Wednesday, 29 August 2012

ADIK MS ENTRY 2 - PERKEMBANGAN ADIK MS

Anda tentu ada membaca kisah tentang kepayahan adik MS yang dibenci olah ibubapa kandung di dalam entry BUDAK LELAKI 16 TAHUN SENGSARA SENDIRIAN DIDALAM BILIK

Saya up-date perkembangan adik MS kerana ada pembaca yang mengirim email bertanyakan perkembangan terbaru adik MS ini, yang ketika ini masih terlantar tidak sedarkan diri dihospital. Sebentar tadi saya menerima email dari Puan S yang sangat perihatin, beliau telah melawat adik MS di hospital dan menceritakan perkembangan adik MS kepada saya. 

photo hiasan

Disini saya "share" kan email dari Puan S kepada saya (dengan sedikit edit);

Email Puan S kepada Saya pada Thu, Aug 16, 2012 at 9:54 AM (hari ini)

Salam Najmi,

Pagi tadi saya sudah hantarkan barang-barang (baju melayu ungu serta kueh mueh) kepada adik MS.  Dia sudah dipindahkan ke CCU sebab tekanan darahnya semakin rendah. Kidney kiri failure, now dah tebuk untuk buang air, warna muka kuning sikit dan suspected hati impacted dari TB

Nurse kata tidak ada ibubapa serta ahli keluarga yang datang tengok dia…mereka tengah masukkan darah untuk adik MS, harap darah baru boleh "generate" lebih banyak oxygen ke otak adik MS. 

Saya boleh tengok dari tingkap aje, memang nampak muka dia kuning. Ya Allah pada pagi syawal nanti saya harap adik MS terjaga (bermakna adik MS masih tidak sedarkan diri sehingga kini) dan boleh beraya seperti biasa. Saya sudah pesan pada nurse, kalau di pagi Raya nanti tolong mandikan @ lap tubuh badan dia serta pakaikan baju raya.


Ya Allah Najmi, semoga Allah beri peluang kedua pada adik MS, sama-sama kita berdoa ya

CD4 adik MS semalam hanya pada kiraan 7 sahaja, patutlah keadaan dia teruk sangat. Ada nurse kata, terdapat pesakit yang CD4 sudah berada ditahap 2 baru mereka sampai ke hospital untuk menerima rawatan. Adik MS pun kurang air dalam badan, yelah dah tak boleh bangun dan tidak ada sesiapa yang menjaga (ambil tahu ketika dirumah) tetapi saya gembira tengok nurse-nurse di hospital tu baik-baik semuanya. Nampak sayang mereka kat adik MS.

Sebab bagi kami ibu normal Naj, proses mengandung dan melahirkan anak tu susah sangat, sebab itu kami hargai sangat kehadiran anak-anak dalam hidup kami. Ada jugak kawan-kawan saya mempunyai anak yang cacat tetapi mereka tetap sayangkan anak cacat lebih dari anak normal.

Ya Allah, permudahkanlah urusan adik MS didunia ini, anak kecil yang saya tidak persalahkan langsung dengan perbuatannya. Dia suci dan saya yakin dia seorang budak baik, bayangkan penderitaan yang dia alami selama ini, tidak ada kasih sayang, keseorangan, tiada perhatian serta dipinggirkan akhirnya hilang segala keyakinan dalam dirinya.

Jangan ingat kita ibubapa tidak dihisab oleh Allah kerana mengabaikan kebajikan anak-anak, kita juga akan menanggung sebahagian dari perbuatan anak itu sendiri.

Najmi, jujurnya dari segi logik kemungkinan adik MS tidak boleh bertahan, tetapi kita sama-sama doakan yang terbaik. Allah maha kaya, pohon saya agar adik MS kalau selamat, biarlah tiada kecacatan kekal, supaya adik MS mampu kesekolah seperti biasa dan bahagia seperti remaja yang lain.

Insyaallah kami akan carikan keluarga angkat yang baik untuk adik MS dikalangan kawan @ keluarga kami, kami akan bayar semula apa sahaja kekurangan yang dia hadapi sebelum ini.

16 tahun Najmi, terlalu muda untuk menghadapi dugaan sebesar ini. Terlalu stress adik MS hadapi semuanya berseorangan. Kita doakan megat sama2…

Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin. Terima kasih Najmi kerana membantu


 *******************************************************************************************************

Buat pembaca yang mengetahui tentang kisah adik MS ini, saya pohon sangat-sangat agar anda terus menadah tangan berdoa kepada Allah supaya adik MS ini kembali sihat seperti sediakala. Saya tidak boleh bayangkan remaja seusia 16 tahun ini menderita keseorangan terlantar sendirian dikatil hospital ketika umat Islam sedang bergembira menyambut kedatangan Syawal. Seorang remaja yang seolah-olah dibuang oleh ibubapa kandungnya sendiri. Budak seusia itu manalah sangat tahu tentang kehidupan dunia, ia sebenarnya perlu dibimbing sejak dari kecil lagi.

Salah adik MS atau salah ibubapanya?

Tidak susah bagi kita yang kuat dan sihat tubuh badan ini untuk melakukan solat hajat berdoa agar adik MS kembali sembuh seperti sediakala. Kesengsaraan adik MS lebih teruk daripada yang pernah saya alami dulu.

Sekali lagi saya mewakili pembaca yang perihatin diluar sana mengucapkan terima kasih kepada Puan S dan Dr N, hanya Allah sahaja yang boleh membalas jasa Puan berdua. Semoga adik MS kembali sedar dan sembuh, insyaallah.


Peringatan:
Buat remaja songsang diluar sana, kisah adik MS ini perlu anda jadikan teladan dan pengajaran, bukan nak galakkan tapi sekiranya anda berterusan terlibat dalam aktiviti berisiko hubungan sesama jenis - pastikan anda menggunakan perlindungan (condom). Perlu diingat bagi kita yang beragama Islam perbuatan seks bebas adalah haram sama sekali apatah lagi songsang. Apa yang menimpa adik MS tidak mustahil boleh berlaku pada diri anda semua. 

Dan sekiranya anda (pengamal seks bebas) terutama remaja diluar sana dan pernah mengalami demam berpanjangan, mengalami ruam serta genjala-genjala yang tidak pernah anda alami sebelum ini kemudian sembuh dan sihat sedia kala, maka adalah lebih baik anda pergi "check" darah anda sama ada telah atau tidak dijangkiti virus hiv. Jangan sampai apabila virus sudah merebak dalam satu badan (ketika CD4 rendah) baru hendak ke hospital seperti adik MS ini (kesilapan terletak dibahu ibubapanya yang tidak menghiraukannya)

Adik MS ini sudah di ketogerikan sebagai pengidap AIDS bukan HIV lagi (sekiranya CD4 anda diatas kiraan 200 anda masih tergolong dalam ketogeri pembawa virus HIV yang nampak luarannya sihat tetapi apabila kiraan dibawah 200 anda sudah termasuk dalam pesakit AIDS yang perlukan rawatan segera - orang normal yang bukan pembawa HIV kiraan CD4 mereka sekitar 500-1000 atau lebih). Anda perlu ambil tahu sedikit sebanyak tentang HIV/AIDS.

1 comment:

LABELS

10 sepuluh (28) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (10) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (13) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (112) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (2) dairy kehidupan (342) delima (pomegranate) (2) derma darah (4) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (27) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (7) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (11) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistik (JO) (2) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (20) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (31) lipoatrophy (5) liwat (14) luar negara (57) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (56) najmi jumpa doktor (9) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (47) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (13) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (175) pneumonia (1) positif thinking (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (3) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) remaja bawah umur dan hiv (6) rencana/artikel (58) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (28) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (89) solat (2) songsang (286) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (27) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (9) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (2) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (15) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (83) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)

RECENT POST