Sunday, 15 July 2012

RIWAYAT HIDUP NABI MUHAMMAD S.A.W


Tahia Al Ismail adalah adalah penyusun buku kisah Sejarah Hidup Nabi Muhammad SAW ini yang telah diterjemahkan oleh Siti Sujinah Sarnap. Buku ini diterbitkan oleh Perniagaan Jahabersa.

Saya membeli buku kecil dan setebal 530 muka surat ini beberapa tahun yang lalu, ketika hati saya teringin sangat hendak mengetahui kisah hidup sejarah baginda Rasulullah. Kerana kekurangan budget saya cuba mencari buku yang berkaitan dengan harga yang mampu saya beli. Alhamdulillah saya menemui buku ini yang berharga RM11.90 (klik disini)

Sebelum timbulnya niat hendak membeli buku ini saya sudah pun beberapa kali mendengar nasihat beberapa ustaz yang berkata kita sebagai umat Muhammad saw sekurang-kurangnya secara asas atau sekali dalam hidup kita kena menyelami kisah riwayat hidup sebenar baginda Rasullullah. Sekurang-kurangnya kita mendapat sedikit gambaran kisah kehidupan lampau Rasullullah SAW


Sejarah Hidup Nabi Muhammad SAW


Synopsis :
Kehidupan Nabi Muhammad s.a.w adalah kehidupan yang penuh dengan jihad dan pengorbanan.Kehidupan untuk memimpin manusia ke arah kebenaran.Memadailah disebutkan di sini bahawa ia telah mengubah bangsa Arab dari manusia yang tinggal di tengah-tengah adat budaya yang buruk dan kepercayaan karut, di samping tidak senonoh dan kerosakkan besar, menjadi manusia yang beribadah kepada Allah dengan pengertian yang jelas dan ketinggian moral.

Mereka telah diubah dari satu bangsa yang pernah menanam anak-anak perempuan mereka hidup-hidup,mengorbankan anak-anak lelaki kepada tuhan-tuhan berhala, dan menyiksa hamba-hamba mereka sehingga mati menjadi suatu bangsa yang menatang anak-anak perempuan mereka seperti permata berharga,menghancurkan berhala-berhala,dan memerdekakan para hamba.Dari perbuatan gemar menghabiskan malam di dalam pesta-pesta dan minuman keras mereka menjadi bangsa yang menghabiskan malam di dalam solat atau memberi keperluan kepada fakir miskin.Dari manusia yang kebanggaan dan kegembiraannya adalah anak-anak dan kekayaan, mereka menjadi manusia yang kesenangan utamanya ialah berusaha mencari keredhaan Allah.

Author : Tahia Al - Ismail - Pages : 530

Seingat saya, saya menghabiskan masa kurang dua atau tiga hari membaca keseluruhan buku ini, kebanyakan masa saya menbaca ketika didalam masjid sementara menunggu masuk waktu sembahyang. Percaya atau tidak jika anda menbaca dan menyelami kisah riwayat hidup baginda ini, air mata anda akan pasti mengalir keluar.  Saya menitiskan air mata bila membaca saat akhir sebelum baginda mangkat menemui Pencipta. Semasa membaca saya seolah-olah ada bersama baginda kerana itulah bila membaca perenggan akhir dimana penceritaan tentang saat ajal baginda sudah tiba, hati secara automatik menjadi sedih sebak dan jika boleh tak nak baginda pergi.

Ha... itu pengalaman saya ketika membaca buku ini dulu, sudah lama dah, insyaallah saya akan mengulangi sekali lagi membaca riwayat hidup baginda tidak lama lagi. Anda akan berasa begitu hampir dengan baginda ketika menghayati hidup kisah baginda ini.

Ini adalah salah satu contoh buku berkaitan riwayat baginda Rasullullah. Diluar sana masih banyak buku berkaitan yang dijual di toko-toko buku, hanya berlainan penyusun/pengarang dan juga berbeza pegeluar/pengedar, isinya tetap sama.


9 comments:

  1. Nurunn a'lan nur25:24
    Terasa malunya diri ini yg snt alpa berselawat
    pada Baginda S.A.W..buku yg dibeli pun
    belum dapat dihabis baca..:-(

    ReplyDelete
  2. Anonymous,

    Insyaallah... tentu akan ada masa yang terluang satu ketika nanti utk habiskan buku yang dibeli tu...:)

    ReplyDelete
  3. Nurunn a'lan nur25:24
    InsyaAllah..doakan.:-)

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. InsyaAllah...saya cuba habiskan membacanya..
      Banyak yang tersirat dari kisah riwayata Baginda buat saya ambil
      ikhtibar dan muhasabah diri ini...syukran.
      Teruskan menulis ye Naj Mi....

      Delete
    2. Doakan saya ye Naj Mi....:-)

      Syukran jazillan.

      Delete

LABELS

10 sepuluh (28) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (10) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (13) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (112) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (2) dairy kehidupan (342) delima (pomegranate) (2) derma darah (4) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (27) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (7) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (11) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistik (JO) (2) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (20) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (31) lipoatrophy (5) liwat (14) luar negara (57) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (56) najmi jumpa doktor (9) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (47) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (13) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (175) pneumonia (1) positif thinking (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (3) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) remaja bawah umur dan hiv (6) rencana/artikel (58) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (28) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (89) solat (2) songsang (286) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (27) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (9) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (2) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (15) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (83) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)

RECENT POST