Friday, 29 June 2012

JALANILAH UJIAN HIV PRA PERKAHWINAN

Saya tertarik untuk 'share' kan disini brochure atau leaflet atau risalah yang saya kutip di rak berhadapan kantin di Hospital Besar Ipoh malam semalam, menarik kerana ianya diterjemahkan kedalam ke empat bahasa utama di Malaysia, Bahasa Malaysia, Inggeris, Tamil dan Cina. Satu penerangan ringkas dan padat, biasalah selagi tidak ada niat nak berkahwin atau tidak ada kaitan dengan diri kita, pekara sebegini jarang sangat untuk kita semua nak ambil tahu atau kisahkan.


Ujian Saringan HIV; Apa yang anda perlu tahu?

Apakah kepentingan Ujian Saringan HIV?

Mengetahui status kesihatan dan untuk mendapatkan rawatan sewajarnya.

Di mana saya boleh menjalani Ujian Saringan HIV?
  
Boleh dilakukan di klinik-klinik kesihatan kerajaan dengan mudah dan percuma.

Perlukah saya dan pasangan saya menjalani Ujian Saringan HIV sebeluim berkahwin?

Perlu untuk mengetahui status kesihatan anda dan buatlah KEPUTUSAN YANG BAIK! Ketahui status HIV pasangan/bakal suami/ bakal isteri/ melalui ujian HIV pra perkahwinan sebelum anda mengambil keputusan untuk hidup bersama.



Ujian Saringan HIV

Ujian saringan ialah ujian bagi mengesan antibodi terhadap virus HIV.

Ujian dijalankan kepada semua individu yang ingin berkahwin.

Ujian juga dijalankan secara sukarela kepada semua individu bukan beragama Islam yang ingin berkahwin.

Ujian ini boleh dijalankan disemua klinik-klinik kerajaan dan dibuat secara percuma.

Ujian ini mudah dan tidak sakit.

Semua keputusan ujian adalah DIRAHSIAKAN.



Cara Mendapatkan Ujian HIV.

Seseorang individu perlu menjalani 2 proses ujian sebelum disahkan pembawa HIV iaitu;

Ujian Saringan

Ujian Pengesahan



Proses Ujian Saringan

Anda boleh mendapatkan ujian ini disemua klinik kesihatan kerajaan

Sebelum ujian dijalankan, doktor atau pegawai bertugas akan memberi kaunseling.

Untuk ujian, setitik darah dari hujung jari akan diambil.

Keputusan ujian akan diketahui dalam masa 5 minit.

Jika keputusan ujian TIDAK REAKTIF dan anda tergolong dalam kumpulan berisiko, anda akan diberi penerangan lanjut dan dinasihatkan untuk menjalani ujian ulangan selepas 3 hingga 6 bulan.

Jika REAKTIF, nasihat akan diberi dan persetujuan anda perlu diperolehi untuk ujian pengesahan.



Proses Ujian Pengesahan

Dijalankan secara SULIT. Maklumat peribadi anda hanya akan diketahui oleh doktor dan pegawai bertugas yang menjalankan ujian.

Anda perlu berjumpa doktor atau pegawai bertugas pada hari temujanji untuk mendapatkan keputusan ujian dan diberi kaunseling.

Jika keputusan ujian NEGATIF, temujanji untuk ujian ulangan akan dibuat dalam tempoh 3 hingga 6 bulan.

Jika POSITIF, anda akan dirujuk kemana-mana klinik kesihatan yang memberi perkhidmatan pengurusan HIV yang dipilih.

Jagaan seterusnya meliputi perkhidmatan kaunseling, pemeriksaan kesihatan berkala, ujian makmal dan rawatan.


Diterbitkan oleh
Kementerian Kesihatan Malaysia
Sumber : "Brochure" Yang Aku Ambil Di Hospital Besar Ipoh Perak.


5 comments:

  1. Dear Naj Mi,
    Hope can be PLHIV supporter forever, to all PLHIV don't be shame to mixe with the public because not all the public will give all of u bad impression, hopefully all of you discipline yself with what advise give by doctors, exercise, eat good food, good rest, InsyaAllah you'll maintain you health. WE SUPPORT ALL OF U

    ReplyDelete
  2. AHP dan Mak Wardah,

    Terima Kasih :)

    ReplyDelete
  3. serius takot ngan jarum or yang berkaitan dengan darah... :( camana laa nak kawin ni ! T_T

    ReplyDelete
  4. Miss Sue,
    Kalau tak biasa memang takut, ramai orang yang takut saya pun masih ada risau dicucuk...sebenarnya cucuk ni memang tak sakit...

    ReplyDelete
  5. Kalau nak tau result HIV cepat, boleh beli HIV Test Kit dari www.hivtest.com.my. Result dalam 5 min sahaja.

    ReplyDelete

LABELS

10 sepuluh (28) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (10) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (13) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (112) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (2) dairy kehidupan (342) delima (pomegranate) (2) derma darah (4) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (27) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (7) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (11) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistik (JO) (2) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (20) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (31) lipoatrophy (5) liwat (14) luar negara (57) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (56) najmi jumpa doktor (9) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (47) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (13) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (175) pneumonia (1) positif thinking (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (3) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) remaja bawah umur dan hiv (6) rencana/artikel (58) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (28) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (89) solat (2) songsang (286) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (27) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (9) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (2) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (15) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (83) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)

RECENT POST