Monday, 10 December 2012

APAKAH GIGITAN NYAMUK BOLEH MENULARKAN VIRUS HIV?

Teringat akan suatu kisah dulu yang berlaku di Johor Baharu dan telah tersiar dalam akhbar, seorang lelaki pengidap HIV yang berbangsa cina, telah dikurung (tidur) oleh ahli keluarganya diluar rumah hanya kerana bimbang kuman HIV boleh menjangkiti kepada ahli keluarga yang lain melalui gigitan seekor nyamuk.

Saya juga pada ketika mula mendapat HIV juga hampir beranggapan seperti mereka, sehingga dalam bilik tidur juga pernah saya pasangkan kelambu.

AIDS disebabkan oleh virus HIV, dan salah satu penularan AIDS adalah dengan berpindahnya virus HIV melalui pemindahan darah dan melalui jarum suntik.  

Ketika nyamuk menggigit manusia, nyamuk juga mengeluarkan semacam jarum suntik yang menusuk kulit manusia untuk mencari urat darah. Fakta itu yang kemudian menimbulkan persoalan, apakah gigitan nyamuk juga boleh merebakkan virus HIV / AIDS?

JAWAPANNYA TIDAK.  
Memang kalau ikut logik, boleh saja seekor nyamuk menghisap darah seseorang yang menghidap virus HIV, dan kemudian menggigit orang lain. Sekilas, dalam hal itu, boleh saja darah si pengidap HIV "berpindah" ke orang lain yang baru digigit si nyamuk.  

Tetapi kenyataannya nyamuk memang tidak boleh merebakkan HIV melalui gigitannya.

Pertama,  
Virus HIV tidak boleh hidup dalam tubuh nyamuk. Nyamuk memang boleh menularkan malaria dan demam berdarah, tetapi penyebab kedua penyakit itu bukan kerana virus, tetapi disebabkan plasmodium, yang sememangnya sesuai untuk menumpang pada tubuh nyamuk.

Kedua,  
Berdasarkan kajian, jumlah darah minima untuk dapat merebakkan virus HIV adalah sebanyak 0.1 ml. Itu jumlah yang mencukupi untuk sebuah jarum suntik. Tetapi "jarum" yang dimiliki nyamuk ketika ia menggigit manusia begitu halus sekaligus amat kecil, sehingga tidak memungkinkan dapat membawa darah sebanyak itu (amat sedikit).

Jadi, walaupun nyamuk boleh menularkan penyakit lain seperti malaria dan demam denggi berdarah, namun nyamuk tidak boleh merebakkan virus HIV.

Sumber : DISINI

12 comments:

  1. Kebesaran Allahkan Najmi, kalau HIV boleh berjangkit melalui nyamuk, bayangkanlah....

    ReplyDelete
  2. Mak Wardah

    Tu lah pasal...bayangkan...kalau betul...boleh berjangkit cara tu..pasti kami PLHIV kena kuarantin di satu tempat dan kena pakai baju tutup satu badan...lagi susahkan... Alhamdulillah Allah tak membenarkan nyamuk menjadi agen penyebarkan..Syukur ...

    ReplyDelete
  3. kalau nyamuk boleh transfer hiv satu dunia dah infected lol

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah..syukur..
    Dulu saya juga pernah diberitahu...nyamuk salah satu agen boleh menyebarkan hiv kpd orang lain....
    info tu ternyata salah dan bukti pun tidak dapat dinyatakan daei sunber yg tepat...

    terima kasih kerana info yg begini (salah) boleh menyebabkan keadaan jadi tidak terkawal dan menyebabkan masyarakat meletakkan stigma yang buruk kpd pembawa hiv ni lagi...

    tq Najmi..nanti saya cuba jelaskan perkara ni pd
    doktor tu yer...:-)

    syukran jazillan

    ReplyDelete
  5. Anonymous

    Ya bencana kalau nyamuk boleh pindahkan virus HIV, semua orang takut dan pastinya seluruh manusia di muka bumi ni menutup aurat hehehehehe...

    ReplyDelete
  6. syukran jazillan

    Memang...... dulu, jangan cakap orang biasa saja malah doktor pun keliru atau was-was tentang cara HIV berjangkit, walaupun nyamuk bukan agen penyebar tapi rasa bimbang tu tetap ada, saya pun bila digigit nyamuk sekali sekala terbayang jugak kalau mulut nyamuk yang comot dengan darah saya tu dan masih lapar darah dan hingap gigit org lain, ada terbayang juga risau dia maybe akan dijangkiti...

    Alhamdulillah bila baca di merata2 sumber mengatakan yang HIV tak leh jangkit melalui nyamuk saya semakin yakin dan faham. Harap info diatas boleh meberi kefahaman masyarakat diluar sana...

    Insyaallah...wallahuallam....:)

    ReplyDelete
  7. Betol ke sengat lebah boleh mbunuh hiv??dan mcm2 pnyakit

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous,

      Wallahuallam, saya pernah dengar mengenai pekara itu tapi saya tidak pasti. Saya juga pernah dengar cerita dengan merotan atau menyebat pembawa HIV boleh membunuh kuman HIV dalam badan. Entah lah selagi tidak di umumkan oleh pihak yang berwajib (Kementerian Kesihatan misalnya) maka sukar berita2 itu untuk dipercayai.

      Delete
  8. Salam,2minggu lepas saya ada melawat kawan y menghidap aids.....saya ternampak nyamuk hinggap dan hisap darah di kaki dy...jadi saya pukul nyamuk y sedang mhisap tu.....apakah risiko buat saya?saya risau....t.kasih

    ReplyDelete
  9. Salam,2minggu lepas saya ada melawat kawan y menghidap aids.....saya ternampak nyamuk hinggap dan hisap darah di kaki dy...jadi saya pukul nyamuk y sedang mhisap tu.....apakah risiko buat saya?saya risau....t.kasih

    ReplyDelete
  10. Salam,2minggu lepas saya ada melawat kawan y menghidap aids.....saya ternampak nyamuk hinggap dan hisap darah di kaki dy...jadi saya pukul nyamuk y sedang mhisap tu.....apakah risiko buat saya?saya risau....t.kasih

    ReplyDelete

LABELS

10 sepuluh (28) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (10) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (13) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (112) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (2) dairy kehidupan (342) delima (pomegranate) (2) derma darah (4) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (27) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (7) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (11) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistik (JO) (2) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (20) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (31) lipoatrophy (5) liwat (14) luar negara (57) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (56) najmi jumpa doktor (9) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (47) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (13) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (175) pneumonia (1) positif thinking (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (3) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) remaja bawah umur dan hiv (6) rencana/artikel (58) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (28) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (89) solat (2) songsang (286) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (27) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (9) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (2) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (15) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (83) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)

RECENT POST