Thursday, 25 October 2012

HARIS "SONGSANG" YANG MENYIRAM "CLOROX" KEATAS JENAZAH PLHIV

Ada seorang pembaca yang telah meninggalkan komennya didalam entry bertajuk "CLOROX" DIGUNA MANDI JENAZAH PEMBAWA HIV/AIDS  yang telah menerangkan sedikit sebanyak tentang pengunaan "clorox" yang dipanggil Germisep, baca dibawah;

i'm me..^_^   

Haris (bukan nama sebenar)
Actually, clorox yang admin sebutkan itu, kami panggil Germisep. Saya adalah jururawat dan apabila patient itu ada HIV maka kami akan sediakan losyen Germisep (iaitu 25-30 biji tablet Germisep). Then kami cuci pesakit itu dengan air germisep tersebut. Setelah siap dimandikan, mayat itu kami masukkan kedalam beg plastik yg berzip. Lebihan air Germisep itu kami tuangkan keatas tubuh mayat tersebut. 

Mayat akan dibiarkan berendam dengan air tersebut, then beg plastik berisi mayat itu kami balut dengan kain cadar seperti mayat biasa. Kemudian Pegawai Kesihatan Persekitaran pulak yang akan handle bagaimana hendak menguruskan pengebumian jenazah tersebut. Itulah yang dapat saya bagitahu. Ya sememangnya bau bahan tersebut kuat. Germisep itu adalah agen untuk kawalan infeksi, that's why kita guna bahan tersebut..

photo hiasan
Haris masih belajar, yang ketika ini tinggal diasrama dan pernah terlibat secara tidak langsung menguruskan (menyiram jenazah) mayat pesakit HIV telah beritahu saya yang hatinya adakala insaf melihat jenazah PLHIV, ini mendorong dirinya cuba mengawal nafsu dan diri dari terlibat dalam aktiviti songsang. 

Ya, Haris seorang gay yang berusia 20 tahun, melihat dari raut wajahnya melalui album FB beliau dia merupakan seorang remaja yang menarik, berkulit cerah dan kelihatan sama seperti photo remaja lelaki yang (normal) lain. Dia mengeluh memberitahu saya bahawa dirinya benar-benar ingin berubah, saya hanya nasihatkannya agar jaga solat dan berdoa pada Allah minta perlindungan dan memberitahu kepadanya pandangan saya tentang naluri songsang ini;

Haris... pada pandangan abang gay memang tidak boleh berubah menjadi normal tetapi gay masih boleh mengawal nafsu dari terlibat melakukan aktiviti tersebut (songsang) dan memang tidak boleh ubah itu pendapat abang lah, kita kena kawal diri dan sentiasa beringat pada Allah dan beramal ibadat. Walaupun Haris cuba menjaga solat sebaik mungkin tetapi adakalanya masih tertinggal juga. Saya kemudian bertanyakan kepada Haris adakah dia punya sedikit minat kepada wanita.

"Ada," jawab Haris.

"Alhamdulillah, kisah Awan TerPLU (entry disini) dan Ron (entry disini) sememang dua insan yang tidak ada langsung naluri terhadap perempuan. Seperti kisah Ron, ia ada kata sekiranya dia ada 1% minat pada girl, dia pasti akan mengasah naluri tersebut bersungguh-sungguh supaya dapat berkahwin dengan girl.... maknanya nalurinya terhadap lelaki akan di "off" kan sedaya upaya," jawab saya.

"Agak2 Haris boleh buat seperti itu atau tidak?" tanya saya.


"Haris, still ada perasaan itu dan teringin hendak berkahwin dan bina family," kata Haris kepada saya melalui message inbox FB.

"Insyaallah, Haris kena cari girlfriend lah. 

Abang, saya hendak ceritakan pengalaman hidup saya, kalau boleh abang publishkan dalam blog abang semoga orang lain dapat jadikan kisah saya ini untuk berubah," minta Haris pada saya.

"Okey......" jawab saya. 

Sememangnya saya suka berkongsi kisah benar dari sesiapa sahaja tidak kira lelaki atau wanita yang mempunyai pengalaman silam sama ada baik atau buruk dengan pembaca didalam blog ini. Tujuannya satu, supaya kita sama-sama dapat mengambil ikhtibar pengajaran dari kisah benar tersebut, disamping kita juga dapat mempelajari sesuatu yang baru yang selama ini tidak pernah kita fikirkan boleh berlaku dari kisah mereka itu. 


Assalamualaikum.. 

Tujuan saya menulis cerita ini hanyalah untuk bercerita pengalaman hidup saya. Bagaimana saya boleh terjerumus dalam kehidupan sebagai gay. Nama saya Haris (bukan nama sebenar) berusia 20 tahun dan masih belajar. 

Okey ini cerita saya; Saya sememangnya sejak kecil lagi berpewatakan lembut, masih saya ingat dikala kecil dulu saya suka sangat berpakaian wanita antaranya gaun, baju kurung dan bermain anak patung, terasa kelakar bila saya imbaskan kembali zaman kecil saya. 

Kemudian apabila bermain pondok-pondok dan masak memasak saya suka sangat mengambil watak sebagai ibu....ngeh...ngeh...ngeh...(rasa bodoh disitu). Tetapi biasalah kanak-kanak tetapi mujurlah saya tidak terlalu cenderung untuk berubah menjadi wanita (mak nyah), saya masih tetap lagi cuba menjadi seorang yang berkelakuan sepeti lelaki remaja yang lain, dan saya mengaku saya sememangnya agak kacak juga hehehe.

Seingat saya semasa saya berumur antara 4 - 5 tahun (masih tidur dengan parents) dan ketika tidur dengan ayah yang selalu berkain pelikat, adakala kain pelikat ayah terselak sehingga menampakkan kemaluan ayah, pernah sekali saya berkeinginan memegangnya, saya pegang dan hayati (bonggok sungguh saya ketika itu), tapi sikit tu aje lah tanpa ayah sedari akan perbuatan saya itu (ayah tidur)

Apabila masuk darjah satu, ketika itu lah segala-galanya bermula. Suatu ketika jiran sebelah rumah telah mnegadakan kenduri kahwin, kami budak-budak yang masih kecil memang seronok bila ada kenduri kendara ini dan pada waktu tengah hari itu, ada seorang remaja yang dalam lingkungan 12 - 13 tahun telah memanggil kami dan remaja itu telah mengajak kami tutttt...(faham kan), saya sememangnya naif sangat hanya ikut dan buat aje lah, tapi tidak ada lah hardcore, tapi masih sesuatu yang sangat dilarang

Saya menyesal sampai sekarang, sejak dari hari itu saya mula minat kepada lelaki, dalam masa yang sama saya masih juga minat kepada perempuan walaupun minat kepada perempuan tidak sekuat minat saya kepada lelaki. Kadang-kadang saya sangat benci sangat kepada diri ini, kenapa saya jadi begini, saya tidak mahu semua ini, saya mahu hidup normal. Saya harap Allah tolong saya. Saya benar-benar mahu berubah.

Tetapi hendak berubah tidak begitu mudah, saya pernah bermain dengan budak perempuan sekali sahaja pernah saya bermain dengan benda haram ini, itu pun akibat terpengaruh ajakan dan desakan kawan-kawan. Ketika itu saya berada ditingkatan satu, selepas kejadian itu saya tidak pernah terlibat melakukan (dengan perempuan) pekara ini lagi.

Saya jadi budak baik dan belajar betul untuk masa depan tetapi saya masih lembut walaupun tidak lah selembut sutera, biasalah kalau orang melihat saya mereka masih nampak seorang lelaki.

Antara sebab lain kenapa saya agak lembut, mungkin kerana saya mempunyai banyak kakak dan hanya ada seorang abang, pulak tu abang saya seorang "drug addict". Saya memang tidak pernah mendapat didikan sempurna dari seorang yang bernama abang, seorang lelaki. Saya masih tidak pernah suka diri saya kerana saya lembut. Orang selalu sindir saya, panggilan bapuk dan pondan sudah menjadi kebiasaan yang saya dengar malah ahli keluarga sendiri juga adakalanya memanggil saya dengan gelaran tersebut.

Menangis saya semahu-mahunya, adakah salah saya berpewatakan agak lembut? Sebolehnya saya mahu jadi seorang seperti yang mereka mahukan, at the end of the day, saya tetap saya, masih lembut. Itu lah saya, saya mengharapkan penerimaan mereka (ahli keluarga) seadanya.

Siapa yang mahu menjadi abnormal seperti ini, sekiranya mereka boleh duduk ditempat saya walau pun sehari baru mereka tahu bagaimana rasanya. Mampu ker mereka hadapi semua ini.

Saya tidak mempunyai ramai kenalan lelaki, mereka tidak suka saya agaknya, that's way saya membesar menjadi seorang pendiam dan tidak banyak cakap.  Yang hendak menjadi kawan saya sudah semestinya yang seangkatan dengan saya dikalangan mereka yang lembut. Tetapi saya pernah berhubungan dengan lelaki dan saya mengaku pernah mempunyai seorang boyfriend dan pernah juga mempunyai seorang girlfriend. Tetapi semua itu tidak bertahan, perasaan saya terhadap lelaki masih kuat. Saya tidak tahu bagaimana cara untuk menghilangkan perasaan ini (suka kepada lelaki). Saya hanya mampu berdoa.

Saya ingin berubah.

Saya sekiranya memandang lelaki mesti terus cair, tetapi tidak semualah tengok rupa jugak. Alangkah bagus sekiranya pandangan saya itu kepada perempuan. Padangan pada lelaki masih utuh dalam masa yang sama saya cuba bendungkan.

Tetapi iman kita tidak selalu kuat, ada kala naik ada kala turun, saya cuba hilangkan perasaan ini (suka pada lelaki)

Saya ingin berubah.Tolong doakan.


HARIS 

10 comments:

  1. salam najmi, tq berkongsi kisah ini. KA hanya mampukan doakan yg terbaik utk Haris & untuk kamu juga ye najmi. Selamat hari raya aidiladha

    ReplyDelete
  2. Kesuma Angsana,

    Terima Kasih.... Selamat Hari Raya Aidil Adha pada KA sekeluarga.... :)

    ReplyDelete
  3. Anonymous

    memang payah... tapi kita kena cuba melawan sekiranya kita hendak selamat diakhirat kelak... mahu pun ketika didunia ni.....ya memang payah

    ReplyDelete
  4. apa yg harris lalui x jauh bezanya dgn sy , cuma sy x prnah bt bnda tu . . Masalah perasaan yg harris lalui sgt sama dgn sy , sy juga ingin brubah , ganbate harris . .

    ReplyDelete
  5. ganbate harris

    Insyaallah kuatkan hati untuk terus berjihad semoga awak diberkati Allah insyaallah...:)

    ReplyDelete
  6. Memang sedih...bila saya gambarkan bagaimanalah perasaan ibu kakak anak-anak...akhirnya kena juga menerima kenyataan jenazah saya mesti dimandikan dengan clorox Najmi...
    apalah perasaan mereka bila saya tinggalkan dengan cara yang begitu.....:(

    moga Allah perkenankan doa saya untuk meninggal di Mekah saje Najmi...
    ...doakan saya....

    saya juga doakan moga Haris bahagia akhirnya menjalani hidup baru..tabah dan teruskan jihad melawan nafsu itu..juga dilindungi Allah sentiasa ye...Amin

    syukran jazillan

    ReplyDelete
  7. syukran jazillan

    Kita hanya mampu berdoa agar Allah tutup segala aib kita dan ahli keluarga yang lain apabila ajal kita tiba....:(

    ReplyDelete
  8. Kepada semua PLHIV, sama2 kita berdoa penggunaan germicep akan ditukar ke sesuatu yang lebih baik, Allah pasti menutup aib anda semua dan saya juga. Jangan fikir terlampau jauh, serahkan kepada Allah, Inshaa Allah kita semua akan kembali kepadanya dengan cara yang baik. Sedih saya baca entry ini.

    ReplyDelete

LABELS

10 sepuluh (28) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (10) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (13) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (112) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (2) dairy kehidupan (342) delima (pomegranate) (2) derma darah (4) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (27) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (7) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (11) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistik (JO) (2) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (20) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (31) lipoatrophy (5) liwat (14) luar negara (57) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (56) najmi jumpa doktor (9) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (47) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (13) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (175) pneumonia (1) positif thinking (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (3) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) remaja bawah umur dan hiv (6) rencana/artikel (58) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (28) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (89) solat (2) songsang (286) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (27) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (9) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (2) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (15) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (83) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)

RECENT POST