Tuesday, 10 July 2012

JUMLAH PLHIV SERATA DUNIA

This map gives an estimate of all people (adults and children) alive with HIV infection. Sumber disini
  People Living with HIV/AIDS in the World
Maaf saya tidak pasti bila anggaran jumlah ini dikeluarkan, tetapi mengikut tahun peta diatas ialah 2011, apa pun sekadar renungan dan sekilas pandang buat kita semua untuk membandingkan kedudukan negara kita dengan negara lain didunia. Statistik terkini jumlah PLHIV di Malaysia sekarang hampir mencecah 90,000 orang, bermakna jumlah anggaran PLHIV dibawah berkemungkinan lebih ramai daripada yang tertera dibawah ini.
  

6 comments:

  1. Statistik ni menunjukkan yang sekecil2 negara pon ttp juga ada plhiv/aids..

    ReplyDelete
  2. Salam. Saya ada tgk natgeo program kat s.korea zero plhiv due to dasar kesihatan & cuulture

    ReplyDelete
  3. WsaLam mak wardah,
    Kesimpulan saya berdasarkan statistik dalam jadual seperti yang dipaparkan dalam entry en naj mi ni...seperti contoh negara brunei.negara yang lain ade yang tak biasa dengar...
    Apepon terima kasih atas maklumat tersebut mak wardah...
    Maaf, saya agak bimbo dalam hal ini...

    ReplyDelete
  4. Tchr shda & Mak Wardah,

    Ya ke S. Korea zero PLHIV may be jugak lah kerana dasar tak pandang barat maka segala pengaruh tak baik disekat dan sukar mempengaruhi rakyatnya tu kan dari buat maksiat dan orang luar tak dibenarkan bermaharajalela masuk negara tu dan sebarkan penyakit atau pengaruh tak baik, apa pun rasanya itu lah satu2nya negara yang zero kut yang lain macam Tchr shda kata pun gerenti ada. Wallahuallam. Tengok negara Thailand tinggi sangat kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya tengok di Natgeo program. Thailand Sexual Activities merupakan punca pendapatan mereka. betul Nak Mi sebab tu S. Korea tak ada pengaruh luar kerana strong identiti rakyat. Naj Mi tengok program Natgeo Program Don't Tell My Mother Episod South Korea.

      Delete
  5. Mak Wardah,

    S korea tidak buka pintu negara tersebut kepada orang luar, ya macam orang kata katak dibawah tempurung, tetapi sikit sebanyak ada baiknya jugakan. Cuba lihat negara China yang dikira baru sahaja membuka pintu negara tersebut kepada orang luar, dulu pelancung sukar nak travel dalam negara tersebut tapi sejak dibuka pintunya seluas2 maka segala pengaruh buruk mempengaruhi rakyaat nya. Jika tidak silap saya Facebook diharamkan diChina begitu juga dengan blog.spot. Jika kita nak nak berblog kena curi2 masih ada caranya. Begitu lah China masih buat yang terbaik untuk kepentingan masa depan negara tersebut. Menghad, menutup pintu atau mengharamkan sesuatu seperti yang dilakukan di China dan S Korea itu tidak semestinya buruk malah rasanya ada kesannya yang agak baik. Saya cuba bayangkan sekiranya kerajaan Msia memantau dan menapis semua laman web yang lucah contohnya, dari bebas masuk ke negara ini seperti yang dilakukan oleh negara China, sikit sebanyak anak remaja kita dapat kita selamatkan dari mudah terjebak dg aktiviti tak baik tukan.

    Apa pun meminjam kata-kata dari Tun Dr Mahathir dulu lebih kurang begini manusia lagi dilarang lagi itu yang nak dibuat, jika sesebuah buku diharam maka buku itu yang meraka cari nak lihat hehehe...Wallahuallam

    ReplyDelete

LABELS

10 sepuluh (28) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (10) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (13) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (112) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (2) dairy kehidupan (342) delima (pomegranate) (2) derma darah (4) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (27) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (7) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (11) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistik (JO) (2) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (20) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (31) lipoatrophy (5) liwat (14) luar negara (57) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (56) najmi jumpa doktor (9) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (47) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (13) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (175) pneumonia (1) positif thinking (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (3) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) remaja bawah umur dan hiv (6) rencana/artikel (58) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (28) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (89) solat (2) songsang (286) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (27) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (9) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (2) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (15) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (83) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)

RECENT POST