Tuesday, 13 December 2011

PENYAKIT KELAMIN (STD) - PHOTO PERTAMA

Maaf kalau photo ini membuatkan anda berasa loya
Ini antara beberapa photo berkaitan penyakit kelamin (STD), setiap kali kita pandang photo ni memang rasa seram. Semua photo ni kita boleh dapat melalui Google semua orang boleh cari dan tengok, tapi ada ker orang nak cari kecuali sebab-sebab tertentu kan, so kita gabungkan semua photo-photo tu menjadi satu supaya senang tengok. Senang insaf. Kat hospital pun setengah photo ni terpampangkan kat dinding. Rasanya tak salah kan...

Saya berpesan dan ingatkan terutamanya pada diri ini dan mereka yang diluar sana, kalau tak dijangkiti hiv sekali pun, penyakit seperti  atas ni senang nak dapat kalau kita selalu melakukan sex rambang. Bagi yang dah ada hiv elakkan dari mendapat jangkitan baru. Jika dapat jangkitan baru risiko lain pulak kemungkinan akan kita dapat.

Diri sendiri ni pun entah tak tahu, ada ker tak penyakit  STD seperti  diatas, tapi selama 6 tahun ni pun tak pernah pulak alami simptom-simptom seperti  penyakit kat atas tu kecuali ruam yang penuh kat badan jer. Sakit pedih kencing pun tak ada. Masa CD4 turun sampai 12 pun tak da pun naik kudis kat badan ni…..Hmmm nak kena tanya doctor lah nanti…

Kalau pihak polis boleh pamerkan photo-photo  accident  yang putus kepala putus badan dan yang ngeri-ngeri kat tempat awam tu bagi menyedarkan orang ramai tentang kemalangan yang semakin meningkat tu. Tentu photo-photo macam ni pun boleh kita sogokkan pada  budak-budak remaja diluar sana supaya dalam diri mereka ada rasa takut bagi mengelakkan diri  dari melakukan sex rambang.

Penyakit Kelamin STD - Photo 3

10 comments:

  1. Terbaik.. sarapan pagi ni hehehe..

    huei dah melangkah selangkah ke hadapan. Wah saya baru merancang-rancang nak buat apa .. huei dah terus buat.. harap dengan pot ini ada yang mula berfikir..

    Insyallah...

    ReplyDelete
  2. huei,

    awk memang berfikiran jauh ke depan..

    ReplyDelete
  3. t kasih NM
    saya pun paparkan gambar2 ini utk tujuan pendidikan di blog dalam kategori STD's/ penyakit kelamin.

    ReplyDelete
  4. Saya takut jugak ada orang marah saya letak pic cam ni,semalam dekat 2jam saya fikir nak post ker tak nak ni, kejap post kejap cancel.

    Tapi kalu tak letak mana orang nak tau kan.
    Heee tiap kali saya tengok tersirap darah... rasa gerun, masa tengah berpelukan dengan setan tak pernah nak ingat semua ini heeeee aduhhhh

    ReplyDelete
  5. If awak rasa betul, awak proceed je.

    ReplyDelete
  6. Replies
    1. Anonymous,

      Tak da... ada kan maybe line internet Anonymous slow kut

      Delete
  7. nak tanya sikit wahai saudara Naj Mi..

    kalau dilihat seseorang (selalunya perempuan) yang dikatakan ada kudis di mulut (kononnya herpes). adakah ia disebabkan oral seks yang tak selamat/bersih?

    selalu ingat herpes kat kelamin je

    ReplyDelete
  8. biskut

    cuba awak klik di tajuk yang ini "PENYAKIT HERPES DAN PENCEGAHANNYA"

    "kalau dilihat seseorang (selalunya perempuan) yang dikatakan ada kudis di mulut (kononnya herpes). adakah ia disebabkan oral seks yang tak selamat/bersih?"

    Saya rasa tak semestinya dia telah melakukan hubungan sex tak selamat.... kalau contohnya awak ada siflis kemudian awak cium pipi anak saudara awak maka jangkitan boleh berlaku.

    Setahu saya... kebanyakan orang memang ada siflis didalam badan mereka... itu normal....siflis akan keluar sekiranya...... baca dibawah;

    Mengapa penyakit virus Herpes boleh berulang-ulang? Faktor-faktor yang menyebabkan jangkitan berulang: Kekerapan ulangan penyakit herpes berhubung kait dengan sistem pertahanan badan yang rendah. Sistem pertahanan badan rendah berlaku pada:

    Pemakanan tidak sihat
    Tekanan (stress)
    Pembedahan
    Amalan sek ganas menyebabkan luka pada alat kelamin
    Datang haid atau mengandung (perubahan hormon)

    Majoriti dari kita semua memang ada kuman siflis dlm badan, cuma kerana kita kuat sistem imun dlm badan yang buatkan kesan tu tak keluar dibadan.... tetapi bagi mereka yang sistem imun nya tak kuat seperti org ada AIDS siflis mudah muncul di kulit.

    Wanita yang ada kudis tu tak semestinya kerana akibat sex bebas....:)

    Wallahuallam....

    ReplyDelete

LABELS

10 sepuluh (27) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (8) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (12) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (111) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (1) dairy kehidupan (331) delima (pomegranate) (2) derma darah (2) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (26) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (4) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (10) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistuk (JO) (1) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (17) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (28) lipoatrophy (5) liwat (14) luar negara (53) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (56) najmi jumpa doktor (9) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (45) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (12) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (169) pneumonia (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (1) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) rencana/artikel (57) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (26) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (85) solat (2) songsang (282) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (26) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (9) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (1) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (11) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (67) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)

RECENT POST