Sunday, 16 September 2012

PIL TERBARU UNTUK RAWATAN HIV

Empat dalam Satu - AS lulus pil tunggal untuk rawat HIV (anggaran perbelanjaan setahun sebanyak lebih USD28,500 setahun untuk seorang pesakit)


WASHINGTON - Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) meluluskan pil baharu bagi melawan jangkitan virus HIV yang menyebabkan penyakit Sindrom Kurang Daya Tahan Melawan Penyakit (AIDS) di Amerika Syarikat (AS).
Pil tersebut yang diluluskan penggunaannya kelmarin menggabungkan empat jenis ubat bagi melawan virus AIDS.
Diberi nama Stribild, ubat tersebut dikeluarkan oleh firma AS, Gilead Sciences Inc. Pil itu boleh digunakan untuk merawat pesakit dewasa yang belum pernah menerima rawatan HIV.
Penghidap HIV sebelum ini terpaksa memakan kombinasi beberapa biji pil pada setiap hari bagi mengekang jangkitan virus berkenaan di dalam badan mereka.
Kajian firma tersebut mendapati tiada kesan virus HIV dalam darah 88 hingga 90 peratus pesakit yang mengambil pil Stribild selepas 48 minggu. - AP

Sumber - kosmo online-


FDA Approves Anti-HIV Pill…for $28,500 a Year

A once-a-day pill for HIV patients has been approved by the Food and Drug Administration, which didn’t blink at the manufacturer’s annual selling price: $28,500.

The drug Stribild is the third of its kind from Gilead Sciences, which previously released the once-a-day anti-HIV medications Atripla and Complera. Like its predecessors, Stribild consists of multiple treatments combined into one pill.

However, Stribild differs in one important way from Atripla and Complera, as far as cost-savings go for Gilead. Whereas Atripla contains a drug from Bristol-Myers Squibb and Complera contains a drug from Johnson & Johnson, Stribild contains only ingredients owned by Gilead.

Stribild is not markedly different from the other drugs in terms of efficacy, according to The New York Times

The new 4-in-1 drug Stribild is manufactured by Foster City-based Gilead Sciences and was approved this week by the U.S. Food and Drug Administration. But Michael Weinstein, president of the nonprofit AIDS Healthcare Foundation, said it costs more than $28,000 per patient, per year.

AIDS activists were outraged once they heard how much Gilead intends to charge for the new drug. Michael Weinstein, president of the AIDS Healthcare Foundation, called the pricing “shockingly irresponsible….It’s just unsustainable at these levels,” he told The New York Times.

Industry analysts project Gilead could earn $2.5 billion from sales of Stribild by 2015.

Sumber bertarikh Selasa, August 30, 2012: Disini


19 comments:

  1. The reason why they make this treatment expensive is because they know that a cure is around the corner. Companies like Sangamo will have a cure announced soon so this company is trying to squeeze as much money as they can before the cure is announced. There is hope and according to the medical community, a cure is within the next 2 - 3 years.

    http://investor.sangamo.com/releasedetail.cfm?ReleaseID=637760

    ReplyDelete
    Replies
    1. LonerLewe,

      Thanks for the information.... :)

      Delete
  2. pasti ia memerlukan kos yang tinggi jika dibawa masuk ke malaysia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Azam Ali,

      Itu sudah pasti, segala apa sahaja yang mempunyai permintaan yang tinggi pasti akan diniagakan dengan harga yang mahal. Contoh suplement 4Life yang dikatakan mampu meningkatkan CD4 pesakit HIV, kemungkinan ianya berkesan sebab itu dijual pada harga yang agak tinggi.

      Pesakit terutama yang tidak berkemampuan tidak mempunyai "hak" untuk sembuh, wang adalah segala2nya buat manusia pada hari ini.

      Delete
    2. najmi ;

      sy dah pernah concume 4life product tu sebelum ni tp tak konsisten. mula2 bersemangat... tahun 2010 je. lepas tu sy tinggalkan... lepas ni sy akan cuba balik tp tak la setiap bulan sy membelinya... cukup sebotol utk 3 bulan ke.. boleh kikis juga poket tau kalau tiap bulan membeli produk2 4life ni

      Delete
    3. AzamAli,

      Ya ada setengah mereka yang bernasib baik mengamalkan 4Life CD4 mereka naik begitu juga dengan amalan meminum air buah delima yang dikatakan mujarab, tetapi ada juga dikalangan kita yang tak berkesan, maybe AzamAli juga antara insan yang tak bernasib baikkan.

      Ya harganya pada saya amat mahal so kerana itu kita (saya)kembali kepada bahan2 yang lebih murah seperti bawang putih dan peria atau pun halia . Kalau tak silap saya suplement 4Life perlukan perbelanjaan sekitar lebih RM300 sebulan kan... huuuuu orang kaya boleh lah try.... :)

      Delete
    4. assalammualaikum...boleh saya tahu ape yang dimaksudkan dengan supplement 4life?

      Delete
    5. Azlan Shah

      Suplement 4Life ni macam suplement vitamen biasa tu aje, cuma dikatakan ianya boleh meningkaatkan CD4 seorang PLHIV dengan kata lain menguatkan sistem imun tubuh badan seseoarng. Ingat suplement dari product 4Life ini buka penyembuh kepada penyakit HIV ya...ianya hanya menolong menguatkan sistem kekebalan badan (sistem imun kita). Harganya boleh tahan mahal.

      Cuba Azalan baca dalam entry "PIL YAANG BOLEH TINGKATKAN CD4?????' Dalam blog saya ni maybe Azalan boleh dpt sikit info berkenaan product ini

      http://hivadadidalamdarahaku.blogspot.com/2012/03/49-pil-yang-boleh-tingkatkan-cd4.html?utm_source=BP_recent


      Delete
  3. Salam, saya dh sebulan amalkan 4life TF nie....bulan MAC baru amik darah untuk kiraan cd4 kali kedua, kali pertama cd4 saya 450, sebelum makan 4 life....makan utuk 2 bulan sebotol, saya harap, saya golongan yang bernasib baik,CD$ saya akan maintain bila bulan mac nanti, saya harap 4 life nie dpatlah memaintainkan kiraan cd4 saya dan menyihatkan saya sepoptimum mungkin dan selama mungkin sebelum memula HAART..bagi saya , makan 4 life nie, biasa2 je..takde perubahan pun...setakat yg saya makan..sebb saya memang dah tersedia sihat kott..alhamdulillah, dan minta2 berterusan, InsyaAllah...tapi dah hapir sebulan lebih saya makan, kesan yg ketara terhadap diri saya adalah, saya nampak lebih cerah dan kemerah2an pulak..pinky glowing org kate...ramai pulak org tegur dan tanya..hahaha...saya tak makan apa2 n pakai apa pun..bila saya pikir2 agaknya makan 4 life kott....harap2 jugaklah 4 life ne meyihatkan saya juga lah selain kulit yg begitu jadinye...haha..macam2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. firdausi_aier

      Macam mana glowing tu hehehe...berseri2 lah kan...alhamdulillah saya harap kesihatan firdaus termasuk CD4 meningkat atau sekurang2nya masih tinggi dan tidak memerlukan ubatan HAART buat masa ini.

      Kalau saya berkemampuan pun nak juga mencuba tetapi apakan daya tak mampu , suplement 4Life tu mahal kan, sebulan dekat RM300 sebotol kan...

      Saya doakan CD4 firdaus meningkat dan jangan lupa lapurkan perkembangan pada saya ya....

      Take Care.....:)

      Delete
    2. boleh saya tahu kata mana boleh dapat suplement 4life itu?

      Delete
    3. Khayz_Zamuri

      Kalau tak silap saya kita boleh dptkan 4Life dr pengedar-pengedar yang berdaftar, kalau tak silap pengedar product ini ada disetiap negeri...Nasihat saya Khayz cuba "google" cari pengedar yang dekat dengan tempat tinggal saudara dan tanya terus dengan mereka pastinya ada no tel yang boleh dihubungi.

      Delete
  4. slm sjhtra abg nj.sy bersyukur terjumpa blog abg.sy surirumah dan bakal menjadi ibu yg bru menerima kptsn +ve pda test kli 2 baru2 ni.masih terkejut dan sgt memerlukn teman berbicara dptkn smgt.sy brharap abg nj sudi bkongsi smua sya sgt kurang pemahaman
    sy tak pandai sgt dlm email dan internet.bgaimna sy boleh terus berhubumg dgn abg nj?tlg bantulh sy.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous,

      Alamakkkk.....hehehe saya memang tak pernah berhubung dengan sesiapa pun sejak dulu hingga kini, saya tak berkeyakinan nak berkongsi no fon dengan sesiapa pun buat masa ini. Maaf sangat2...:(

      Sekiranya Anonymous tak beberapa pandai beremail, cuba add saya dalam face book saya

      najmi620@gmail.com

      Ada akaun facebook tak? kalau ada facebook tapi segan nak guna berhubung dengan saya maybe sebab malu. anonymous buka akaun facebook yang baru....alahhhhh kalau tak pasti, suruh lah sesiapa tolong buka kan satu akau facebook baru.

      Insyaallah melalui facebook atau email kita boleh berkongsi cerita, dan insyaallah mana yang mampu saya bantulah menerangkan apa yang Anonymous nak pasti tentang HIV/AIDS ini.

      Usah risau ramai lagi suri rumah yang telah dijangkiti HIV, insyaallah saya boleh hubungkan anonymous dengan ramai wanita2 yang hiv positif, disitu nanti anonymous boleh bertukar2 cerita malah mungkin boleh berhubung berbual2 dengan mereka.

      Ingat ya...dapat HIV bukan penamat hidup, kita boleh hidup sihat seperti orang lain. Jangan stress, hapi2 selalu ya

      Delete
    2. Atau

      Anonymous tulis no fon diruang komen ini dan cerita kan sedikit sebanyak tentang diri anonymous, saya tidak akan publishkan info seperti no fon anonymous dalam ruang komen ini, tetapi saya serahkan no fon anonymous kepada seseorang PLHIV lain maybe wanita, supaya anonymous boleh berhubung berbual2....OK tak?

      Delete
    3. saya pesakit hiv dari kecil..... add atau email saya di beruangtuer@gmail.com

      Delete
    4. Salam beruangtuer

      Semoga adik dalam keadaan sihat dan dilindungi Allah selalu.....:)

      Delete
  5. slm sjhtra abg nj.sy bersyukur terjumpa blog abg.sy surirumah dan bakal menjadi ibu yg bru menerima kptsn +ve pda test kli 2 baru2 ni.masih terkejut dan sgt memerlukn teman berbicara dptkn smgt.sy brharap abg nj sudi bkongsi smua sya sgt kurang pemahaman
    sy tak pandai sgt dlm email dan internet.bgaimna sy boleh terus berhubumg dgn abg nj?tlg bantulh sy.

    ReplyDelete

LABELS

10 sepuluh (28) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (10) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (13) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (112) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (2) dairy kehidupan (342) delima (pomegranate) (2) derma darah (4) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (27) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (7) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (11) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistik (JO) (2) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (20) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (31) lipoatrophy (5) liwat (14) luar negara (57) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (56) najmi jumpa doktor (9) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (47) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (13) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (175) pneumonia (1) positif thinking (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (3) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) remaja bawah umur dan hiv (6) rencana/artikel (58) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (28) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (89) solat (2) songsang (286) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (27) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (9) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (2) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (15) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (83) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)

RECENT POST