Thursday, 2 February 2012

KANSER

Sesiapa pun berpeluang dapat penyakit ini.
Apa itu kanser? What is Cancer? Best pulak tengok animation ni..

video


Tu serba sedikit tentang kanser, pesakit hiv juga berpeluang cerah mendapat benda ni, kerana kalau sistem immun rendah macam-macam penyakit boleh datang menyerang kan.

Kanser payu dara biasa sangat kita dengar, kat keliling kawasan perumahan ni dah banyak kali saya dengar tentang kes kanser payu dara yang berakhir dengan kematian. Ada seorang rakan sekolah rendah kena kanser ni dah lama meninggal dunia. Ada jiran kawan kakak meninggal juga kerana barah ini kesian tengok anak-anak kecil yang ditinggal kan. Dengar berita dari mak ada seorang saudara jauh yang juga tewas kerana penyakit ini. 

Baru-baru ini dapat berita agak mengejut juga, seorang kawan disahkan mengidap barah payu dara kalau tak silap dengar tahap ke 3. Macam kita semua tahu artist Azean Irdawaty juga sedang berjuang menentang penyakit ini. Doa kan buat mereka kekuatan dan moga sembuh dari barah payu dara ini. 

Apa itu kanser payudara?

video

Sempat berbual dengan adik ipar semasa berada didalam kereta ketika sedang menuju ke sebuah restoran untuk "family dinner". Saya tanya pada ia kenapa bapa ia meninggal dunia dulu, sakit apa?

Ia jawab kerana kolon kanser.

Ohhhh...Apa kolon kanser tu tertanya dalam hati ni ketika itu. Apa pun animation kat bawah ni maybe boleh memberi kefahaman sikit pada kita semua.

Apa itu kanser kolon?

video

Kanser kolon merupakan kanser yang terdapat didalam usus besar (kolon) iaitu bahagian bawah sistem pencernaan kita.

Kanser rektal pula terdapat di lapan hingga 10 inci terakhir kolon.

Apabila kedua-duanya bergabung, ia dikaitkan dengan kanser kolorektal dan menjadi punca kedua kematian yang melibatkan kanser di Malaysia terutamanya kaum lelaki. Bangsa cina paling banyak mengidap kanser ini. Kanser ini juga menjadi penyakit ke dua tertinggi selepas kanser payudara bagi wanita.

Apa yang pasti kita perlu lihat apa yang kita makan setiap hari, kerana barah dan hampir semua penyakit dalam badan berpunca dari makanan. Banyak makanan yang langsung tidak berkhasiat diluar sana. Jangan merokok dan hindarkan dari terhidu asap rokok dan jauhi arak. Amalkan kehidupan yang sihat. Bagi hiv positif kena lah lebih berhati-hati.....

Moga kita semua selamat.

2 comments:

  1. Mohon di jauhkan.. amin.. AO belajar bab2 tisu ni, huhu kami belajar tengok tisu kanser hurmm takutnya.. berada di kelapangan ni membuatkan AO lebih takut dr tabah.. nasib baik dapat knl dengan korang semua..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mudah-mudahan minta kita semua dijauhi dari apa jua kanser ni kan...

      Delete

LABELS

10 sepuluh (28) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (10) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (13) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (112) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (2) dairy kehidupan (342) delima (pomegranate) (2) derma darah (4) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (27) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (7) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (11) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistik (JO) (2) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (20) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (31) lipoatrophy (5) liwat (14) luar negara (57) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (56) najmi jumpa doktor (9) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (47) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (13) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (175) pneumonia (1) positif thinking (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (3) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) remaja bawah umur dan hiv (6) rencana/artikel (58) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (28) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (89) solat (2) songsang (286) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (27) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (9) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (2) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (15) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (83) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)

RECENT POST