Wednesday, 26 September 2012

KISAH PEMBAWA HIV 6 TAHUN YANG HIDUP SENDIRIAN



Kisah benar ini dirakam pada tahun 2010 yang lalu, mengisahkan tentang seorang anak bernama Ah Long yang hidup sendirian disebuah perkampungan dikaki bukit Gunung Malu, Liuzhou di Wilayah Guangxi, China. 

Umurnya baru berusia 6 tahun, kedua ibubapanya telah meninggal dunia akibat penyakit AIDS berturut-turut pada tahun 2008 dan 2010.


Orang-orang disekitarnya meminggirkan Ah Long hanya kerana dia dilahirkan dengan virus HIV yang mengalir dalam darahnya. Ah Long terpaksa menguruskan dirinya sendiri kerana kebanyakan orang takut mendekatinya. Satu-satunya sahabat sejatinya adalah anjingnya yang bernama Lao Hei yang selalu setia menemani disampingnya.


Satu-satu ahli keluarganya yang dia miliki adalah neneknya yang berusia 84 tahun. Kadang kala neneknya akan mengumjunginya dan memasak untuknya. Kerana virus HIV yang mengalir dalam tubuhnya menyebabkan orang-orang disekitarnya tidak menghiraukan Ah Long. Pihak sekolah tidak mahu menerimanya lagi, bahkan ibubapa murid disekolah bersepakat akan mencederakan Ah Long sekiranya Ah Long muncul di sekolah atau bermain dengan anak-anak mereka.

Bersama nenek yang sekali sekala datang membantu

Bahkan doktor enggan mengubatinya sejak Ah Long masih kecil lagi, penderitaan anak itu bertambah apabila Jabatan Kebajikan enggan menguruskan anak tersebut. Biro Awam setempatnya hanya menyediakan bantuan sebanyak 70 yuan sebulan atau sekitar RM33.87.

Jumlah ini tidak mencukupi untuk anak kecil seumur Ah Long untuk meneruskan hidup. Ah Long terpaksa juga menguruskan kehidupannya sendiri. Dia menanam sayuran seperti cabai, daun bawang dan memelihara ayam. Dia mencuci dan memasak sendiri. Dia tidur dan hanya berkawankan anjingnya sahaja.

Ada juga yang bersimpati dengan Ah Long dengan memberikannya pakaian, makanan dan selimut. Ada juga yang memberikan Ah Long 20 kilogram beras dan 5 kilo mee. Ada juga yang membawa dia surat khabar mingguan untuk Ah Long mengikuti berita yang berlaku di luar sana.


Sejak kisah mengenai Ah Long disiarkan oleh media, dia mula mendapat perhatian masyarakat luar termasuk pemerintah China. Sebuah rumah amal berpusat diibu kota Liuzhou telah bersetuju untuk menguruskannya. Ah Long juga mula mendapat perhatian dari orang ramai yang perihatin. Sebuah rumah dibina khas untuk Ah Long bersebelahan rumahnya yang lama dengan dua bilik tidur, ruang tamu serta sebuah toilet.

Kediaman baru yang dibina bersebelahan kediaman lama

Sebenarnya masih ramai kisah insan-insan terbiar pembawa virus HIV seperti kisah Ah Long berlaku serata dunia bukan sahaja di China, ramai yang terbiar dan terus terabai. Mereka tidak memilih untuk hidup bersama virus HIV kerana virus ini telah ditakdirkan untuk mereka warisi melalui ibubapa mereka, bukan salah mereka.


Photo-photo Ah Long ketika menjalani kehidupan seharian:

Walaupun dilarang kesekolah dia tetap rajin belajar

Ah Long kuat berdikari

Ah Long tanpa teman masih riang bermain sendirian

Bermain dengan motor mainan dan anjing kesayangan

Semoga menjadi pemain bolasepak tercapai

Ah Long mendapat bantuan kewangan sebanyak RM 33.87, mana cukup

Bercucuk tanam untuk kegunaan sendiri

Suasana dalam rumah Ah Long

Ah Long memasak

Kesan terbakar akibat terkena api ketika memasak

Mandi sendirian

Makanan yang sederhana

Menjadi pendekar kung fu mungkin cita-cita Ah Long

Sumber : Disini



11 comments:

  1. Walau berbeza agama & bangsa, KA tetap merasakan keperitan hidup budak seusia beliau. Dari jauh hanya mendoakan yang terbaik untuk beliau. Beliau x diminta dilahirkan dgn HIV, dan sgt2 KA salute ketabahan beliau dalam usia semuda ini! sgt2 sebak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kesuma Angsana,

      Ya betul.... ini contoh stigma dan diskriminasi yang jelas terhadap PLHIV... saya pun tak dapat bayangkan cam na budak ni menghabiskan sebahagian masa hidup sendirian dipinggir oleh masyarakat sekeliling tu... Mudah2an kehidupan budak ni yang sudah mencecah usia 8 tahun pada tahun ini semakin terbela pada hari ini. Bila difikir2 balik peristiwa seumpama ini saya rasa masih berlaku dimana2 sahaja... dan tak mustahil ada berlaku di negara kita ketika ini. Wallahuallam

      Delete
  2. terbayang anak sendiri dlm umur sebaya itu..tak tahu buat apa pun selain harap ibu yg uruskan ;(.semoga hidup ahlong lebih baik lepas ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Irfa,

      Ah Long yang TERPAKSA berdikari, dan terpaksa tinggal sendirian menguruskan diri... ya mudah-mudahan kehidupannya hari ini lebih baik.... :)

      Delete
  3. Naj Mi, maaf tiada perkataan yang mampu saya katakan, saya tak terjumpa perkataan yang sesuai untuk melahirkan perasaan, saya seorang ibu, saya sangat menyanyangi anak2 saya, saya rasa sgt sebak dan sedih, saya tidak dpt membantu tetapi saya akan berdoa untuk kebaikan dirinya. Tqvm Naj Mi for sharing...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak Wardah,

      Ya walaupun Ah Long bukan tinggal dinegara kita dan bukan seagama seperti kata Kesuma Angsana, tetapi sebagai insan yang ada sifat perihatin sesama manusia kita juga patut berdoa agar kehidupan Ah Long dipermudahkan......

      Delete
  4. Sangat sebak, masih lagi kecil tapi mampu berdikari sendiri, terbayangkan anak2 dirumah adakah mampu mereka hidup seperti ah long andainyer kami pergi dulu ... sedih tak terkata apa2, cuma berharap semoga anak ini terus menjalani hidup seperti kanak2 biasa seadanya, dan merasa nikmat menjadi kanak2 dalam erti kata sebenar... menitiskan air mata saya membaca kisah ini...

    ReplyDelete
  5. Anonymous One,

    :(


    Mayang ADUL RAZAK,

    Tulah, bayangkan dari kecil Ah Long dipinggirkan... tanpa kawan... hidup sendirian....saya pun tak pasti adakah budak2 sekecil Ah Long dinegara kita mampu hidup seperti Ah Long sendirian tanpa ibubapa, hampir segalanya dilakukan sendiri. Wallahuallam.... Hidup Mesti Diteruskan juga walau apa pun yang berlaku...

    ReplyDelete
  6. Sebak..semoga anak ayah dapat ayah bahagiakan selagi ayah ada nyawa..kalau ayah marah sikit-sikit tu tanda ayah sayang....kalau ayah pukul-pukul tu bukan ayah marah....ayah harap hidup anak ayah tak sesusah ahlong..ayah minta maaf kalau ayah tak beri kebahagiaan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous,

      Ayah.... begitulah hendaknya... seorang ayah tugasnya mendidik anak2 serta dapat memberikan kebahagiaan serta menjaga keselamatan anak mereka.

      Pukul anak juga mengambarkan kasih sayang seorang ayah, sudah tentu seorang ayah mengharapkan anak menjadi insan yang baik. Tidak salah ayah memukul seorang anak demi kebaikan anak itu sendiri.

      Delete

LABELS

10 sepuluh (28) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (10) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (13) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (112) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (2) dairy kehidupan (342) delima (pomegranate) (2) derma darah (4) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (27) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (7) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (11) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistik (JO) (2) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (20) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (31) lipoatrophy (5) liwat (14) luar negara (57) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (56) najmi jumpa doktor (9) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (47) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (13) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (175) pneumonia (1) positif thinking (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (3) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) remaja bawah umur dan hiv (6) rencana/artikel (58) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (28) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (89) solat (2) songsang (286) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (27) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (9) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (2) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (15) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (83) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)

RECENT POST