Saturday, 7 July 2012

HIV GAY BAR

BAR KHAS UNTUK GOLONGAN GAY YANG MENGHIDAP HIV!
China's first publicly-funded gay bar, in Dali, southwest China's Yunan province. Volunteers have delayed opening the facility following intense media attention, an NGO said Wednesday, highlighting the still taboo nature of homosexuality in the country.

Sebuah bar di Dali, barat daya China yang dibuka dengan tujuan membimbing lelaki gay mengenai AIDS gagal menarik kehadiran ramai pengunjung. Bar yang menerima dana kerajaan itu dibuka secara rasmi kelmarin (last year lah tu) bagi meraikan Hari AIDS Sedunia. Namun menurut pemilik bar tersebut yang merupakan seorang doktor Zhang Jianbo, liputan media terhadap bar itu menyebabkan pengunjung mengelak daripada mengunjunginya.


"Mereka (pengunjung-pengunjung) enggan datang pada hari pembukaannya kerana bimbang dengan pendedahan pihak media dan potensi didiskriminasikan", katanya.



Dia berkata, bar itu wujud supaya ia menjadi tempat pertemuan golongan berisiko dijangkiti HIV terutamanya dikalangan lelaki gay selain memperolehi maklumat mengenai pencegahan AIDS. Bar itu sudah beroperasi pada November 2009 dan menjadi tumpuan sejumlah kecil lelaki gay yang mencari maklumat mengenai AIDS, katanya.

China mempunyai masaalah AIDS dengan anggaran terdapat kira-kira 740,000 orang telah dijangkiti HIV. - Wednesday, 14 December 2011




Saya pernah tiba di Dali satu ketika dulu, ada New Dali dan Old Dali terletak ditengah-tengah antara pergunungan yang boleh tahan menarik dengan sebuah tasik yang terbentang luas. Dapat juga saya menaiki sekitar kawasan tinggi pergunungan disini dan menaik boat menyeberang tasik ke perkampungan di seberang. Itu dulu, tak pasti sama ada telah wujud gay bar yang beroperasi di sana maybe ada kut beroperasi secara sembunyi-sembunyi, wallahuallah saya tak mencari pun dulu. Tapi itu cara negara orang dalam percubaan mendidik dan menyalurkan info yang tepat berkaitan HIV/AIDS kepada golongan sasar - gay. Rasanya bila dah masuk kedalam bar macam tu, HIV ditolak ketepi....enjoy dulu.



Tidak Dapat Jadi Guru: Lelaki PLHIV fail saman
09/09/2011


BEIJING 9 Sept - Seorang lelaki yang menghidap HIV/AIDS, memfailkan saman diskriminasi terhadap pihak berkuasa tempatan hari ini kerana enggan mengambilnya sebagai guru sekolah rendah. Jika kesnya diterima oleh mahkamah, maka ia merupakan tuntutan kedua kes diskriminasi di negara China, di mana orang-orang yang dijangkiti HIV/AIDS sering didiskriminasikan walaupun sikap terbuka semakin meningkat.

Plaintif yang berusia 27 tahun itu dan dikenali sebagai Xiao Hai memaklumkan media AFP bahawa dia lulus dalam ujian dan temubual untuk pekerjaannya di barat daya wilayah Guizhou pada April lalu tetapi ditolak permohonan selepas menjalani pemeriksaan kesihatan.

“Mereka memaklumkan yang permohonan saya tidak diterima kerana didapati keputusan ujian kesihatan menunjukkan positif bagi HIV/AIDS.” katanya. Tambahnya, Xiao Hai telah memfailkan tuntutan mahkamah semalam terhadap pihak berkuasa sumber manusia di wilayah Sandu Shui. – AFP

Seorang aktivis berdemonstrasi di Beijing China

Stigma dan diskriminasi masyarakat terhadap PLHIV dimana-mana sekali pun pasti tetap akan berlaku, entah lah belum pernah dengar kes seperti ini berlaku di negara kita, yang pasti selagi masyarakat luar masih memandang serong terhadap PLHIV selagi itu stigma dan diskriminasi ini akan berterusan. Kenapa pembawa HIV dipandang jijik? saya rasa ini semua kerana pengaruh media dunia sejak dari dulu yang telah mengambarkan betapa buruknya kesan virus HIV ini. Tapi itu dulu sekarang PLHIV dapat menjalani kehidupan yang lebih sempurna, maka ketika ini lah peranan media massa perlu menyebarkan kepada masyarakat info sebenar berkaitan HIV/AIDS. Dunia di barat semakin terbuka dan menerima individu yang poisitif HIV, cuma rasa saya masyarakat disebelah Asean yang masih jauh ketinggalan dari segi penerimaan golongan PLHIV secara terbuka. Wallahuallam.

No comments:

Post a Comment

LABELS

10 sepuluh (28) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (10) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (13) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (112) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (2) dairy kehidupan (342) delima (pomegranate) (2) derma darah (4) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (27) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (7) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (11) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistik (JO) (2) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (20) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (31) lipoatrophy (5) liwat (14) luar negara (57) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (56) najmi jumpa doktor (9) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (47) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (13) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (175) pneumonia (1) positif thinking (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (3) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) remaja bawah umur dan hiv (6) rencana/artikel (58) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (28) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (89) solat (2) songsang (286) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (27) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (9) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (2) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (15) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (83) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)

RECENT POST