Tuesday, 9 October 2012

BERBASIKAL SENAMAN PALING BAIK

SUKAN berbasikal menjadi pilihan popular di banyak negara maju. Bagaimanapun, berapa baguskah aktiviti itu untuk kesihatan lebih-lebih lagi apabila anda sudah lama tidak bersenam? Adakah renang atau gimnastik yang mempunyai bermacam-macam pergerakan merupakan alternatif yang lebih baik? 

Jika dihitung dari segi jumlah kalori yang dibakar, berbasikal belum cukup ideal.

"Kalau membandingkan berlari dengan berbasikal dengan intensiti yang sama tinggi, berlari membakar lebih banyak kalori kerana anda harus memindahkan tenaga secara terus-menerus. Namun, ini seperti membandingkan epal dengan jeruk," kata Prof. Jamie Timmons daripada Universiti Loughborough di Britain.

Hanya membandingkan jumlah kalori yang dibakar untuk menentukan jenis senaman yang anda pilih tetapi mengabaikan kesan menyeluruh senaman itu ke atas tubuh, bukanlah satu pilihan yang bijak.


Berlari mungkin lebih baik untuk menggerakkan tubuh secara terus-menerus. Tetapi itu juga bermakna semua sendi akan menerima beban hentakan tanpa henti. Semakin berat tubuh anda, semakin berat juga sendi anda menerima hentakan.

Timmons mengatakan itulah sebabnya mengapa berbasikal iaitu sejenis senaman rendah hentakan, menjadi pilihan tepat untuk mereka yang baru bersenam kembali. Kira-kira 70 peratus berat tubuh disalurkan kepada tayar basikal berbanding pergelangan kaki.

"Anda boleh melakukan senaman berbasikal secara maksimum dan menghindari kecederaan kerana tubuh anda tidak menghentak ke bawah," terang Timmons.

Dr. Simon Kemp, daripada Fakulti Sukan dan Ubat-ubatan sebuah universiti di Britain merupakan seorang penggemar basikal dan mampu mengayuh sehingga 150 kilometer tanpa masalah.
photo hiasan : BERBASIKAL merupakan senaman pilihan di kebanyakan negara maju sekarang.

Dia mengatakan, salah satu keunggulan basikal ialah anda boleh memperbaiki teknik kayuhan tanpa memerlukan usaha yang banyak.
 
"Anda boleh berulang-alik ke tempat kerja dengan mudah yang intensitinya cukup rendah iaitu hanya menggunakan sekitar 60 peratus degupan jantung."

Tentu sahaja segala macam bentuk sukan membantu meningkatkan tahap kesihatan. Tetapi kajian membuktikan berbasikal dikatakan paling baik.

Satu penyelidikan selama 15 tahun ke atas 30,640 orang yang tinggal di Copenhagen, Denmark menunjukkan mereka yang tidak berbasikal, 39 peratus berkemungkinan meninggal dunia lebih cepat.

Kemp berkata: "Ada bukti bahawa mereka yang mempunyai badan yang tidak cergas berisiko lebih tinggi untuk mati akibat penyakit kardiovaskular."

Berbasikal merupakan bentuk senaman yang paling mudah dibuat. Berbeza daripada renang dan angkat beban, misalnya, yang memerlukan individu terbabit pergi ke kolam renang atau gimnasium.


Namun begitu, berbasikal bukan tiada risiko. Kemp mendedahkan terlalu banyak berbasikal boleh membuatkan kawasan sekitar alat kelamin hilang rasa sensitifnya manakala bilangan sperma berkurangan.

Sumber : Disini 

7 comments:

  1. Najmi, saya tahu fakta ini, ada basikal ada tapi hanya untuk perhiasan sahaja...Akan dikayuh juga nanti...doakan cepat kayuhan dimulakan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak Wardah,

      Kalau buat hiasan ajer.... bak sini boleh saya guna... tayar basikal saya pun dah tak stabil dah ni hehehe.... :)

      Delete
  2. Moga Naj Mi dan Mak Wardah sentiasa diberi rahmat oleh Allah..kesihatan yang baik dan
    dimurahkan rezeki yer....;)

    Saya jadi fobia nak naik basikal dah sekarang...dulu semasa duduk dikampung sawah padi
    saya hampir jadi arwah basikal dengan saya sekali tenggelam dalam parit....mujur saya boleh timbul semula tapi basikal yang dibeli atok terus tenggelam serta rosak...:)

    syukran jazillan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous syukran jazillan,

      Hahaha setiap orang pasti ada pengalaman masing2 awak sampai takut fobia nak tunggang basikal lagi, saya pula bertahun-tahun fobia dan tidak berani nak ambil lesen memandu kereta akibat kemalangan sehingga patah tulang lengan kanan saya dulu, kereta remuk sehingga sesiapa sahaja yang tengok keadaan kereta tersebut pasti akan kata semua penumpang tak selamat.

      Alhamdulillah saya dan rakan2 selamat tapi sampai hari ini saya anggap jika saya memandu saya pasti boleh accident, hahaha... alhamdulillah pada hari ini saya sudah ada keinginnan hendak memandu... insyaallah jika diizinkanNya pasti saya akan belajar memandu satu hari nanti walaupun ketika usia sudah tua..... :)

      Delete
    2. INSYAALLAH...teruskan azam kuatkan semangat yer..pasti Naj Mi boleh bawa kete
      nanti..faktor usia bukan penghalang...saya menyokong dari jauh tau...:)
      Alhamdilillah awak dan kawan2 selamat dlm accident tu...
      Bagi saya pula terasa macam nak pegi keje dgn basikal je..tak tahan..belanja minyak..tapi apalah pula nanti..bekibor-kibor dgn tudung dan kain dijalan pegi keje....huhuhu...:)

      syukran jazillan

      Delete
    3. Anonymous syukran jazillan,

      haha... saya bayangkan camna berkibor2 kain tudung tu ditipu angin... jangan tersingkap habis sudah...kalau nak kayuh juga sarung seluar panjang ya..... :)

      Delete
    4. Ya..terima kasih tau..ingatkan saya..kini macamana pun saya tetap akan pakai
      seluar panjang..semenjak jatuh dilongkang sekolah..malunya saya..habis tersingkap kain sampai kelutut pulak tu...
      pelajar dok menyengeh2 je..bukan nak tolong..huhu..padan muka saya kan....:)

      syukran jazillan

      Delete

LABELS

10 sepuluh (28) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (10) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (13) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (112) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (2) dairy kehidupan (342) delima (pomegranate) (2) derma darah (4) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (27) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (7) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (11) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistik (JO) (2) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (20) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (31) lipoatrophy (5) liwat (14) luar negara (57) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (56) najmi jumpa doktor (9) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (47) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (13) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (175) pneumonia (1) positif thinking (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (3) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) remaja bawah umur dan hiv (6) rencana/artikel (58) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (28) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (89) solat (2) songsang (286) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (27) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (9) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (2) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (15) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (83) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)

RECENT POST