Sunday, 8 July 2012

10 B – AMALKAN DALAM MENANGANI STRESS DENGAN BIJAK


PENGENALAN
Stress ialah tindak balas fizikal, emosi dan mental kepada perubahan.

Stress merangkumi tekanan, beban, konflik, keletihan, ketegangan, panic, perasaan gemuruh, kebimbangan, kemurungan dan hilang daya yang biasa berlaku apabila berlakunya perubahan pada tubuh badan atau fikiran sendiri.


KENAPA ANDA STRESS?
Diri sendiri – kecewa
Keluarga – masaalah rumahtangga, kewangan, anak dan sebagainya.
Pekerjaan – tidak cemerlang dalam kerja, tidak naik pangkat, dibuang kerja, kena tukar dan sebagainya.
Komuniti – bertengkar dengan jiran.
Kesesakan lalu lintas.
Persekitaran tidak selesa.
Tragedi.
Menunggu lama.


TANDA-TANDA STRESS
Jantung berdegup kencang.
Cepat marah.
Rasa tidak gembira.
Hilang selera makan.
Hilang minat terhadap kerja.
Tidak cukup tidur.
Suka menengking.
Cuba jauhkan diri.


APA YANG ANDA HARUS LAKUKAN APABILA ANDA MARAH?
Bertenang.
Kenalpasti punca anda marah.
Mendapat nasihat orang lain.
Beredar ketempat lain bagi mengawal kemarahan.
Berbincang dengan ahli keluarga atau rakan.
Membiasakan diri memaafkan dan menerima bahawa manusia juga melakukan kesalahan.


AMALKAN 10 B
Bertenang.
Bernafas dengan dalam.
Berkata : Relakslah…
Beribadat.
Bercakap dengan seseorang.
Berurut.
Berehat dan mendengar muzik.
Beriadah.
Bersenam.
Berfikiran positif.

KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA
Sumber : Dari risalah yang aku ambil di Hospital Besar.

5 comments:

  1. Suke la tgk gmbr2 dlm setiap entry....tgk gmbr dulu pastu baru baca isi kandungannya...
    Stress ni penyakit psikologi?btul ke?

    ReplyDelete
  2. Tchr shda,
    Entah macam ya stress in penyakit psikologi... jika tak diambil perhatian boleh jadi parah juga kan...

    ReplyDelete
  3. Stress adalah gejala penyakit psikologi yang boleh membawa kepada kemurungan dan akhirnya gila, Naj, gud sharing...

    ReplyDelete
  4. Jangan sampai stress jadi giler dan terpaksa makan ubat setiap bulan pula.

    ReplyDelete
  5. Oh ya,dalam kelas n bilik guru ade brochure pasal stress ni jugk...dari KKM jugak...
    Stress bila murid nakal n kebal sangat...

    ReplyDelete

LABELS

10 sepuluh (28) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (10) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (13) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (112) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (2) dairy kehidupan (342) delima (pomegranate) (2) derma darah (4) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (27) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (7) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (11) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistik (JO) (2) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (20) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (31) lipoatrophy (5) liwat (14) luar negara (57) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (56) najmi jumpa doktor (9) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (47) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (13) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (175) pneumonia (1) positif thinking (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (3) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) remaja bawah umur dan hiv (6) rencana/artikel (58) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (28) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (89) solat (2) songsang (286) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (27) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (9) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (2) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (15) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (83) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)

RECENT POST