Saturday, 14 July 2012

44 AHLI PARLIMEN ZIMBABWE BERKHATAN

dan lima kisah ragam berkaitan khatan - CIRCUMCISION
1) Bersunat mengurangkan risiko dijangkiti HIV/AIDS
SEORANG doktor (kiri) bersedia untuk menjalankan prosedur berkhatan ke atas seorang ahli parlimen di dalam sebuah klinik sementara yang didirikan di luar bangunan Parlimen di Harare, Zimbabwe kelmarin.

HARARE – Seramai 44 orang ahli parlimen Zimbabwe mengambil bahagian dalam majlis bersunat secara beramai-ramai semalam sebagai sebahagian daripada kempen kesedaran HIV/AIDS. Dalam satu perpaduan politik yang jarang berlaku, ahli parlimen daripada parti ZANU-PF pimpinan Presiden Robert Mugabe dan ahli parti pembangkang MDC berbual-bual ketika mereka beratur di luar sebuah klinik sementara yang didirikan di luar bangunan parlimen.

Pengerusi Ahli Parlimen menentang Aids, Blessing Chebundo memberitahu tindakan itu dibuat bagi menggalakkan rakyat untuk turut bersunat. Chebundo merupakan individu pertama menjalani prosedur yang mengambil masa selama sepuluh minit itu. Pengarah Unit Aids dan TB, Kementerian Kesihatan dan Kebajikan Kanak-Kanak Zimbawe, Dr. Owen Mugurungi memuji semua ahli parlimen yang terlibat. Penyelidikan UNAids dan Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) menyatakan bersunat boleh mengurangkan risiko penyebaran HIV dan Aids sehingga 60 peratus.

Sumber : Harian Metro  Posted on the June 24th, 2012


2) Khatan kanak-kanak lelaki satu serangan fizikal......?*&#@&^???
Gambar hiasan

BERLIN 27 Jun - Sebuah mahkamah Jerman semalam memutuskan bahawa amalan mengkhatankan kanak-kanak lelaki sebagai satu serangan fizikal, keputusan yang dianggap bertentangan dengan ajaran Islam. Keputusan tersebut dibuat oleh mahkamah daerah di Cologne, barat Jerman dengan meyatakan bahawa 'hak asasi kanak-kanak untuk dikhatankan melebihi hak asasi ibu bapa'.

"Ibu bapa perlu menunggu sehingga anak mereka memutuskan untuk dikhatankan," kata mahkamah. Kes tersebut dikemukakan terhadap seorang doktor  di Cologne yang mengkhatankan seorang kanak-kanak lelaki Islam atas permintaan ibu bapanya. Beberapa hari kemudian, kanak-kanak terbabit dibawa ke hospital kerana mengalami pendarahan teruk. Pihak pendakwa raya kemudian mendakwa doktor terbabit atas kesalahan menyebabkan kecederaan teruk. Namun, doktor itu dibebaskan atas alasan dia telah bertindak mengikut undang-undang dan prosedur mengkhatan dibuat atas persetujuan ibu bapa terbabit - AFP


3) Bersunat dalam Volkswagen

Garut, Jawa Barat - Kebiasaannya amalan berkhatan beramai-ramai dilakukan diklinik, hospital atau rumah dan sering melibatkan anggota bomba menyiram kanak-kanak yang terlibat sebelum disunatkan. Namun berbeza di Garut, Jawa Barat apabila sekumpulan 66 kanak-kanak dikhatankan dalam Volkswagen Beetle sempena sambutan ulang tahun khas polis, Bhayangkara yang ke-66. Ketua Polis Garut, Komisioner Besar Polis (AKBP) Enjang Hasan Kurnia berkata, kanak-kanak yang menyertai upacara sunat itu terdiri daripada penduduk daerah Karangpawitan, Tarogong, Garut Kota, Cibatu dan Banyuresmi.

"Kami mahukan sesuatu yang unik dan memutuskan untuk mengkhatankan kanak-kanak didalam kereta tersebut. Selepas kanak-kanak itu selesai dikhatankan, mereka diarak ke kawasan bandar menaiki kereta yang sama sebelum dihantar kerumah masing-masing." katanya kepada tribunnews.com. Katanya, upacara berkhatan beramai-ramai akan terus dilakukan diwilayah itu dan pihaknya telah bersetuju untuk mengkhatankan kira-kira 1,400 kanak-kanak dalam masa terdekat. - Agensi


4) Berkhatan kerana rakannya ramai Melayu

WAI HOONG (kanan) memberi kata-kata semangat kepada Jun Hau ketika dikhatankan oleh Dr. Shahrizal Azwan Samsudin di Shah Alam semalam. Turut kelihatan Wong, (dua dari kanan).

IKUT SAMA. Majlis berkhatan membabitkan 39 kanak-kanak anjuran Persatuan Kakitangan Bekalan Air Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya (Peka) di Wisma Rozali di Shah Alam semalam menjadi istimewa apabila salah seorang daripada mereka ialah budak Cina berusia tujuh tahun. Ng Jun Hau yang ditemani bapa, Ng Wai Hoong, 43, dan ibu, Pauline Wong, 37, tersenyum sepanjang tempoh berada dalam bilik berkhatan dengan dikendalikan oleh doktor Hospital Pakar Al-Islam, Kampung Baru, Kuala Lumpur.

"Mula-mula saya rasa takut tetapi hari ini (semalam) rasa seronok," ujarnya. Wai Hoong berkata, keluarga mereka bersetuju mengkhatankan Jun Hau kerana selama ini mereka sering bergaul bersama masyarakat Melayu dan membuatkan dia rasa teruja untuk melibatkan anak lelaki tunggalnya itu dalam majlis tersebut. Katanya, selain faktor kebersihan, berkhatan juga sebenarnya baik untuk kesihatan.

Sumber Kosmo! Online 

  
5) Budak besar berkhatan jadi tumpuan ramai
Mohd. Aiman Hakimi Hanafi menjadi tumpuan ramai ketika dimandikan bersama-sama kanak-kanak lain pada Program Khatan Perdana Parlimen Baling, Kedah

BALING 26 Nov. - Seorang kanak-kanak, Mohd. Aiman Hakimi Hanafi, 11, bukan sahaja menjadi tumpuan kerana saiz badannya berbeza daripada kanak-kanak seusianya tetapi saat-saat dia dikhatankan juga menarik. Dengan berat badan kira-kira 115 kilogram, Mohd. Aiman terpaksa dikhatankan di atas katil mengusung pesakit bagi menggantikan katil biasa kerana dikhuatiri akan patah.

Mohd. Aiman yang merupakan murid tahun lima Sekolah Kebangsaan Kampung Sadik dekat Kupang ditemani ibu bapanya, Hanafi Abdul Wahab, 39, dan Jamilah Awang, 31, agak gugup sebelum dikhatankan dalam majlis Khatan Perdana itu. Presiden Kelab Putera 1Malaysia, Datuk Abdul Azeez Abdul Rahim turut menemani Mohd. Aiman sambil mententeramkannya sebelum dikhatankan oleh Dr. Hamzah Abdul.

Sebanyak enam pembantu paramedik terpaksa dipanggil bagi mengawal kanak-kanak itu daripada meronta kesakitan. Majlis Khatan Perdana anjuran Kelab Putera 1Malaysia itu mendapat sambutan di luar dugaan apabila disertai hampir 400 kanak-kanak dari seluruh daerah itu. Abdul Azeez berkata, sambutan luar dugaan itu turut tidak mengambil kira idealogi mereka dan berlangsung selama dua hari dengan bantuan 30 doktor dan 20 paramedik dari seluruh negara.

Sumber : Utusan Online











2 comments:

  1. Salam. Naj Mi Along ketawa baca entry ini sbb masa dia berkhatan dulu, Along telah menyebabkan budak2 lain lemah semangat, TOP SECRET tapi akak nak cerita kat anak dia nanti.

    ReplyDelete
  2. Mak Wardah,

    Macam tu lah ragam budak2 bila masuk jawi... setiap orang ada pengalaman mereka sendirikan...Pengalaman sekali seumur hidup

    ReplyDelete

LABELS

10 sepuluh (28) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (10) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (13) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (112) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (2) dairy kehidupan (342) delima (pomegranate) (2) derma darah (4) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (27) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (7) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (11) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistik (JO) (2) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (20) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (31) lipoatrophy (5) liwat (14) luar negara (57) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (56) najmi jumpa doktor (9) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (47) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (13) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (175) pneumonia (1) positif thinking (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (3) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) remaja bawah umur dan hiv (6) rencana/artikel (58) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (28) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (89) solat (2) songsang (286) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (27) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (9) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (2) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (15) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (83) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)

RECENT POST