Saturday, 17 December 2011

HIV/AIDS - PEKARA ASAS DAN MUDAH

Apa itu HIV dan AIDS?


HIV atau Human Immunodeficiency Virus adalah virus yang memusnahkan sistem ketahanan badan seseorang dan menyebabkan AIDS. Ini boleh mengakibatkan pesakit mudah mendapat jangkitan kuman dan kanser. AIDS adalah singkatan bagi ‘Sindrom Kurang Daya Tahan Melawan Penyakit’ dan adalah peringkat terakhir jangkitan HIV.

Pada tahun 2003, terdapat 40 juta orang menghidap penyakit HIV/AIDS di seluruh dunia, di mana 5 juta orang baru dijangkiti manakala 3 juta maut.


Bagaimanakah HIV merebak?


HIV mudah dijangkiti melalui cecair badan seperti:
  • Darah
  • Air mani
  • Cecair faraj
  • Susu ibu
HIV boleh merebak melalui:
  • Hubungan seks bebas bersama individu yang telah dijangkiti (termasuk hubungan melalui faraj, dubur atau mulut)
  • Penagih berkongsi jarum dan alat suntikan
  • Pemindahan darah dan organ yang tercemar dengan virus HIV
  • Ibu yang telah dijangkiti boleh merebakkan HIV kepada bayinya ketika dalam rahim, melahirkan atau sewaktu menyusu.

Bagaimanakah HIV tidak boleh merebak?


Virus HIV adalah virus yang lemah, tidak bertahan diluar badan manusia. HIV tidak boleh dijangkiti melalui:
  • Sentuhan seperti duduk bersebelahan, berjabat tangan, memeluk atau bekerja dengan pesakit AIDS
  • Berkongsi kemudahan awam seperti telefon awam, kolam renang, tandas dan pengangkutan awam
  • Berkongsi perkakas atau makanan dengan seorang pesakit AIDS
  • Bersin, batuk, berpeluh atau kencing
  • Gigitan nyamuk 


TANDA DAN GENJALA

Apakah tanda-tanda jangkitan HIV?


Sebilangan pesakit mengalami gejala-gejala berikut dalam masa 2-6 minggu selepas dijangkiti kuman HIV:
  • demam
  • sakit tekak dan batuk
  • sakit otot
  • sakit kepala
  • cirit-birit
  • bengkak kelenjar limfa
  • letih
  • ruam
  • sakit sendi
  • turun berat badan
Pada peringkat awal, selalunya pesakit kelihatan sihat tetapi dirinya HIV positif. Walaupun pesakit tidak mempunyai tanda-tanda AIDS, tetapi ia boleh merebak dan menjangkiti orang lain.


Apakah gejala-gejala jangkitan HIV?
Pesakit HIV mudah untuk mendapat jangkitan kuman disebabkan sistem ketahanan badan lemah. Sekiranya tidak mendapatkan rawatan, gejala AIDS akan muncul dalam 8-10 tahun
Gejala-gejala tersebut adalah seperti berikut:
  • penyakit kulit dan jangkitan sistem pernafasan
  • cirit-birit yang kronik, jangkitan bakteria yang teruk dan batuk kering
  • jangkitan kuman pada otak (contohnya toxoplamosis)
  • jangkitan kulat (contohnya candidiasis pada saluran makanan atau sistem pernafasan)
  • kanser (contohnya Kaposi’s sarcoma)
Dalam masa 2 tahun, pesakit AIDS boleh dijangkiti jangkitan kuman yang teruk, susut berat badan dan lemah.


Bagaimanakah untuk mengetahui sama ada dijangkiti HIV?


Ujian Antibodi HIV terdapat di mana-mana klinik atau hospital. Ujian segera ( keputusan selama 10 minit) juga boleh didapati. Maklumat individu akan dirahsiakan.
Ibu mengandung yang mendapatkan pemeriksaan di klinik ibu mengandung akan menjalani ujian antibodi HIV.
Kaunseling sebelum dan selepas menjalani ujian akan diberikan.



RAWATAN

Adakah ubat untuk menyembuhkan HIV/AIDS?
 Tidak, masih tiada lagi ubat untuk merawati HIV/AIDS.
Walaubagaimanapun, penggunaan ubat anti-virus HIV dapat melambatkan proses penyakit ini.


Siapakah perlu dirawat dan dimanakah untuk mendapatkan rawatan?

Kebanyakkan pesakit tidak memerlukan rawatan di peringkat awal penyakit. Rawatan diberikan kepada pesakit-pesakit berikut:
  • menunjukkan tanda-tanda AIDS
  • bacaan CD4 kurang daripada 200 sel/ml
  • bacaan virus lebih dari pada 30 000 copies/ml
  • pesakit yang mengikuti rawatan sepenuhnya
Kerajaan menyediakan kombinasi 3 ubat anti-virus dikenali sebagai Highly Active Anti-Retroviral Therapy (HAART) secara percuma untuk pesakit-pesakit berikut: 

  • kanak-kanak berumur kurang 12 tahun
  • dijangkiti HIV melalui pemindahan darah dan pemindahan organ
  • dijangkiti melalui pekerjaan
  • wanita yang disahkan positif untuk HIV melalui program pencegahan HIV ibu kepada anak
  • pegawai kerajaan
Untuk pesakit-pesakit lain, kerajaan menyediakan 2 jenis ubat anti-virus secara percuma. Pesakit hanya perlu membeli 1 jenis ubat sahaja.
Ubat anti-virus boleh didapati di hospital kerajaan dan klinik kesihatan terpilih. Rawatan HIV/AIDS juga termasuk:
  • pencegahan dan rawatan untuk jangkitan oportunis (opportunistic infection)
  • nasihat mengenai pemakanan berkhasiat
  • rawatan penyakit kelamin
  • kaunseling ( perubatan dan psikologi)
Pencegahan


Pencegahan dikalangan individu berisiko tinggi dan orang awam adalah penting disebabkan tiada ubat untuk menyembuhkan penyakit AIDS dan begitu juga vaksin untuk mencegah HIV.
  • Pencegahan daripada merebak melalui hubungan seks adalah:
    • jauhi diri,jika boleh, daripada mengadakan hubungan seks
    • setia kepada pasangan anda
    • amalkan hubungan seks selamat termasuk menggunakan kondom
  • gunakan jarum dan alat suntikan pakai buang
  • jangkitan melalui ibu kepada anak dapat dikurangkan dengan mengambil anti-virus sewaktu mengandung dan bersalin, elakkan pembedahan dan penyusuan
  • anggota-anggota pegawai kesihatan hendaklah sentiasa mematuhi peraturan supaya dapat mengelakkan kecederaan disebabkan jarum dan alatan tajam.
  • individu berisiko tinggi hendaklah mendapatkan ujian HIV
  • pastikan mengunakan alat-alat yang steril untuk menindik telinga dan membuat tatu.
sumber : KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA


6 comments:

  1. Salam, sy nk tnya sy mmg tidak pernah melanggan mana-mana pelacur sbelum ni, satu sy ikut kawan2 jalan2 kt jalan pudu, lepas tu ad pelacur dtg dn menawarkan kepada sy, tetapi sy menolak dn pelacur tersebut marah lalu mengigit tangan sy , besok arinye sy dmam hampir seminggu dan sakit dlm tulang blkg, adakah sy telah dijangkiti hiv, sy sudah membuat hiv test tapi resault masih belum keluar,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Airi Rusli,

      Mengigit tangan tidak menyebabkan berlakunya jangkitan HIV..Perlu ada luka berdarah bertemu dengan luka baru boleh berjangkit.

      Maknanya pelacur tu kena ada gigi taring macam pontianak dan kat gigi dia mesti kena ada darah luka pontianak yang ada HIV dan apabila pontianak itu gigit tangan Airi sampai luka berdarah baru boleh berjangkit, tapi kalau pontianak tu kat taring dia tak ada luka kalau gigit tangan Airi sampai luka pun tak boleh jangkit...heeee

      Itu perumpamaan aje...senang cakap pelacur tu gigit tangan Airi tak boleh menjangkitkan HIV, HIV tak berjangkit melalui cara itu..Kalau Airi demam seminggu tu maybe sebab lain...Wallahuallam..

      Delete
  2. terima kasih byk najmi.. lega hati saya bila baca msj najmi.., lepas ni tak nak pegi dah tempat-tempat mcm tu...

    ReplyDelete

LABELS

10 sepuluh (28) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (10) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (13) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (112) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (2) dairy kehidupan (342) delima (pomegranate) (2) derma darah (4) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (27) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (7) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (11) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistik (JO) (2) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (20) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (31) lipoatrophy (5) liwat (14) luar negara (57) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (56) najmi jumpa doktor (9) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (47) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (13) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (175) pneumonia (1) positif thinking (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (3) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) remaja bawah umur dan hiv (6) rencana/artikel (58) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (28) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (89) solat (2) songsang (286) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (27) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (9) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (2) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (15) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (83) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)

RECENT POST