Thursday, 2 August 2012

MENJAGA DAN MEMBERI SOKONGAN KEPADA PLHIV

Jika anda HIV negatif (NON-PLHIV)


Blog ini diwujudkan adalah bertujuan untuk orang-orang yang hidup dengan HIV, tetapi anda mungkin berada di sini kerana anda adalah HIV negatif (NON-PLHIV) dan mempunyai pasangan, rakan atau saudara mara yang HIV positif. Ianya adalah baik yang anda membantu orang yang anda cintai, tetapi adakah anda tahu bahawa anda juga boleh mendapatkan sokongan untuk diri anda sendiri?

Apabila seseorang itu didiagnos dengan HIV, ia boleh menjadi satu pengalaman yang melesukan secara emosi untuk mereka, tetapi ia juga boleh menjejaskan anda. Maklumat yang anda dapati di blog ini (maklumat hiv/aids) akan memberikan anda kefahaman yang baik mengenai HIV, rawatan dan hidup dengan HIV. 

Bergantung kepada hubungan anda dengan orang tersebut, anda mungkin berasa sedih, marah, keliru atau terkejut. Jika pasangan seks anda telah didiagnos menghidap HIV, anda mungkin perlu berfikir tentang ujian diri sendiri dan untuk mengetahui lebih lanjut mengenai seks selamat.

Agak jarang berlaku bagi orang-orang mati kerana mereka menghidap HIV di Malaysia. Ini adalah lebih berkemungkinan apabila seseorang itu didiagnos sangat lewat, walaupun ramai orang dalam situasi ini pulih dan menjalani kehidupan yang sihat.

Jika anda sedang mencari nasihat atau maklumat, anda boleh menghubungi Yayasan PT   bantuan.


No. 7C/1, Jalan Ipoh Kecil, Off Jalan Raja Laut,
50350 Kuala Lumpur.
Tel: +603 40444611 Fax: +603 40444622

atau anda boleh bercakap dengan kaunselor untuk menangani perasaan anda.

Sokongan seorang PLHIV kepada PLHIV yang lain

Pasangan perlu memberi sokongan, jangan ambil jalan mudah dengan bercerai

Jika anda hidup dengan HIV, anda juga mungkin menyokong orang lain yang HIV positif. Mereka berkemungkin baru didiagnos, atau seseorang yang telah hidup dengan HIV buat sementara waktu.

Hidup dengan HIV selepas diagnosis adalah satu perjalanan dan setiap seorang maju pada kadar yang berbeza. Sesetengah orang mendapati diagnosis mereka sukar untuk dihadapi pada mulanya, manakala yang lain berasa sangat tenang apabila dikatakan kepada mereka tetapi menjadi marah kemudiannya. Tiada siapa yang tahu bagaimana mereka akan bertindak balas apabila mereka didiagnos. Diberitahu anda mempunyai HIV adalah kehidupan yang berubah-ubah dan ia boleh membuat anda menilai semula kehidupan anda.

Jika anda HIV positif, orang yang anda sokong boleh bertindak balas dengan cara yang sama sekali berbeza daripada apa yang anda telah lakukan. Ia sukar untuk mengetahui dengan tepat apa yang orang lain akan lalui, tetapi memberikan mereka masa dan ruang untuk bercakap mengenai perasaan mereka adalah titik permulaan yang baik.

Jamar bersama ibunya, kisah Jamar ada disini KLIK DISINi


Pengalaman anda boleh menjadi pengajaran yang tidak ternilai kepada orang yang anda sokong, contohnya, anda mungkin akan dapat memberitahu mereka apa yang berlaku pada temujanji hospital, dan hal-hal lain seperti mengambil ubat antiretroviral. Anda juga boleh memberitahu mereka mengenai perkhidmatan yang boleh membantu seperti Kaunseling, Latihan Kesihatan atau kumpulan bagi orang-orang yang yang hidup dengan HIV. 


Perpisahan


Hubungan melalui naik turun dan kadang-kadangnya akhir. Jika salah satu atau kedua-dua di antara kamu mempunyai HIV, ia boleh menyebabkan ketegangan dalam hubungan anda dan membawa kepada masalah.

Sudah tentu perpisahan boleh terjadi di atas sebab-sebab yang tidak mempunyai apa-apa kaitan dengan HIV tetapi kadang-kadang ianya memainkan peranan, terutamanya jika anda baru didiagnos, atau jika anda telah dijangkiti di luar hubungan anda.
 

Terdapat banyak sebab-sebab mengapa hubungan mungkin diteruskan. Pasangan negatif mungkin berfikir bahawa mereka tidak boleh meninggalkan pasangan yang positif kerana:
  • ia akan kelihatan seperti mereka meninggalkan pasangan mereka
  • orang yang hidup dengan HIV akan dibiarkan tanpa sokongan apabila mereka memerlukan
  • mereka akan merasa bersalah atau bimbang bahawa pasangan mereka tidak akan mencari orang lain

Sebagai pasangan yang positif HIV, anda mungkin tinggal kerana:
  • anda bimbang tidak dapat untuk mencari hubungan lain
  • anda mungkin merasa bersalah mahu meninggalkan pasangan anda
Semua orang mampu menyayangi dan disayangi, tidak kira apa HIV status mereka. Jika perkara utama yang menyebabkan kedua-dua orang bersama adalah rasa bersalah, kasihan atau takut kesepian ini tidak sihat bagi mana-mana pasangan. Jika anda tidak berpuas hati dengan hubungan atas sebab-sebab yang tidak diketahui, kemungkinan pasangan anda akan begitu juga nanti. 

Perpisahan boleh menjadi sukar jika ada perasaan yang buruk di antara kamu dan ianya adalah penting untuk cuba menghormati dan bersikap jujur antara satu sama lain. Kadang-kadang seseorang cuba untuk menyembunyikan perasaan sebenar mereka dan mewujudkan situasi yang bermakna berakhirnya hubungan tanpa mengambil tanggungjawab. Sesetengah orang secara fizikal atau emosi 'hilang' atau memecahkan salah satu daripada peraturan utama hubungan mengetahui ia akan mencetuskan perpisahan.

Jika hubungan anda berakhir, anda mungkin merasa emosi seperti kejutan, ketakutan, kemarahan, dan kesedihan. Ini adalah perkara biasa dan selepas kehilangan hubungan anda, anda mungkin melalui proses bersedih. Mungkin ada pertimbangan praktikal semasa perpisahan seperti kewangan, harta milik anda bersama-sama dan perkiraan bagi kanak-kanak atau haiwan peliharaan.

Satu cara yang lebih baik untuk melalui berakhirnya hubungan adalah secara langsung dan jujur dengan pasangan anda. Ini mungkin sukar tetapi kaunselor boleh membantu anda menguruskan ini. Jika anda berminat untuk mempunyai kaunseling, Yayasan PT menyediakan pelbagai perkhidmatan kaunseling - muka-muka atau talian - untuk individu dan pasangan.

Sumber : MSM Poz

10 comments:

  1. Salam Najmi, doa saya semoga penulisan ini dibaca oleh ramai orang terutama non PLHIV bagi memberi mereka kaedah menyelami perasaan seorang PLHIV sekaligus membantu PLHIV tabah dgn ketentuan mereka. Great writing...

    ReplyDelete
  2. Oh, banyaknye entries posted...tak sempat nak baca semua..kes naj mi macam pak cik saya,plhiv,umur naj mi pon sebaya dgn pak cik...skrg tdak bekerja,tinggal drumah keluarga saya...beza dgn naj mi, naj mi penah keje dan skang tak keje tapi masih banyak duit, tapi pakcik penah kejer tapi duit banyak abis sebab dadah..pak cik tak penah kawin, straight bukan gay ( yakinnya saya, wallhualam)...naj mi hensem, pakcik tak berapa hensem....hehe jgn marah pakcik ku...
    But since tinggal d rumah keluarga,ok sudah dia dari segala segi...moral support pon sgt penting untuk plhiv...saudara mara yang terdekat semua tau dia ada hiv...tapi semua okla, tidaklah menghina or menyisihkan diri....cerita ni bukan untuk buka pekung didada n aibkan keluarga kami atau pak cik saya...ianya sebagai pengajaran kepada kita semua...

    ReplyDelete
  3. Mak Wardah,
    copy and paste aje tu :)

    AHP,
    Bagi diri saya itu yang saya sedang cuba lakukan kembali ke jalan Allah, doakan saya :)

    Tchr shda,
    Naj Mi mana ada banyak duit semua duk dalam bank, bank pulak bukan di Malaysia pulak tu, kalau Allah tak izinkan saya nak merasa duit tu kakak saya lah yang "joli" sakan nanti.

    Pak cik awak tu beruntung jugak ada sokongan dari ahli keluarga terdekat, macam saya semua nya buat sendiri...kalau sakit nanti pandai2lah sendiri ke hospital, tak tahu lah bila masa sesuai nak beritahu di orang semua :)

    Saya ada sepupu "jauh" yang juga plhiv kerana dadah, ahli keluarga kena pantau sekiranya mereka bekas penagih, ia pernah tak kisah makan HAART sehingga tiba2 jatuh koma sehingga doktor kata tak da harapan hidup, tetapi berkat doa alhamdulillah ia skrg sembuh cuma tangan tak mampu buat kerja dan telah di sahkan sebagai OKU org kurang upaya.

    Selalu nasihatkan pak cik supaya jangan lupa telan ubat ke.... :)

    ReplyDelete
  4. Oh, lagi satu yang sama ngan naj mi, nk g mana2 pak cik saya naik basikal...tapi dari muda lagi mmg basikal adalah kenderaan nya...
    Pak cik saya baru je hiv bulan 8 tahun lepas n baru start mkn ubat haart dalam awal tahun ni rasanya...skrang dia kena g AADK setiap bulan selama 2 tahun...
    Alhamdulillah, ok suda dia, kalau dulu tak pernah semayang, skrang da buat semua tu...keperluan pak cik n atok saya yg tinggal di rumah keluarga kami tu mmg sepenuhnya t.jwb mak saya, kadang kesian juga. Mak saya tak sampai hati nk biar adik dia melarat(pakcik ) saya, jadi mama ajak dok tinggal sekali, sbb adik beradik mak yg lain semua ade komitmen masing masing...tinggal juah kat kl...
    Dan sejak pertama kali jumpa blog ahp awal tahun 2012 ni sedikit sebanyak memberi maklumat berguna pada saya dan juga dari blog warriors yang lain ...
    Kesan cengkung d muka pon macam tak nampak lagi dimuka nya, tapi kalau makin gelap tu iyer....
    Apepon, setiap manusia punya dosa samda kecil atau dosa besar, tiada yang maksum didunia ni melainkan rasulullah dan para anbiya'....wallhualam, kalau saya salah tolong betulkan

    ReplyDelete
  5. Alhamdulillah Tchr shda,

    Mak awak sudi menjaga pakcik awak tu, maknanya pakcik itu adik mak awak kan, sokongan dari ahli keluarga yg lain dari awak dan semua yang terdekat insyaallah akan membantu ia dalam hidup. Buat masa ni usah di paksa ia utk bekerja, hanya doakan aje biar terbuka ia utk bekerja kerana saya boleh rasa yang pakcik awak tu ada rasa perasaan rendah diri, bekerja bila ada duit kemungkinan ia terpengaruh dg dadah adalah besar. Dadah ni kdg2 boleh kita samakan dg kemaruk sex, giannya tetap ada. Rasanya lebih baik ia perbetulkan dirinya sebaik mungkin dg amalan ibadat baru lah fikirkan tentang kerja. Bekerja tentu ada rakan2 yang boleh mempengaruhi ia. Sebaiknya dekatkan dirinya kemasjid, jadi ahli masjid yang kerap berulang alik ke masjid yang tak bekerja lebih baik dr bekerja kerana risiko terpengaruh kembali kepada tabiat lama. Insyaallah Allah akan sediakan rezeki yg cukup pdnya nanti.

    Cengkung maybe ambil masa (apa jenis ubatan HAART) yg pakcik awak telan sekarang? Kulit semakin gelap kerana ubatan jenis Bactrim. Apa pun mudah2an kehidupannya akan semakin mudah, orang yang membantunya juga akan berganda dirahmati Allah nanti. Amin

    ReplyDelete
  6. Terima kasih naj mi...
    Tidak semudah A B C nak jage plhiv waktu hayatnya,sakitnya dan matinya....banyak juga hal dan cabarannya..tapi semoga allah permudahkan urusan kami sekeluarga,iallah, mudah mudahan...amin...

    ReplyDelete
  7. Salam, saya cuma nak nyebuk n ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri buat saudara Naj Mi ^^
    Penulisan saudara banyak membuka mata saya. Alhamdulillah..sesungguhnya Allah s.w.t saja yg maha mengetahui tentang apa yg terbaik buat setiap hamba-Nya. Saya doakan yg terbaik buat saudara ya ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. plain83,
      Alhamdulillah... tidak mengapa kalau nak menyebuk hehehe semoga ada manafaat dari blog ni yang boleh saya sharekan bersama.. Selamat Hari Raya Aidilfitri pada anda juga, dan semoga anda dilindungi Allah sentiasa

      Delete
  8. najmi,

    maaf kalau soalan saya menganggu..kalo tak mo jawab pun tak pe.. :D
    family najmi masih taktahu ke keadaan najmi?
    sape je y tahu?
    setelah sy baca blog najmi ni, mmg sukar nk hadapi ujian ini...
    semoga najmi diberi kekuatan utk menjalani hidup ni...

    ReplyDelete
  9. Taman Raudhah

    Semua famili dan org2 terdekat masih tak tahu tentang status saya...sejak 2005 lagi saya merahsiakannya hingga sekarang....:)

    ReplyDelete

LABELS

10 sepuluh (28) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (10) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (13) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (112) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (2) dairy kehidupan (342) delima (pomegranate) (2) derma darah (4) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (27) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (7) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (11) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistik (JO) (2) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (20) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (31) lipoatrophy (5) liwat (14) luar negara (57) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (56) najmi jumpa doktor (9) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (47) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (13) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (175) pneumonia (1) positif thinking (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (3) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) remaja bawah umur dan hiv (6) rencana/artikel (58) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (28) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (89) solat (2) songsang (286) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (27) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (9) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (2) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (15) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (83) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)

RECENT POST