Wednesday, 1 August 2012

KAITAN HIV DENGAN KANSER DAN MASAALAH BUAH PINGGANG

Kanser


Satu dalam tiga orang akan menghidap kanser dalam hidup mereka. Terdapat lebih daripada 200 jenis kanser dan tiga daripada ini dikelaskan sebagai kanser 'AIDS mentakrifkan'. Ini bermakna mereka lebih cenderung untuk timbul jika anda HIV positif dan mempunyai kiraan CD4 di bawah 200. Ini adalah Sarcoma Kaposi (KS), kanser pangkal rahim dan lymphoma bukan Hodgkin.

Sesetengah kanser adalah lebih biasa dalam orang-orang yang HIV walaupun tidak 'AIDS mentakrifkan'. Ini mungkin kerana punca yang mendasari beberapa jenis kanser adalah virus. Kanser dubur dikaitkan dengan papillomavirus manusia (HPV) yang merupakan virus biasa yang dijangkitkan secara seksual. HPV juga boleh menyebabkan kanser pangkal rahim dan beberapa kanser kepala, leher dan oral. Kanser lain yang dikaitkan dengan virus dan mempunyai kadar yang lebih tinggi dalam orang-orang yang HIV termasuk limfoma Hodgkin (yang dikaitkan dengan virus Epstein Barr) dan kanser hati (yang boleh dikaitkan dengan virus Hepatitis B atau C).

Kebanyakan kanser dirawat dengan radioterapi ataupun kemoterapi, walaupun kanser berkaitan AIDS memberi respon yang baik kepada rawatan antiretroviral. KS, di mana luka-luka ungu muncul pada kulit dan kadang-kadang di luar organ-organ dalaman, dikaitkan dengan virus herpes Manusia 8. Jika anda didiagnos dengan KS, anda biasanya akan diberi rawatan antiretroviral sekaligus kerana ini sering menyebabkan ia hilang, walau bagaimanapun jika anda mempunyai KS dalam badan anda, anda mungkin perlu menjalani radioterapi atau rawatan lain.

Kerana orang HIV kini hidup lebih lama, mereka mempunyai peluang yang meningkat untuk mendapat kanser secara amnya yang dikaitkan dengan usia tua tetapi tidak dikaitkan dengan mempunyai HIV. Perubahan kecil kepada faktor-faktor gaya hidup anda boleh mengurangkan risiko kanser tersebut seperti memperbaiki diet anda, bersenam, mendapat rehat yang secukupnya dan mengurangkan pengambilan alkohol. Memulakan rawatan antiretroviral apabila kiraan CD4 anda lebih daripada 350 juga boleh menjadi pencegahan.

Jika anda didiagnos dengan kanser, anda akan dijaga oleh pakar kanser serta klinik HIV anda. Terdapat rawatan yang berlainan bagi kanser dan ianya ditentukan oleh jenis kanser yang anda hadapi. Sebagai contoh, anda mungkin mendapat rawatan kombinasi kemoterapi, radioterapi, pembedahan atau rawatan lain.


Masalah Buah Pinggang



Setiap orang mempunyai dua buah pinggang, yang terletak di belakang anda di bawah tulang rusuk anda (walaupun anda boleh berfungsi dengan hanya satu). Mereka merupakan penapis toksin dan bahan buangan dari darah, yang kemudiannya ditukar menjadi air kencing dan yang disingkirkan keluar dari badan anda melalui pundi kencing. Buah pinggang anda juga mengawal tekanan darah anda dan pengeluaran sel darah merah.

Terdapat pelbagai penyakit buah pinggang, yang secara kolektif dikenali sebagai 'penyakit buah pinggang kronik (CKD), yang boleh disebabkan oleh keadaan seperti tekanan darah tinggi dan kencing manis. Ini adalah kerana orang kencing manis mungkin mempunyai paras glukosa yang tinggi yang boleh merosakkan saluran darah buah pinggang. Tekanan darah tinggi boleh menyebabkan kerosakan yang sama.

HIV itu sendiri boleh menyebabkan kerosakan buah pinggang tertentu yang dikenali sebagai 'HIV dikaitkan nefropati' (HIVAN) di mana buah pinggang menjadi radang. Hubungan telah dibuat di antara ubat Tenofovir dari kelas antiretroviral NRTI (juga terdapat dalam gabungan ubat Truvada dan Atripla) dengan fungsi buah pinggang yang terjejas. Dua perencat protease, Atazanavir dan Indinavir yang jarang digunakan, telah dikaitkan dengan batu karang - kristal yang terbentuk di dalam buah pinggang dan menyebabkan kesakitan apabila badan anda cuba untuk menyingkirkan mereka keluar melalui pundi kencing anda.

Tanda-tanda kemerosotan dalam fungsi buah pinggang termasuklah sakit kepala, keletihan, loya, kekejangan otot dan pengurangan aliran air kencing. Kebanyakan orang dengan HIV akan ditawarkan ujian fungsi buah pinggang biasa dan jika pasukan penjagaan kesihatan anda mengesan apa-apa masalah anda akan dipantau dengan lebih teliti supaya masalah itu boleh diuruskan.

Ujian sering mencari protein dalam air kencing, kerana ia hanya boleh dijumpai di dalam darah. Mereka juga melihat untuk creatinine, produk sisa, di dalam darah. Jika tahap kreatinin tinggi, ia menunjukkan bahawa buah pinggang menghadapi masalah untuk mengeluarkannya. Tekanan darah tinggi boleh dikesan dalam ujian rutin dan boleh menjadi tanda-tanda kerosakan buah pinggang.

Jika masalah buah pinggang menjadi lebih serius, anda mungkin memerlukan dialisis di mana darah anda ditapis secara perubatan. Kemungkinan akan perlu membuat pemindahan buah pinggang - mempunyai HIV tidak mengecualikan anda daripada ini.

Sumber : MSM Poz

3 comments:

  1. salam najmi,
    jika seseorang PLHIV itu didiagnos sbg kanser, adakah itu dinamakan AIDS?...
    Saya kurang faham..
    Kanser bagi orang HIV ada tak yang bukan / ada kaitan dgn HIV..maksud saya kanser is kanser, HIV is HIV..atau memang dua ini saling berkait jika kita dah ada HIV?..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous

      Saya rasa HIV is HIV, Kanser is Kanser.

      PLHIV juga boleh berkemungkinan diserang kanser seperti mana orang normal yang lain sekiranya dia ada keturunan seperti mak ayah pengidap kanser atau kerap makan makanan yang tidak sihat, minum arak dan merokok.

      Anggap lah PLHIV itu sama dengan NON-PLHIV yang mana masing2 boleh mendapat macam-macam jenis penyakit yang sama seperti deman, selsema, jantung dan kanser.

      Tahukah Anonymous, kebanyakan PLHIV yang meninggal dunia bukan disebabkan AIDS, mereka mati kerana mengidap penyakit2 lain seperti jantung, buah pinggang atau kemalangan jalan raya.

      Tetapi seperti semua tahu, PLHIV yang mengambil ubatan HAART berkemungkinan mendapat kesan sampingan kepada hati, buah pinggang. Sekiranya sistem imun PLHIV lemah dan CD4 rendah dan Viral Load semakin tinggi peluang mendapat berbagai penyakit amat tinggi dan tidak mustahil boleh mudah mendapat kanser.

      Senang kata kalau keturunan PLHIV tak ada yang mengidap kanser, dalam masa sama dia mengamalkan kehidupan sihat, makan makanan berkhasiat, bersenam dan berfikiran positif maka saya pasti mereka sukar mendapat kanser.

      Pandangan HIV dan kanser tak berkait "terlalu rapat" antara satu sama lain, PLHIV maybe boleh mendapat kanser dan maybe juga tidak..

      Delete
  2. betul tu.kerana sebenarnya salah satu risk factor atau org yg lebih tinggi risiko utk mendapat penyakit atau kanser sperti yg dinyatakn diatas adalah kategori immunocompromised patient-iaitu pesakit yg mmpunyai sistem ketahan antobodi yg lemah,dan sebagai contoh adalah pesakit yg menghidap HIV. mereka lebih mudah dan cenderung utk mndpt pnyakit yg dinyatakan..benar,penyakit2 itu bleh jgk terjadi kepada org bkn HIV.tetapi risikonya jugak lebih tinggi utk berlaku kepada org yg mmpunyai antibodi yg lemah kerana hiv adalah kategori 'infectious disease(penyakit disebabkn jangkitan) yg akan mnyerang sistem kekebalan badan menyebabkn lebih mudah virus dan kuman menyerang lalu mnyebabkn penyakit.kerana itu kebanyakkan pembawa hiv tidak meninggal kerana hiv,tpi kerana kegagalan organ utk berfungsi dan sebagainya...nsyaallah dngn pengambilan ubat teratur,jaga pemakanan dan jgk jgn putus berdoa,pesakit hiv masih bleh hidup sperti org biasa dengan jangka hayat lebih lama.:).never give up

    ReplyDelete

LABELS

10 sepuluh (28) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (10) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (13) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (112) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (2) dairy kehidupan (342) delima (pomegranate) (2) derma darah (4) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (27) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (7) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (11) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistik (JO) (2) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (20) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (31) lipoatrophy (5) liwat (14) luar negara (57) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (56) najmi jumpa doktor (9) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (47) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (13) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (175) pneumonia (1) positif thinking (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (3) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) remaja bawah umur dan hiv (6) rencana/artikel (58) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (28) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (89) solat (2) songsang (286) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (27) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (9) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (2) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (15) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (83) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)

RECENT POST