Monday, 30 July 2012

PERINGKAT JANGKITAN DAN SIMPTOM HIV

Peringkat-peringkat Jangkitan

Apabila HIV mula cuba untuk memasuki dalam sel-sel sistem imun anda, antibodi dicipta untuk melawannya. Proses yang dipanggil seroconversion mengambil dari beberapa minggu hingga tiga bulan. Dalam kebanyakan orang, ianya berlaku dalam tempoh 45 hari jangkitan.

Sesetengah orang mempunyai penyakit yang singkat tidak lama selepas mereka dijangkiti. Simptom biasa termasuk demam berpanjangan lebih daripada beberapa hari, sakit tekak, sakit anggota badan, ruam merah, sakit kepala, cirit-birit dan ulser mulut. Sesetengah orang menyangkakannya sebagai selesema, tetapi bagi sesetengah orang, ia adalah lebih teruk dan mereka mungkin perlu berjumpa doktor. Kerana simptom-simptom tersebut seperti banyak keadaan lain, HIV mungkin tidak didiagnosis pada masa itu.

Peringkat jangkitan HIV ini kadang-kadang dipanggil jangkitan HIV yang primer atau akut. Kebanyakan orang-orang yang dijangkiti dengan HIV tidak tahu akan jangkitan tersebut pada masa itu dan oleh itu mereka berada pada takat yang paling berjangkit. 

Jangkitan HIV tanpa simptom

Setelah seroconversion tamat, kebanyakan orang tidak mengalami apa-apa simptom. Ini seringkali dipanggil peringkat asimptomatik dan ia boleh bertahan selama beberapa tahun.
Tetapi hanya kerana anda merasa sihat pada peringkat ini tidak bermakna HIV tidak boleh melakukan apa-apa. Virus ini masih aktif, menjangkiti sel-sel baru, membuat salinan dirinya sendiri dan terus bergerak.

Semasa peringkat ini, doktor akan memantau apa yang HIV lakukan kepada sistem imun anda. Mereka boleh memberi nasihat kepada anda sama ada anda perlu berfikir tentang mula mengambil rawatan HIV. 


Jangkitan HIV dengan simptom

Semakin lama anda hidup dengan HIV tanpa rawatan, lebih besar risiko simptom-simptomnya. Ini boleh disebabkan oleh jangkitan oportunis yang mengambil kesempatan daripada sistem imun yang lemah, kanser tertentu, atau kesan langsung HIV pada badan. Apabila seseorang mendapat sakit dengan salah satu cara ini, mereka dikatakan mempunyai HIV simptomatik.

Jika anda memulakan rawatan sebelum anda mengalami simptom-simptom dan anda tidak mengalami masalah, anda mungkin tidak akan mempunyai apa-apa simptom sama sekali.  

Jangkitan peringkat-lewat HIV

Jika HIV mempunyai peluang untuk menyebabkan banyak kerosakan kepada sistem imun anda, anda boleh menjadi sakit daripada jangkitan dan kanser tertentu yang sangat serius. Pada peringkat ini anda akan diagnosis mempunyai AIDS.

Tetapi ramai orang mempunyai penyakit yang telah membawa kepada diagnosis AIDS, dan kemudian pulih dan hidup selama bertahun-tahun, malah berdekad-dekad, dalam keadaan kesihatan yang sangat baik.

Diagnosis AIDS biasanya dibuat berdasarkan kehadiran penyakit tertentu.

Ramai orang tidak pernah mengalami jangkitan HIV di peringkat lewat. Ia bergantung kepada pelbagai faktor, termasuk berapa baik anda bertindak balas terhadap rawatan dan faktor-faktor gaya hidup yang mempengaruhi kesihatan anda, seperti diet, senaman dan merokok.

Sumber : MSM Poz

15 comments:

  1. Salam Bang Najmi,,,

    saya pernah melakukan akitivi berisiko walaupun,,tetapi jarang bertukar pasangan,,kali terakhir ialah lebih kurang 4 tahun yang lalu,,,
    sekarang ni berat badan saya tiada penurunan,,selera makan juga makin masih baik malah akhir akhir ni bertambah,,saya teringat satu ketika dulu saya pernah demam panas yang kuat itupun akibat berjangkit dengan orang yg bersin dalam satu kereta yang sama,,
    di dalam simptom2 yang abang selalu sebutkan saya hanya ada lapisan putih di belakang lidah dan ketiak sebelah kiri saya juga bengkak 2 hari yang lalu,,pada mulanya ketiak saya normal tetapi selepas byk membaca saya mula memeriksa diri saya sendiri mula mula saya urut x bengkak kemudian saya urut banyak kali esoknya dia bengkak sakit smpai kat tapak tangan,,cuping saya juga ada ketumbuhan dan jangkitan kuman yang menyebabkan bernanah tapi itu saya ada sebelum aktivit berisiko yang saya lakukan mungkin akibat ketika remaja saya suka menindik telinga sendiri dengan jarum,,,mengikut keadaan saya adakah saya berisiko dijangkiti hiv??mohon pencerahan bang saya perlu persediaan mental untuk melakukan pemeriksaan darah di hospital..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,

      Aktiviti berisiko sudah 4 tahun berlalu, sekiranya saudara telah dijangkiti HIV 4 tahun lalu dan tidak menerima rawatan abg pasti kesihatan saudara pada hari ini akan semakin merosot dan mengalami AIDS. Kita tak boleh agak dengan segala simptom yang kita alami itu. Mungkin lapisan putih dibawah lidah itu disebabkan masaalah lain, bayi yang baru lahir pun selalu mengalami keputihan dalam mulut kan.

      Maybe saudara stress dan fikir banyak, perasaan risau tu menyebabkan saudara tak senang duduk sehingga apa yang lain sikit yang berlaku kat tubuh tu saudara fikir bukan2.

      Nasihat abg, jika rasa ragu2, saudara buat lah ujian HIV kita tak boleh main agak2..biasanya simptom yang abg paparkan tu semua adalah untuk pengetahuan kita supaya kita boleh bandingkan simptom2 itu dengan simptom yang ada kat tubuh kita terutama mereka yang selalu melakukan aktiviti berisiko, supaya kita boleh segera ambil tindakan dengan melakukan ujian HIV.

      Yang penting disini buat ujian HIV...:)

      Delete
    2. Abg tak pasti saudara ada HIV atau tak kerana hanya ujian HIV sahaja yang boleh menentukannya, TAPI abg rasa simptom yang saudara alami tu mungkin sebab lain tu...Wallahuallam

      Delete
  2. salam bang..sy pernah melakukan aktiviti berisiko kira2 hampir 2 tahun yg lepas..dan sy telah membuat ujian drah hampir sepanjang tahun lepas setiap bulan dan resultnya -ve..tetapi baru2 ini badan sy telah dijangkiti gelagata dan sgt gatal.setelah dijangkiti gelagata sy ada mengulangi ujian drah dan result -ve...soalan sy..brapa lama kah masa yg diambil utk simptom hiv timbul?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,

      Biasanya simptom HIV hanya akan muncul selepas beberapa minggu setelah kita dijangkiti, berbeza diantara seseorang dg seorang yang lain..kebiasaannya sekitar selepas seminggu atau dua. Tapi ada juga yang tidak mengalami sebarang simptom.

      Saudara melakukan aktiviti berisiko kali terakhir 2 tahun lalu dan hampir setiap bulan buat ujian HIV dan resultnya -ve. Maka abang yakin saudara TIDAK ADA HIV. Usah bimbang yakin lah. Jika gelegata dan gatal2 saudara alami itu mungkin sebab masaalah lain tidak ada kaitan dengan HIV..

      Wallahuallam

      Delete
  3. salam bang najmi....saya pernah melakukan aktiviti berisiko pada penghujung tahun 2010..dalam masa 2 hari saya demam...adakah saya mendapat jangkitan hiv??saya tidak ada simptom yang abg senaraikan kecuali di bahagian atas tengkuk saya berdekatan kepala terdapat satu benjolan keras seperti tulang yang tidak menyakitkan...adakah saya sudah di jangkiti hiv??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, jika ada melakukan seks tanpa kondom maka saudara berisiko dijangkiti HIV, abang rasa saudara hanya fikir bukan2, sebaiknya buat aje ujian HIV bagi memastikan status diri saudara itu...kita tak leh main agak2....:)

      Delete
  4. salam abg najmi. sy nk tanya, pada bulan lepas, sy ade mmbuat sex songsang. skg ni kulit sy tumbuh ruam gatal2 macam kurap pada bdan dan tangan. terasa gatal ya amat. selain tu. sy tiada masalah lain. sihat sahaj. kemungkinan besar ke sy di jangkiti hiv?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,

      Seks songsang yang macam mana? berisiko? tanpa kondom? jika tanpa pelindungan kemungkinan itu ada, so sebaiknya kena buat ujian HIV, hanya ujian HIV sahaja yang boleh mengesahkan sama ada saudara ada HIV atau tak...:)

      Delete
  5. salam bang njmi..boleh kah hiv dijangkiti daripada org yg melakukan oral sex tanpa kondom?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,

      Setahu abg tidak ada kes oral seks tidak menyebabkan berlakunya jangkitan HIV, selagi tidak ada luka berdarah didalam mulut atau zakar. TETAPI ingat risiko dijangkiti penyakit kelamin tetap ada. Wallahuallam

      Delete
    2. bagaimanapula jika seorang yang menerima sex oral daripada org yang positif hiv dn orang tersebut mempunyai luka pada mulut? brpa tinggi risiko di jangkiti? sekira penerima sex oral hiv negatif dan xmempunyai luka berdarah pd zakar.

      Delete
    3. Salam,

      Jika ada luka risiko tetap ada, tetapi sangat2 rendah. Macam yang abg tahu tidak ada kes oral seks menjangkitkan HIV. Melainkan lah kalau dalam mulut seseorang tu ada luka berdarah kemudian pasangan yang ada HIV itu pancut air mani kedalam mulut, maka risiko mungkin ada. Kalau sekadar oral setahu abg tak jangkit TETAPI risiko dapat penyakit kelamin tetap ada. WALLAHUALLAM

      #cuba saudara google laman2 web luar negara cuba baca jawapan kepada persoalan ini...

      Delete
  6. Salam bang,

    Saya hendak bertanya,adakah ujian yg diambil setelah 3bulan dari tarikh yg berisiko adalah tepat..??dan berapa peratuskah ketepatan itu..??terima kasih

    ReplyDelete

LABELS

10 sepuluh (28) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (10) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (13) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (112) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (2) dairy kehidupan (342) delima (pomegranate) (2) derma darah (4) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (27) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (7) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (11) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistik (JO) (2) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (20) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (31) lipoatrophy (5) liwat (14) luar negara (57) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (56) najmi jumpa doktor (9) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (47) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (13) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (175) pneumonia (1) positif thinking (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (3) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) remaja bawah umur dan hiv (6) rencana/artikel (58) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (28) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (89) solat (2) songsang (286) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (27) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (9) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (2) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (15) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (83) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)

RECENT POST