Thursday, 20 December 2012

APA ITU PENYAKIT KELAMIN?

Penyakit Kelamin ialah sejenis penyakit yang disebarkan daripada seseorang ke seseorang yang lain melalui hubungan seks.



JENIS-JENIS PENYAKIT KELAMIN 

- Syphilis
- Jangkitan HIV/AIDS
- Kandidiasis



TANDA-TANDA JANGKITAN 

- Keluar cecair kekuningan luar biasa dan berbau busuk daripada alat kelamin lelaki dan perempuan.
- Berkudis dan ketumbuhan pada alat kelamin
- Gatal dan ruam disekeliling alat kelamin
- Terasa sakit atau pedih semasa membuang air kecil.


AKIBAT JIKA TIDAK DIRAWAT 

- Kerosakan otak
- Buta
- Kerosakan jantung
- Kerosakan alat kelamin, kemandulan
- Boleh menjangkiti pasangan seks
- Ibu mengandung boleh menjangkiti bayi dalam kandungan dan menyebabkan kecacatan pada bayi.



APA YANG PERLU DIBUAT JIKA TERDAPAT TANDA-TANDA PENYAKIT KELAMIN 

- Berjumpa dengan doktor anda untuk mendapatkan rawatan
- Membawa pasangan seks anda untuk pemeriksaan dan mendapatkaan rawatan
- Menggunakan kondom semasa melakukan hubungan seks



PENYAKIT KELAMIN BOLEH DICEGAH SEKIRANYA ANDA…. 

- Bersikap setia pada pasangan dan keluarga
- Menjauhi seks luar nikah
- Menggunakan kondom dengan cara yang betul
- Elakkan dari mengadakan hubungan seks dengan orang yang telah dijangkiti/orang yang ramai pasangan seksnya.



PENGURUSAN PENYAKIT KELAMIN YANG DIBERI DI KLINIK KESIHATAN KERAJAAN 

1) Pemeriksaan fizikal
2) Rawatan diberi pada hari yang sama
3) Ujian makmal
4) Ujian saringan HIV
5) Kaunseling
6) Rawatan susulan
7) Pemeriksaan pada pasangan anda
8) Rujukan kepada Doktor Pakar
9) Rujukan ke agensi lain




SEKIRANYA ADA TANDA-TANDA PENYAKIT KELAMIN, ANDA DAN PASANGAN ANDA BOLEH MENDAPATKAN RAWATAN AWAL DI KLINIK KESIHATAN. SEGALA MAKLUMAT ADALAH RAHSIA.


TAHUKAH ANDA?
ORANG YANG MENGHIDAP PENYAKIT KELAMIN BERISIKO 10 KALI GANDA UNTUK DIJANGKITI HIV

JIKA TERDAPAT SEBARANG KEMUSYKILAN SILA HUBUNGI KLINIK KESIHATAN YANG BERHAMPIRAN




Sumber : Risalah dari Hospital Besar 
UNIT AIDS/STD Jabatan Kesihatan Negeri Perak


6 comments:

  1. thanx abg..sangat bermakna..kadang2 kita pandang sambil lewa..bila dh teruk baru nak menyesal

    ReplyDelete
    Replies
    1. qeMal

      Sama-sama...kadang2 info panjang2 pun orang tak beberapa nak baca dan tak beberapa nak faham, so info ringkas seperi risalah yang abg kutip di hospital ni pun ada kalanya lebih mudah difahami bila dibacakan.....:)

      Delete
  2. Thx naj. Hope jd lesson org lain. Allah bless u najmi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak Wardah

      Harap-harap begitu lah ........:)

      Delete

LABELS

10 sepuluh (28) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (10) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (13) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (112) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (2) dairy kehidupan (342) delima (pomegranate) (2) derma darah (4) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (27) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (7) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (11) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistik (JO) (2) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (20) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (31) lipoatrophy (5) liwat (14) luar negara (57) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (56) najmi jumpa doktor (9) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (47) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (13) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (175) pneumonia (1) positif thinking (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (3) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) remaja bawah umur dan hiv (6) rencana/artikel (58) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (28) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (89) solat (2) songsang (286) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (27) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (9) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (2) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (15) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (83) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)

RECENT POST