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Najmi, yang berisiko dan mahal tuh adalah merujuk kepada kaedah yang digunakan untuk merawat Timoty Brown dan bukannya merujuk kepada kaedah yang cuba diusahakan oleh Sangamo BioSciences.

      Delete
    2. Najmi,

      Sangamo’s drug, called SB-728-T is aimed at becoming a cure for HIV through a single infusion, as opposed to a cocktail or combination of anti-viral drugs that has now become the standard treatment for HIV patients (source: http://www.forbes.com/sites/genemarcial/2011/09/26/sangamos-new-drug-to-combat-aidshiv-seen-as-a-potential-game-changer/). Jangan keliru dengan kaedah yang digunakan ke atas Timoty Brown sebab Dr yang merawat Timoty di Germany nak ubati penyakit leukemia yang beliau hidapi. Salah satu kaedah untuk merawat kanser seperti leukemia adalah dengan membina immune system yang baru. Yang menariknya dalam kes Timoty Brown adalah Dr berjaya memperoleh gene daripada mereka yang tiada C-C chemokine receptor type 5 atau CCR5. Dengan pendekatan itu, Dr bukan sahaja berjaya menyembuhkan leukemia tetapi HIV yang beliau hidapi. Dalam kes Sangamo, "what Sangamo does is draw an AIDS patient’s blood and subsequently treats the T cells with a “zinc-finger nuclease (ZFN)” which shuts down the production of CCR5, a protein on the surface of T cells vulnerable to the HIV virus, through a modification of the genetic code. It thus denies the virus’ entry into the T cells".

      Delete
    3. Anonymous,

      Ya faham, alhamdulillah terima kasih dengan penerangan tersebut...:)

      Delete
  4. Replies
    1. Mak Wardah

      Alhamdulillah terima kasih kepada Anonymous yang telah meberi info dan menerangkan dengan baik tentang pekara ini....:)

      Delete
  5. Daripada segi kos pula, kalau di US kos untuk bina immune system bagi kanser prostate menelan belanja dalam US$93,000.00. Dalam kes HIV, diaorang menjangkakan kos yang hampir sama juga mungkin akan dikenakan bagi pesakit yang ingin mendapat rawatan bagi HIV.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous

      Ya ker??? Tak mengapa kita tunggu aje, kebiasaannya jika sesuatu penawar baru itu ditemui pasti kos rawatan dan perbelanjaan akan mahal dan tinggi seperti mana kos ubatan HIV yang dikenakan pada lebih 20 tahun yang lalukan.

      "Perlu diingat, bukan Sengamo sahaja yang buat kajian, terdapat beberapa lagi research intitute yang buat benda yang sama dan mereka kini dalam fasa 'clinical trial'. Kajian dah dibuat selama hampir 25 tahun. Rundingan dengan syarikat insurance juga telah dibuat di USA untuk tentukan kos rawatan ke atas pesakit yang mereka sanggup tanggung"

      Bermakna jika lebih banyak research intitute yang buat penyelidikan yang sama dan jika berjaya mengeluarkan penawar pasti kosnya tidak terlampau tinggi ada saingan disitu, insyaallah lama kelamaan semua orang mampu mengeluarkan perbelanjaan mengubati HIV ini...Insyaallah

      Hmmmmmmm..... sempat ker saya ni nak tunggu penawar ni sampai ke sini, kemungkinan lagi 5 tahun akan ianya akan jadi realiti....Lagi 5 tahun baru sampai ke negara kita kut...masa tu saya dah umur 55 tahun....hmmmm......insyaallah...kan mudah-mudahan umur kita panjang?????

      Delete
    2. Najmi,

      Rawatan boleh diperoleh di US. :) Terpaksa terbang ke US untuk dapatkan rawatan. Jay Johnson, salah seorang +HIV menerima rawatan ini telah berhenti mengambil rawatan HAART pada sept 2011. CD4 beliau menunjukkan peningkatan yang sangat memberangsangkan iaitu lebih 500 dan viral load berada pada paras yang tidak dapat dikesan. Immune system beliau semakin baik dan telah menyerang dan membunuh virus HIV yang berada dalam badan beliau. Virus HIV tidak dapat replicate sebab dalam badan beliau dah takder CCR5.

      Delete
    3. Najmi,

      Ajal maut ditangan Allah. Kalau kita nak fikir pasal mati, setiap tahun di Malaysia lebih 6000 orang mati disebabkan oleh kemalangan jalan raya. Setiap hari 13-14 orang mati disebabkan kemalangan jalan raya. Dr pakar HIV kat Subang Jaya Medical Centre bagitau kat cousin saya, pesakit HIV di bawah jagaan beliau hidup dalam keadaan normal sehingga berumur 75 tahun dan meninggal sebab penyakit lain dan bukannya AIDS. Ada juga pesakit HIV yang saya tahu dapat hidup sampai berumur 80 tahun. Bak kata Dr pakar kat SJMC tersebut, ajal maut urusan Allah. Kalau nak mati, bayi dalam perut ibu pun Allah ambil nyawa tanpa sempat melihat dunia ini.

      Delete
    4. Anonymous,

      Menarik bila dapat tahu tentang kisah Jay Johnson tu...ia orang yang sama ke dengan Magic Johnson? Dah pasti mereka orang kaya, jika ada sesuatu penawar pasti mereka dulu kedepan sebab duit tak menjadi masaalah, apa pun jika benar tentang kisahnya tu...ianya sesuatu yang menarik....sudah berhenti menelan HAART, CD4 meningkat , VL tak dapat dikesan dan CCR5 dah tak ader....:)

      Ya betul ajal maut ditangan Allah, entah adakala kita manusia ni...sesekali mengeluh lah juga kan dan ya saya juga dengar ramai PLHIV yang meninggal bukan disebabkan HIV tapi disebabkan penyakit lain

      .........:)

      Delete
    5. Najmi,

      Jay Johnson, adalah volunteer yang terlibat dalam experiment yang dibuat oleh Dr Pablo Tebas menggunakan kaedah yang saya nyatakan di atas dibawah pembiayaan Sengamo BioSciences.

      Delete
    6. Anonymous

      Okey....saya cuba mencari kaitan Magic Johson dengan terapi gen ini, tapi tak jumpa rupanya mereka orang yang berbeza.....:) Thanks

      Delete
    7. Najmi,

      Saya bukan doktor. Tapi saya buat research berkaitan HIV sebab nak membantu cousin saya yang mendapat HIV. :)

      Delete
    8. Anonymous

      Ohhhh dah macam doktor lah ni, maaf saya sangka awak doktor atau yang sewaktu dengannya. Tidak ramai orang yang berminat dengan pekara ini. Malah PLHIV sendiri kebanyakkan kami tak mahu atau tak nak ambil tahu tentang kajian seperti ini, mereka hanya nak tahu penawar tu sudah ada, selagi tak ada mereka tak nak percaya. Minda PLHIV kebanyakannya dah tertanam yang mengatakan sehingga kini tak ada penawar HIV, mereka tak nak atau tak mahu percaya.

      Yang kebanyakan PLHIV nak tahu ialah bila penawar tu dah benar2 ada, selagi tak ada mereka tak nak berharap dan tak mahu ambil tahu, percaya lah.

      Walau bagaimana pun info yang diberi telah menyedarkan saya bahawa kajian mencari penawar HIV tetap diteruskan dari masa kesemasa, dan saya berdoa agar penciptaan penawar HIV tersebut akan menjadi kenyataan suatu hari nanti....

      Thanks....:)

      Delete
    9. Naj mi...

      Sedey lah pulak bila naj mi kata...sempat ker nak tunggu penawar yg boleh cure hiv ni.

      Doa2 sempat lah. Sy pun harapkan begitu sbb sy rasa sy dah korbankan kebahagiaan org lain utk sy.

      Ya ALLAH permudahkan pencarian ini...utk semua (air mata menitik utk kesekian kalinya)...

      T_83

      Delete
    10. T_83

      Sama-sama lah kita doakan ya... insyaallah semoga kita semua terutama T_83 berkesempatan menggunakan penawar tersebut dan mudah2an sembuh sihat seperti sediak kala insyaallah....Amin

      Delete
  6. moga satu hari nanti penawar hiv ni akan jadi mcm panadol...murah dan mudah didapati...tapi itu bukanlah tiket utk manusia lupa kepadaNya...saya doakan bro najmi akan sentiasa sihat, insyaAllah dapat menjadi antara mereka yg terawal dan bertuah merasa penawar ini di Malaysia...ameen

    anonitikus

    ReplyDelete
  7. anonitikus

    Alhamdulillah mudah2an, insyaallah...terima kasih kerana mendoakan... tapi takut juga kalau penawar dah macam panadol, maka maksiat dan sex bebas akan jadi sesuatu yang tak menakutkan lagi,kalau dpt hiv telan ajer ubat, sembuh dan esok boleh terus melakukan maksiat tersebut...huhuhu...ada baik dan ada tak baiknya, tetapi apa pun yang berlaku dimasa depan semuanya dengan kehendah Allah, Dia yang mengetahui apa yang sebenarnya baik buat makhluk ciptaannya di muka bumi ini kan....:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi kalau penawar ada sng mcm tu pun xpa. Kesian bg org yg teraniaya...

      Kalau yg buat salah...nt ALLAH bg balasan lain lah.... :-~

      T_83

      Delete
    2. Anonymous Y_83

      Haha....insyaallah...mudah2an penawar seumpama ni segera ditemui...insyaallah.....:) Kita doa sama-sama ya...:)

      Delete
  8. Salam,

    Perkongsian yg agak baik untuk semua lapisan masyarakat...

    ReplyDelete
  9. Good way of explaining, and pleasant paragraph to take facts concerning my presentation
    topic, which i am going to deliver in college.
    My homepage - online casino 32x

    ReplyDelete
  10. sy bru je terbaca satu blok berkaitan ubat hiv ni..blh surf blok ni http://perubatanislam-tuanmuhammad59.blogspot.com/2011/06/perubatan-islam-kaedah-dan-komponen.html

    cuba lah kalo2 menjadi..kita berusaha la..insyaallah ada jalan

    ReplyDelete
  11. Terima kasih Anonymous

    Insyaallah saya akan buka baca lama web yang saudara kongsikan ini.....alhamdulillah..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RECENT POST