Sunday, 8 July 2012

TIDAK DAPAT TERIMA HAKIKAT HIV POSITIF

LELAKI BUNUH DIRI DALAM SINGKI


MIRI: Seorang lelaki yang dikatakan tidak dapat menerima hakikat pahit selepas disahkan menghidap HIV positif, ditemui mati selepas melemaskan mukanya ke dalam air yang ditakung dalam singki sebuah hospital, di sini, kelmarin.

Mayat lelaki berusia 50-an itu ditemui seorang jururawat yang melakukan pemeriksaan dalam bilik air selepas mendapati mangsa tiada di katilnya dalam sebuah wad di hospital berkenaan, kira-kira jam 10.15 malam.

Sumber berkata, mangsa dari Satok sebelum ini, pernah dimasukkan di Hospital Saratok dan dirujuk ke Hospital Miri pada 1 Mei lalu akibat masalah kesihatan dan demam berpanjangan sebelum disahkan menghidap HIV positif.

“Sepanjang di hospital berkenaan, mangsa yang tidak bekerja tidak pernah menunjukkan sebarang sikap pelik atau perbuatan mencurigakan kerana sentiasa memberi kerjasama baik kepada doktor dan jururawat,” katanya.

Bagaimanapun, katanya, sejam sebelum kejadian, mangsa dilihat berkelakuan agak ganjil apabila ditemui duduk di atas mangkuk tandas selama sejam dan tidak mahu kembali ke katilnya.

Tentu banyak pekara yang difikirkan oleh lelaki ini, dalam masa yang sama sudah tentu ia tidak mendapat bantuan sokongan moral dari sesiapa pun ketika itu. Kemungkinan beliau bukan beragama Islam kerana peluang lelaki yang beragama Islam nak bunuh diri kurang sikit jika dibandingkan dengan orang bukan Islam ni, sedikit sebanyak dalam kepala orang Islam itu sendiri tentu masih ingat pada Allah kan. Wallahuallam.

3 comments:

  1. Naj Mi,
    Sangat bersimpati. Terlalu rungsing, tiada sokongan, lelaki ini mati akal akhirnya bunuh diri. Kita semua mesti buka mata jangan biarkan ini terjadi lagi. HIV + bukan pengakhir kehidupan, ajal maut hanya Allah yang tentukan...Sedih saya baca...

    ReplyDelete
  2. Mak Wardah,
    Lain orang lain cara tekanan yang mampu kita pikul ada yang terus menerus fikirkan tentang anak bini keluarga kerja dan sebagainya, may be lelaki diatas langsung tidak mendapat sokongan dan apa yang ia tahu, apa sahaja berkaitan HIV adalah amat buruk. Mati ialah jalan terbaik bg ia. Apa pun nun dialam satu lagi tu ia sudah tidak dapat bunuh diri lagi kan...Wallahuallam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau dia muslim, sedih sangat. Sepatutnya, ada seseorang berada bersama2 dengannya, never let him walk alone. Memang kat alam sana nun dah tak boleh bunuh diri lagi tapi hukum bunuh diri tu sendiri dah tahu apa, doakan rohnya di terima Allah dan ditempat bersama2 orang yang beriman. HIV bukan penamat kehidupan.

      Delete

LABELS

10 sepuluh (28) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (10) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (13) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (112) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (2) dairy kehidupan (342) delima (pomegranate) (2) derma darah (4) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (27) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (7) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (11) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistik (JO) (2) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (20) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (31) lipoatrophy (5) liwat (14) luar negara (57) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (56) najmi jumpa doktor (9) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (47) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (13) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (175) pneumonia (1) positif thinking (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (3) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) remaja bawah umur dan hiv (6) rencana/artikel (58) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (28) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (89) solat (2) songsang (286) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (27) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (9) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (2) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (15) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (83) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)

RECENT POST