Saturday, 10 December 2011

PENGENALAN TENTANG DIRI SAYA

Tengok orang berblog aku pun teringin juga nak berblog, bagus juga boleh catat pekara-pekara penting dalam hidup sebagai peringatan diri ini. Disamping merapatkan hubungan silraturahim bersama rakan-rakan senasib melalui alam maya ini.

Aku berasal dari utara tanah air dilahirkan di Penang,  berasal dari keluarga yang besar, 10 orang adik beradik. Aku rasa aku ni kira bijak jugak lah, kalu kat sekolah menengah walaupun agak pendiam tapi cikgu-cikgu suka sangat melantik aku masuk berbagai-bagai persatuan sebagai pemimpin hahaha. Pengawas dan pancaragam diantaranya, cuma sport aje yang kurenggg. Yang nak jadikan aku abang angkat adik angkat pun ramai cuma aku tak layan, tu yang 9 orang kat rumah tu pe kejadah dah ramai adik beradik sampai bergaduh-gaduh lagi.

hanyut digoda syaitan

Keputusan SPM aku memang baik, terbaik lah kalu dibandingkan dengan kakak dan abang aku, tapi ITM yang aku apply tak dapat, universiti lain aku tak beberapa minat kerana aku suka pada Art dan Design. So aku sambung STPM. Lingkup terus...hahaha 

Kerja pertama aku di Parkson kemudian ke pusat peranginan tinggi yang kat atas gunung tu, bekerja disana bertahun juga lah. Kemudian aku bekerja diselatan tanah air di negara jiran dan sempat bekerja di 3 company yang berlainan pulak tu. Dan disini lah juga, setelah hampir 10 tahun merantau dan hidup sendirian bagaikan tiada tuhan, suatu hikmah hidayah  aku terima dari Allah. Sebelum aku teruskan lebih lanjut lagi, ingin saya katakan yang saya  amat bersyukur dengan ujian yang Allah turun kan kepada saya ini.

DARAHKU ADA HIV. 

Aku memang aktif buat maksiat sehingga hampir tiap hari aku ke tempat maksiat sehingga pil kuat yang dijual ditepi lorong-lorong gelap pun aku telan. Viagra palsu. Memang ada power, bila dah ada power seronok sangat  Setiap hari aku bertukar-tukar pasangan semasa berseronok didalam sauna yang banyak terdapat di sekitar bandar ini.

Sebenarnya aku selalu juga buat ujian hiv setiap 6 bulan sekali, tetapi kali ini kerana permit kerja aku nak tamat so aku buat ujian darah hiv mana lah tahu kut-kut tersangkut kat klinik luar terlebih duhulu, sebelum ujian darah dilakukan di klinik company. Biasanya aku call aje klinik untuk dapatkan keputusan, tapi kali ni pembantu klinik kata doktor nak jumpa. Aduhhhhh aku jadi seram sejuk dan gementar sangat  tapi aku gagahkan juga ke klinik tu.

Melangkah masuk aje ke klinik tu, aku perasan pembantu klinik memandang aku semacam aje, aku dah agak dah. Bila doktor kata awak ada hiv, apa lagi berputar dunia sekejap memang betul-betul terasa berpusing tak tipu kalu korang tak percaya cubalah cari penyakit ni, baru lah korang tau. Masa tu lah terbayang wajah mak bapak, keluarga, kerja dan mati. Kalu di cucuk jarum tajam ke tangan aku masa tu pun tentu aku takkan rasa kut.

Doktor kata kalu tak yakin buat lagi ujian di klinik yang lain pulak tapi aku rasa tak payah lah kerana sememangnya aku dah tahu aku tergolong dalam orang-orang yang berisiko tinggi untuk mendapat penyakit ini. Doktor kata dalam 4 atau 5 tahun kalu tak menerima rawatan aku akan mendapat AIDS.

 Selesai saja doktor  nasihat pada aku tentang tindakan yang perlu diambil seterusnya, aku meluru laju keluar klinik tak nak aku pandang muka pembantu-pembantu klinik kat situ. Terasa diri ni jijik kotor sangat. Berjalan tak tentu arah berbatu-batu tapi di kawasan yang sama. Sempat aku menalipon memberitahu seorang kawan rapat aku yang tinggal di KL. Dah tentu ia juga terkejut.

mengadu pada kawan yang jauh berada di Kuala Lumpur
Malam tu susah benar aku nak tidor, rasa terawang-awang, baru teringat dosa pahala dan semua yang telah aku lakukan selama ini, malam tu aku layan melalui handphone tanpa henti ayat Kursi yang walaupun pendek tapi tak pernah nak hafal hingga ke pagi.  Sekejap-sekejap hati tersentak rasa tak percaya yang diri ini ada hiv dan rasa sedih amat sangat tapi aku tak salahkan takdir, memang salah aku. Tapi aku tetap kena bangun seawal 4.30 pagi bersiap ke tempat kerja dan berlagak seperti tiada apa-apa yang berlaku.

Hari berlalu bila kepala dah boleh fikir dengan baik dan tenang sedikit baru lah aku sedar dan ingat lebih kurang beberapa bulan yang lalu aku tiba-tiba jatuh sakit yang agak teruk deman batuk berlanjutan tak sembuh berlaku sekitar bulan August 2005. Kemudian tubuh dinaiki ruam yang banyak di sebelah kaki hingga ke punggung memaksa aku mengambil cuti sakit.

Bila aku check dalam internet rupa-rupanya ini antara tanda-tanda awal sebaik saja virus hiv masuk kedalam badan seseorang. Tapi lain orang berbeza tanda-tandanya, ada orang yang langsung tidak ada tanda, hanya bila CD4 jatuh teruk baru  mereka sedar. Aku  mengira mencungak agak-agak bila berlakunya pemindahan virus itu ke badan aku. 

Jawapannya sekitar bulan Jun atau Julai 2005. Confirm. 

Bila seminggu berlalu perasan takut bimbang memang masih ada tu normal lah. Mulalah aku beli sejadah cari buku sembahyang, betul selama ini jarang sangat aku solat sampai lupa cara nak ambil air sembahyang, last aku solat pun masa lepas kematian adik lelaki aku kerana accident, tu pun dah 10 tahun berlalu.

Aku juga selalu dinasihati mak bapa supaya rajin-rajin solat kemana saja aku pergi. Pernah beberapa kali aku mengembara selama berbulan lamanya nasihat itulah (solat) jugak yang selalu dipesan. Tapi ibarat masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Aku memang tak makan saman. Haaa sekarang mula lah mengelabah.

Selama 39 hari aku berjaya mengelakkan diri dari terjebak kembali kedalam perbuatan mungkar ini, aku gagal dan terlajak lagi sebelum sempat masuk hari yang ke 40. Orang kata kalu sesuatu kemungkaran tidak kita ulangi atau dilakukan lagi selama lebih 40 hari insyaallah  kita akan berjaya elakkan selamanya. Hmmm aku tewas.

Sekitar bulan April 2006, aku mula ke hospital di Johor Baharu, darah diambil dan memang aku sah positive hiv. Aku kembali ke kampung yang terletak diutara tanah air, jadi lah aku penganggur. Pada mulanya aku memang sanggup berulang alik dari utara ke selatan semata-mata untuk rawatan dan appotiment dengan doctor di Johor.

Dibawah ini turutan keputusan CD4 pertama sejak disahkan positif HIV;

Pada 2-11-2006 keputusan CD4 yang aku terima ialah 351. (kebiasaan yang sihat CD4 antara 500- ribuan bilangannya) Sebab dah tidak mampu aku nak berulang alik dari utara ke selatan terlalu kerap, aku mengambil keputusan pindahkan rawatan lanjut ke hospital di KL. Bagi mengelak perbelanjaan pun banyak yang perlu digunakan dah lah menganggur pulak tu. 

Pada 8-12-2006 keputusan CD4 ialah 248

Pada 8-3-2007 keputusan CD4 ialah 329 
meningkat? atau maybe ada kesilapan pada keputusan yang lalu. 

Pada 12-7-2007 keputusan CD4  ialah 280

Pada 27-11-2007 keputusan CD4 ialah 183.

Aku bingung macam-macam yang dah aku usahakan untuk naikkan CD4 aku. Bersenam, menunggang basika berbatu-batu, berenang , jogging, makan bawang putih, peria pahit, madu tomato, susu kambing dan macam-macam makanan yang aku rasa boleh meningkatkan kiraan CD4 aku tu.
 
Tapi semakin menurun. Memang aku kecewa. 

Untuk rekod - sepanjang ulang alik semasa rawatan aku ke KL tu kemungkaran maksiat tetap aku buat sekali sekala walaupun tak sekerap sebelum mendapat hiv. Tapi dalam masa yang sama solat tetap aku cuba buat, seiring 50-50 antara Suruhan Allah dan Larangan Allah. Nafsu memang sukar nak dikawal, godaan syaitan akan terus mengoda. Tapi aku tetap berdoa agar aku dijauhkan dari kemungkaran ini 

Setelah kiraan CD4 aku turun ke 183, aku di suruh datang kembali untuk ujian darah sekali lagi dan kiranya masih diparas sekitar 200 ke bawah, aku di suruh segera mula makan ubat hiv (masa tu aku masih tak faham apa makna HAART lagi). Sememangnya aku memang  fobia dengan perkataan hiv/aids, kalu datang bulan Disember, aku mula risau, kerana berita tentang hiv/aids keluar kat merata-rata, dalam tv, majalah, paper dan merata-rata. Masih ada perasaan takut  resah, kalau boleh tak nak dengar perkataan itu.

Aku cabut....

Aku cabut terus tak pergi hospital lagi, aku masih yakin CD4 183 boleh aku naikkan dengan makan makanan yang betul dan berdoa selalu. Aku mula hidup cam biasa jer, selagi badan sihat selagi itu aku ingat CD4 aku tak da masaalah.

Tapi kemungkaran maksiat yang dah jadi darah daging semakin jauh, semakin bijak aku mengawal nafsu ini, may be berkat doa berterusan aku pada Allah. Sememangnya pada ketika kiraan CD4 aku 183, perubahan sikat minda fikiran aku berubah. Solat paling utama, solat malam menjadi rutin harian, tiap waktu sanggup berjemaah di masjid tanpa jemu sehingga pernah satu ketika ada ceramah agama yang bakal diadakan selepas solat subuh aku tak boleh tidur kerana tak sabar nak ke masjid esok paginya itu.

Bulan puasa paling seronok, 10 malam terakhir aku mesti bermalam si masjid. Semua solat sunat aku buat hajat, tasbih semua aku buat. Aku sebenarnya tidak pandai mengaji Al Quran, tidak hafal ayat 3 Qul malah ayat Kursi pun tak tahu tapi surah Yassin yang panjang tu boleh aku hafal dengan bantuan CD, aku juga refer pada buku yang ditulis dalam bahasa Malaysia dan  sentiasa mencuba membaca yang Arabic nya sekali, walaupun maybe tak sesempurna jika dibandingkan dengan mereka yang boleh membaca, tapi alhamdulillah aku boleh hafal membaca seperti kita membaca surah Al Fatihah laju dari mula sampai akhir. Ingat bacaan Al Fatihah kita pun belum tentu kita jaga panjang pendek tajwidnya kan, apa pun insyaallah satu hari nanti aku akan dapat menbacanya dengan lebih sempurna.

Apa pun semua ini berlaku tanpa paksaan berlaku seolah-olah didorong oleh Allah tanpa aku sedari.

Bermula sekitar bulan Julai, Ogos dan Sept 2009 aku mula diserang sakit secara berperingkat-peringkat. Menjadi semakin kurus dan batuk-batuk. Ketika aku berada di Jakarta bersama keluarga tengah shopping barang kahwin adik, ketika itulah badan aku mula dinaiki ruam-ruam yang amat tak selesa. Tapi aku masih ingat ini pekara biasa jer, maybe air dibilik hotel di Jakarta ni kotor kut.

Hari demi hari berlalu keadaan aku semakin tidak menentu berbotol-botol ubat batuk yang aku telah minum. Demam sejuk berlarutan, berpeluh lenjun basah tilam dan bantal. Sehingga sukar untuk melakukan solat, nak ke tandas malah amat sukar untuk aku melangkah. Nafas tersekat-sekat amat sukar bernafas, amat payah walaupun hanya selangkah anak tangga amat sukar.

Dalam keadaan semakin teruk aku masih tak terfikir yang sakit aku ini berkaitan dengan AIDS, sangkaan aku orang sakit AIDS seluruh badan berkudis, badan bernanah busuk seperti yang digambarkan melalui tv tu dam media massa tu. Mak aku pernah menangis di tangga rumah menyuruh aku ke hospital tapi aku berdegil tak nak pergi. Aku amat takut mak dan ahli keluarga ku tahu yang aku ini pembawa hiv (sepanjang hampir 3 tahun tinggal serumah dengan keluarga, aku masih terus merahsiakan tentang status aku ini dari pengetahuan mereka semua)

Hingga lah sampai pada tahap aku sendiri dah tak tahan menanggung derita aku terpaksa juga ke hospital.(sebenarnya tubuh badan aku tidak sakit seperti perit pedih dalam perut atau sakit mencucuk-cucuk seluruh badan atau kesakitan patah tangan atau sakit selepas dibedah memang tak ada langsung sakit cuma badan menjadi lemah, batuk berterusan, sukar bernafas dan hilang selera makan)

Seperti dijangka aku ditahan di hospital, jenuh badan aku dikerjakan mereka, berkali-kali darah diambil. Beberapa hari doctor masih tidak tahu penyakit apa yang aku hadapi. Mereka main agak-agak saja ketika memberi ubat sehinggalah aku sendiri memberitahu pada doctor tentang penyakit aku ini.

Hampir 10 hari aku dihospital ada beberapa ahli keluarga aku datang melawat tapi aku marah minta jangan datang dan jangan beritahu pada sanak saudara yang lain tentang keadaan aku. Mereka juga aku larang dari datang melawat siap aku suruh cepat balik lagi kerana aku bimbang mereka akan tau yang aku ada hiv mereka bila bertanya pada nurse yang bertugas nanti.

Solat memang tak mampu aku kerjakan, tapi aku masih ingan pesanan seorang ustaz semasa memberi ceramah agama di masjid. Walau sakit macam mana dan sukar sekali pun kita tetap tidak boleh meninggal kan solat. Aku hanya mampu melakukan solat menghormati waktu tanpa air sembahyang dengan dalam keadaan yang tidak bersih hanya terbaring dengan hanya menghalakan kaki kearah kiblat aku terus bersolat. Mengesutkan badan pun amat payah ketika itu. Apa pun aku perlu menqadakan semula apabila kembali sihat nanti.
aku banyak berzikir berdoa mohon keredhaan dariNya
Selepas seminggu berlalu baru aku sedar berat badan aku turun amat banyak, kalau sebelum ini berat 75kg turun maybe sehingga 45kg kut, terkejut aku bila melihat size peha aku amat kurus. Di hospital aku kerap berzikir dan baca yassin.

Selepas 10 hari di hospital aku dibenarkan pulang berbekal dengan bermacam-macam ubat. Mak aku berasa hairan ketika hendak membuat pembayaran kerana pihak hospital tidak mengenakan caj sesen pun pada aku. Itu pun ia masih tidak mengesyaki apa-apa lagi. Dan aku teringat kalau tidak silap, aku pernah terbaca dalam paper bahawa semua pesakit hiv/aids yang memdapatkan rawatan di semua hospital kerajaan adalah percuma.

Aku diarah doctor untuk check kiraan CD4 di klinik swasta, katanya budget tahunan kat hospital dah habis. Aku ke Gribbles pathology, untuk ujian CD4. Terpaksa mengeluarkan RM180 hanya untuk mendapatkan kiraan CD4.

Dibawah ini turutan keputusan CD4 selepas terlantar sakit; 

Pada 29-12-2009 keputusan CD4 ialah 12 

Mau tak mau aku terpaksa memulakan rawatan HAART. Bermula pada 14-1-2010 aku mula menelan HAART ada 3 jenis yang perlu dimakan setiap 12 jam setiap hari sehingga akhir hayat tu : 

1 Stavudine (D4T) 
2 Lamivudine (3TC) 
3 Nevirapine 

Ketiga-tiga ubat ini sempat aku makan selama 2 bulan sahaja kemudian doctor menukar kepada ubat SLN30 (SLN30 ialah gabungan ketiga-tiga ubat diatas tu yang menjadi satu) mudah lah sikit makan sebiji 2 kali sehari disamping beberapa ubat extra yang lain. 

Pada 16-6-2010 keputusan CD4 ialah 80
Pada 3-11-2010 keputusan CD4 ialah 106
Pada 27-4-2011 keputusan CD4 ialah 126 

Dan yang latest ialah

Pada 12-10-2011 keputusan CD4 ialah 174  dan Viral Load pada tarikh 26-5-10 ialah 57 copies (tak pastu 57,000 ke?) 

Pada hari ini ketika menaip entry pertama ini, alhamdulillah aku semakin sihat, sekarang aku hanya mengambil ubat SLN30 dan Bextrim. Ubat Bextrim ni pun akan ditamatkan tempoh pengambilan bila CD4 aku melebihi 200 nanti insyaallah.

Dan pada pertemuan aku dengan doctor yang lalu ia nak rekemen kan aku dengan ubat HAART yang hanya makan sekali sahaja sehari. Macam tak percaya tapi ia kata bagi memudahkan untuk kita berpuasa nanti. Apa pun semua ini akan aku ketahui pada perjumpaan seterusnya pada bulan Feb 2012 nanti bergantung pada keputusan CD4 dan Viral Load yang terbaru. 

Moga hidup ini terus dirahmati Allah sehingga akhir hayat, syukur  alhamdulillah dengan ujian yang Engkau berikan ini, alhamdulillah sekarang kehidupan aku semakin lama semakin lurus walaupun sekali sekali timbul perasaan bimbang takut tergelincir tapi apa pun hanya Allah tempat kita berserah memohon perlindungan.

Bagi mereka yang baru disahkan +ve, tolong dengar cakap doktar kalu ia orang suruh mulakan HAART mulakan lah kalau tak mula, awak akan jadi seperti apa yang telah saya alami sebelum ini.

107 comments:

  1. Ha ha dah tentu akan cuba yang terbaik...insyaallah

    ReplyDelete
  2. Terbaik!

    Terbaik dari ladang. Suka saya baca... di doakan semoga kesihatan terus bertambah baik. Ya jangan lupa untuk makan ubat. Makan ubat adalah usaha dan tawakal juga.

    Allah maha pengasih dan penyayang. :)

    ReplyDelete
  3. saya pun suka membacanye..memang terbaiklah padat dan mantap..perkongsian yang cukup berguna untuk dijadikan panduan pada saya dan sahabat2 yang lain..semoga awak sihat dan ceria selalu..

    ReplyDelete
  4. wow, ni kalau STPM ni boleh dpt prinsipal A. congrats to u bro... moga bro tetap sihat dan tercapai segala cita2.

    ReplyDelete
  5. Ha ha ha thanks semua, sory awak semua datang tak sempat nak saya nak bancuh air hehehe

    ReplyDelete
  6. tu laaaaa.... lain kali panaskan jak air. aku siap bawa 3 in 1 lg. klu ko nak aku ada bnyk ni. boleh minum sekali huh uhuhu

    ReplyDelete
  7. Go go go. Ala boleh la na nak cakap loghat utagha lagu neh :)

    Im here to support you. Allah dan Rasul paling utama. Decorate the hereafter, the world will be fairly decorated insyaAllah :)

    ReplyDelete
  8. haha

    As loghat Perak saya dalam tau, sya bila cakap tal perasan tapi orang lain dengar memang perasan

    Azam ta pau nasi bungkus sekali ya jangan pack 3in 1 ajer hehe

    ReplyDelete
  9. Nak menangis gak baca ni Naj Mi.
    Apa pun, kami, kita berdoa bersama-sama agar Allah teruskan memberi Taufiq & Hidayah Nya serta keBerkatan kepada kita semua.

    Wallahualam.

    ReplyDelete
  10. sama-sama lah kita berdoa ya Impian Suci. Amin

    ReplyDelete
  11. "Ya Allah..... aku lebih bernasib baik lagi rupanya...... " itu yg aku fikirkan.....

    Sy juga HIV+. tp dugaan yang sy terima agak kecil dr tuan.... cume terkadang emosi memang terganggu, tp bl sy mula bce blog2 yg byk memotivasikan hidup sye, sy mula berfikir sejenak.... ade yg lebih lg Allah uji......

    Sy kini mnjadi insan yg berserah 100% pd ketentuan Allah... (sbb sy ade terbace dlm buku, syaitan amat takut pada insan yang kuat iman dan berserah atau bertawakkal pd Allah) ape yg perlu sy lakukan adalah berjuang utk hidup smbil berbakti pd insan lain.....

    Ya Allah.... TQ atas HIV+ yg Engkau kurniakan... aku boleh memandang dunia dr sudut yang berbeza.....TQ....bisik hatiku....

    Ape pun, TAHNIAH sy ucapkan kpd penulis2 blog yg banyak membantu sy.... moga Allah membalasnya... sy dah mula mnegatuk kesan stocrin yg sy makan pkl 10 mlm td....

    TERIMA KASIH.........

    ReplyDelete
  12. Anonymous

    Ya bagi diri saya langsung tidak ada rasa kesal mendapat hiv kerana hiv lah yang telah membuat diri ini berubah dan cuba kembali ke jalan yang di redhai Allah. Mula-mula dulu memang terkejut tapi tak ada peyesalan langsung.

    Alhamdulillah syukur dikurniakan virus ini, jika tidak tak tahu apa yang dah jadi pada tubuh badan ini, tentu saya berterusan menzaliminya tubuh badan ini melaku kan maksiat tak henti2

    ReplyDelete
  13. saya pun berasakan hiv ni sebagai satu "anugerah" dan "hidayah" buat saya.

    kalau tidak kerana hiv, mungkin saya akan terus lalai dan hanyut. semenjak saya ada hiv ni, saya cuba sebaiknya untuk tidak tinggalkan solat. kadang2 ada solat awal waktu, kdg2 akhir waktu, tapi sebolehnya saya taknak tinggalkan solat lagi seperti dulu. kalao ada kesempatan, mmg saya akan pergi solat subuh dan magrib jemaah di masjid

    skrg ni, kembali baca al-quran. kalo dulu, jarang2 sgt nak sentuh. bukan tatau baca cuma malas nak baca. bila ada hiv, dok ingat mati. sebab takut mati dalam keadaan amal kurang, buat termampu boleh segala amal kebaikkan.

    kehidupan yang dulu, mmg dah buang jauh2. mmg kdg2 tu, nafsu mmg bergelora. darah muda katakan, tapi saya tahankan dan lawan sedaya mungkin. saya mengelak untuk berjumpa "kwn2 yang boleh mendorong saya ke arah kehidupan lama", dan saya mengelak untuk "berjumpa dan berkawan dgn org2 baru yang hanya ingin berjumpa untuk casual sex". setakat ni, alhamdulillah, saya berjaya mengelak dan mengawal godaan.

    dan kali ini, saya tergerak hati nak buat umrah, kalo dulu, pergi setakat buat syarat je sbb mak sponsor. skrg ni, saya sendiri yg nak pergi, saya sendiri yang nak kuar belanja. saya sendiri yang nak mencari keredhaan Nya. moga Allah mudahkan urusan umrah saya.

    kadang2, terdetik di hati saya, rasa kecewa dan biar nyawa saya diambil di tanah suci saja semasa umrah nanti. tapi saya tahu, tidak elok minta sebegitu. saya yakin Allah panjangkan umur saya, berikan saya kesihatan yang baik (walaupun CD4 saya bwh 200), murahkan rezeki saya, mesti ada sebabnya. mungkin ada "tugasan" yang belum selesai untuk saya. saya yakin, Allah maha mengetahui. dan saya bersyukur dengan nikmatNya.

    entry ni, buat saya insaf. betul kata org tua, sudah terhantuk baru nak terngadah. tapi, jika kita tidak terhantuk, kita tidak akan sedar akan kesilapan dan kelalaian kita. kita juga tidak akan terngadah atas kealpaan kita dulu dan berubah untuk menjadi hamba Nya yang lebih baik dan beriman.

    ini semua adalah sebagai peringatan awal kpd diri saya sendiri. seksaan di akhirat lebih mengazabkan drpd seksaan di dunia. jika hiv ini dapat mengurangkan azab di akhirat kelak, saya rela menerimanya dengan hati yang redha. jika hiv ini sebagai kafarah di atas dosa-dosa saya yang terdahulu, saya redha menerimanya.

    semoga kita semua sentiasa berada di dalam rahmat dan lindungan Nya

    -uzzi-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahniah Najmi dan Uzzi.

      Terus tabah dan jgn miss ubat tau.
      Kena belajar pengalaman menarik u ols.
      nanti abang ikut dari belakang tau...huhuhu

      Delete
    2. Nak tambah sikit
      uzzi ya nafsu sex memang sukar nak kita kawal, tapi berkat pertolongan Allah insyaallah semua akan jadi mudah. Saya pun hingga kini godaan setan sentiasa ada, setiap kali teringat pada pekara yang tidak baik cuba cepat2 ingat kan Allah

      Alhamdulillah kiranya masuk kali ke 2 lah awak ke Mekah melakukan umrah ya.... :)

      Delete
    3. saya nak tau if HIV +ve akan ada effect tak untuk kerjaya? macam nak cari kerja nanti tak diterima sebab sangkut kat medical check up....ada tak macam tu?

      Delete
    4. Salam ramai plhiv diluar sana berjaya dalam kerjaya masing2, setahu abg kalau nak krja dalam negara tidak diwajubkan untuk jalani ujian hiv, hanya ujian medical keaihatan biasa sahaja, lain lah kalau nak kerja di luar negara, jadi rahaiakan aje.

      Delete
    5. owh mcm tu ek....abg najmi saya ada email abg....ada something saya nak tanya...

      Delete
    6. Jarang bukak email..tanya je kat sini...org tak kenal..:)

      Delete
    7. ok abg...pnggl saya dee & saya 26 thun n masih lagi study. saya ni leh dikirakan pernah bwat perkara berisiko jgk tp sangat jarang. Baru2 ni saya ada bli hiv rapid test & saya punya result positif. Result ni sgt2 membuatkan saya stress. Sekarang ni pulak saya mcm ada simtom2 jangkitan hiv dimana dah seminggu lebih badan saya letih & lesu dan otot sengal2....kepala pulak kadang2 sakit.. Adakah ini simtom HIV?

      Delete
    8. Salam dee, ujian guna hiv kit dan didapati positif, nasihat abg pergi lah ke mana2 klinik luar hosp kerajaan dan buat sekali lagi ujian hiv, jika didapati benar positif maka saudara akan dinasihatkan agar menerima rawatan seterusnya. Letih lesu sengal2 otot tidak semestinya sebab hiv ianya mungkin sebab stress. Yang penting saudara kena dapatkan rawatan jika benar positif

      Delete
    9. fuhhh...keputusan tu sgt2 buat saya tertekan....tula saya plan cuti mid sem nanti nak pegi pt foundation buat ujian...kalau di hospital kerajaan akan buat guna hiv kit atau ujian makmal ye bang ?

      Delete
    10. Setahu abg kat hosp kerajaan pun mula2 buat guna hiv kit, jika betul positif baru dibuat ujian dimakmal pulak, jika benar positif baru mulakan rawatan. Boleh juga ke pt foundition, abg tak pasti kaedah yg mereka guna skrg, rasanya guna hiv kit jugak, rasanya lah, lain lah kalau buat ujian di BP Lab atau Gribble meeka akan buat ujian dimakmal tapi kena bayar lah jugak.

      Delete
    11. kalau di Lab Swasta berapa pulak ye bayaran utk ujian hiv tu? maaf saya bertanya banyak2....banyak benda bermain di fikiran bila ujian rapid test yg saya buat tu menunjukkan positif ditambah lak dgn keadaan bdn yang mcm ada simtom2 HIV.

      Delete
    12. owh...boleh dikatakan masih murah la ujian makmal luar. Bukan apa, disebabkan saya student semua tu kena consider. Nak pegi klinik kerajaan or hospital agak takut pandangan nurse or org disitu. Doakan ujian saya negative ye bang... sangat2 takut ni...mcm2 bermain difikiran especially parents dan juga masa hadapan saya memandangkan saya ank sulung & tempat keluarga bergantung harap.

      Delete
    13. Di PT Foundition pun kena bayar jugak, pd abg lebih baik buat dimana2 makmal luar seperti BPLab tu, kalau dia ambil darah dari lengan tangan bermakna ujian akan dibuat dimakmal, tapi kalai a, bil setitik dijari bermakna dibuat guna hiv kit. Semoga negatif dan dee dapat teruskan hidup dengan aman tak stress2 lagi ya...:)

      Delete
    14. owh mcm tu...mcm tu saya bwat kt makmal luar la senang....doakan dee ye bang...semoga dee diberi kekuatan & dee redha ngn apa keputusan yang bakal dapat..terima kasih bang

      Delete
  14. Uzzi
    sebenarnya pengalaman saya dalam entry ni saya tulis dengan penuh emosi, selain mengharap sangat keberkatan hidup dari Allah ketika menulis. Saya harap mereka yang membaca boleh mengambil ikhtibar dari pengalaman saya ini.
    Thanks

    Fareez Fauzi
    Terimakasih rasanya awak pernah menulis "satu penyakit tetapi pengalamannya berbeza antara satu sama lain" Ya sangat bagus, kita sama-sama mengambil ikhtibar dan belajar dari pengalaman orang lain....dalam memperbaiki kehidupan kita mendatang kan... :)

    ReplyDelete
  15. moga ade hikmah dsebaliknya kan.....
    dulu en naj mi xleh terima kenyataan kan, tapi skang makin tabah kan?smga sntiasa tabah dan tulis entry yg best2 dn panjang2..must b in professional field lah kan en naj mi ni tgk dari gaya entries yg penah ditulis....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks tshr shda
      Alhamdulillah mula-mula memang lah mengelabah, sekarang dah ok jer. Saya kerja biasa jer dulu, sekarang dah jadi penganggur terhormat dah ni hehehe

      Delete
  16. membaca entri ini memberi kawan satu harapan.... CD4 rendah pun bukan bermakna ajal dah hampir.... maknanya kawan kena merubah diri untuk kembali menjalani kehidupan yang sihat la yek... target nak naikkan CD4 ke 200 dari 42....

    membaca blog2 rakan2 seangkatan... membuat saya lebih bersemangat untuk terus berjuang... demi insan2 tersayang disekeliling...

    ReplyDelete
    Replies
    1. MR. F
      Itu antara tujuannya... bila kita membaca pengalaman orang lain insyaallah kita akan mendapat pengajaran yang baik buat diri kita untuk mencontohinya ya ambil yang baik bukan yang tak baiknya. Hidup pun boleh menjadi semakin bersemangat kan

      Delete
  17. Tuan.. Semoga kita sentiasa didalam rahmat dan kasih syg Allah.. Semoga terus diberi kekuatan utk mejadi org2 yg hampir dgnNya..

    ReplyDelete
  18. Anonymous,
    Sama-sama lah kita moga sentiasa diberkati Allah selama-lamanya. Terima Kasih

    ReplyDelete
  19. PERKONGSIAN TERBAIK...Alhamdulillah anda telah merealisasikan. Tahniah

    ReplyDelete
  20. en najmi,
    harap najmi sentiasa tabah dan sabar serta jangan putus do'a kepada Allah. Sesungguhnya Dialah yang Maha Pengasih.

    ReplyDelete
  21. Nurul Husna Mohd Hassan & eLL'

    Terima kasih kerana doakan, insyaallah saya tak akan putus asa berdoa kepada Allah :)

    ReplyDelete
  22. mudah-mudahan ada keajaiban yang berlaku. amin....

    ReplyDelete
  23. salam en. najmi..
    nk tnye, skrg CD4 dh bpe, mesti dh lebih 200 kan.. Alhamdulillah..

    btw, nk tnye, kalo yg CD4 bwh 200lebih, xleh ke nk ambik HAART tu awal2, nk bg naik smpai lebih 500?

    thanks.. ;)

    ReplyDelete
  24. Dean,

    Pada tiga tahun yang lalu CD4 saya hanya 12, pada hari ini CD4 saya sudah mencecah 229. Alhamdulillah.

    Setahu saya kalau seseorang tu CD4 sekitar 300 pun sudah ada doktor rekemenkan untuk memulakan HAART, terpulang pada budi bicara seseorang doktor yang kita jumpa tu. Kalau CD4 300 kita minta doktor nak mulakan HAART rasa saya lah doktor akan benarkan.

    Wallahuallam

    ReplyDelete
  25. apa2pun...gud luck najmi...
    saya baru baca pasal adik MS...
    xtau nak komen apa lg...
    tp saya tau apa perasaan bila doktor umumkan apa penyakit kita...
    mmg kaki xpijak tanah...kalau kena tumbok pun xrasa...
    nervous,takut lain macam...apa2pun saya doakan yang terbaik buat najmi...

    ReplyDelete
  26. "...Bila doktor kata awak ada hiv, apa lagi berputar dunia..."
    saya mmg faham keadaan tue...
    apa2pun najmi,saya doakan yang terbaik buat najmi...
    p/s:baru baca entry pasal adik MS... sedih sgt...

    ReplyDelete
    Replies
    1. shahrir nordin,

      Tentang adik Ms... ya saya juga sedih dan saya masih kerap terkenang arwah walaupun saya tidak pernah bertemu, kalau tak silap hari ini saya teringatkan kembali tentang arwah ketika saya berada dihospital untuk diambil darah...

      shahriri nordin,

      Hanya orang yang mengalami atau yang menerima berita diri ada HIV sahaja yang boleh memahami situasi seperti yang saya alami itu. Ya kalau dicucuk kat badan pun rasanya tak kan terasa masa tu.
      Saya rasa awak pun samakan, awak juga pernah alami keadaan situasi seperti itu juga...Mudah-mudahan awak kuat menempuh hari mendatang.... :)dan terima kasih kerana mendoakan saya shahrir.... :)

      Delete
  27. ASSALAMMUALAIKUM...

    Boleh saya tahu..Najmi ada buat cheakup darah dgn urine baru-baru ni kan..bape bacaan CD4 yang terkini?
    apa pun saya doakan moga Najmi terus sihat dan terussss menulis ye...
    Bangga dengan Najmi sekarang.....Amin.

    syukran jazillan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous,

      WSalam...ya saya ada cheak up setiap bulan selama 4 bulan (4 kali) urine dan darah kerana saya baru tukar ubatan yang baru... so doktor nak tengok kesan ubatan tersebut pada buah pinggang... lepas 4 bulan kalau segalanya okey insyaallah tak perlu check darah dan urine setiap bulan dah... ujian hanya pada darah setiap 5 atau 6 bulan sekali. CD4 terbaru saya 229....Terima kasih.... :)

      Delete
  28. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. W salam farouq,

      alhamdulillah part travel2 tu sesuatu pengalaman yang sukar dilupakan...:) Saya berasal dari Penang tapi dibesarkan di Perak.

      Mengaji seperti kebanyakan orang bila dah tua ni rasa malu pulak nak belajar takut diperli2 ustaz nanti.... tapi kalau nak belajar saya kena bermula dari alif ba tha....lah... :)

      Insyaallah nanti saya rujuk... Thanks... :)

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. farouq,

      Ya lah tempat yang awak kata tu di KL, saya rasa tahu tempatnya tu...Kat tempat saya ada jugak tapi yang saya nampak budak2 ajer keluar masuk tingkat atas rumah kedai tu, hmmm kalau di KL tak beberapa segan lah kan sebab awk kata ramai orang berumur belajar....

      Ha ah Perak... biasa cakap lu gua aje hahaha.... :)

      Delete
    4. This comment has been removed by the author.

      Delete
    5. This comment has been removed by the author.

      Delete
    6. farouq,

      Kalau saya di KL takut mudah terpengaruhi ni... hehehe lepas keluar belajar mengaji nanti masuk pub yang bertaburan kat sana kan... Iman saya masih tak kuat lagi ni... :)

      Menarik ker... alhamdulillah saya memang nak buat blog ni menarik biar orang suka singgah dan baca... tetapi ada lagi ribuan blog kat luar sana yang lebih menarik... saya nya rasanya simple aje kan.... biar orang mudah buka dan senang baca... itu pun saya masih mencari idea nak cuba ubah bagi lagi menarik hehehe... tapi idea tak mai lagi lah.... :)

      Kalau beberapa bulan dulu saya kerap menukar rupa bentuk colour dan sebagainya tapi skrg dah malas hehehe...lagi menyampah bila line slow susah nak tukar atau ubah rupa blog ni hehehe

      Thanks kerana singgah....ya :)

      Delete
  29. Assalamualaikum

    saya dari indonesia,
    tolong saya,
    saya ketakutan,

    ReplyDelete
  30. W Salam Anonymous'

    Awak dari Indonesia... sekarang dimana ni?
    Takut kerana apa? Bimbang HIV?

    Boleh send dan cerita pada saya, send email ke

    najmi620@gmail.com

    sebutsekali nama dan umur serta jantina ya...

    ReplyDelete
  31. Assalammualaikum...tahniah dan bangga dgn niat Najmi dan Faruoq ni yg mula nak belajo mengaji semula...Alhamdulillah..tapikan Najmi ni dah boleh hafaz surah Yassin lagi..mesti bacaan serta makhraj
    pun dah betul...terasa nak buat macm awaklah nak mula belajo menghafaz...mula2 dgn surah2 lazim
    bolehkan...terasa tak mampu terus nak mulakan dgn surah yg panjang dulu...bolehkan macam tu dulu..?
    Walaupun dah bolehlah baca kini...tapi bila nak mulakan hafazan...payah bebeno..mungkin dah tua2 ni..lambat dah.....
    mesti Najmi ada tips2 dan teknik menghafaz tu...boleh le kongsi sameee ye...:-)

    syukran jazillan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous syukran jazillan,

      Saya pun tak pasti bagus ke tak hafalan saya tu... kerana tak da guru yang mengajar...ikut dengar audio aje kan...

      kalau anonymous nak cuba hafal sikit2, berperingkat2 lepas hafal... baru berganjak pada ayat yang berikutnya... kita tak boleh hafal dlm sebulan dua... tambah umur dah meningkat kan... rasa saya bertahun juga baru saya dpt hafal semua itu pun entah betul atau tak....saya tahu salah cara saya kita kena berguru kan

      saya hafal ikut sedap mulut mendengar CD aje atau baca ketika majlis bacaan Yassin dimasjid malam jumaat aje.... :)

      Delete
    2. walaikumsalam, kalau saudara di kuala kumpur boleh ke Yayasa Sekolah Al quran Kuala Lumpur. tetapi harap maklum sini akan belajar iqra1-6. belajar dari mula. ermm bukan setahun tau. 2-3tahun juga sebab belajar tadjwid....dan ada ujian bulanan. lepas itu baru masuk al-quran.lama la juga.

      lama juga la. tapi berbaloi-baloi kerana belajar dr awai.

      Delete
    3. farouq,

      Sebaiknya kena belajar dari bawah, dari iqra 1 - 6, itu yang sebaiknya kan.... Best kan kalau tahu baca Quran dg baik...hmmmm tak tahu nak kata... so awak dah boleh baca dengan baik ker? Alhamdulillaah...:)

      Delete
    4. This comment has been removed by the author.

      Delete
    5. farouq,

      Tahniah.... best lah tu.... lancar membaca alhamdulillah....best nya..... :)
      Selamat Hari Raya Aidil Adha pada awak juga ya....:)

      Delete
    6. terima kasih....semoga dipermudahkan hidup anda.update la tentang diri saudara lagi k daripada masa ke masa. kalau sempat memang saya singgah. nanti saya add kat fb saya. tapi bawah nama farouq la he,he

      Delete
    7. Anonymous,

      Ohhhh..... orang yang sama ker??? guna alamat email yang sama kan... ok ok...insyaallah saya cuba nak up date tentang saya tetapi terpaksa berhati2 jugak supaya orang yang kenal saya diluar kalau baca blog ni tak akan perasan blog ni adalah saya punya...bimbang ahlikeluarga anak sedara perasan....

      Saya tak beberapa sihat dua tiga hari ni demam selesema penat semuanya ada...... :(

      Delete
  32. salam..
    semoga saudara naj mi dpt jalani hidup dengan baik dan dalam keberkatanNya :)
    byk kesedaran yg saya dapat bila baca blog ni.

    teruskan berblog ye :)

    ReplyDelete
  33. ya, hidup mesti diteruskan.. keep positive :)

    ReplyDelete
  34. donnyadam

    ...thanks....hidup mesti diteruskan...:)

    ReplyDelete
  35. hai Najmi..saya mmg berniat nak baca dr awal kisah awak tpi takde masa ;)
    kisah awak mengingatkan saya kepada arwah pakcik kesayangan saya
    akhir hidupnya di hospital dan pulang dgn siap dikapan.
    tidak ada mandi jenazah di rumah semua diuruskan di spital
    skrg saya tahu apa sebabnya..sbb semua simptom sakit itu ada padanya

    YaAllah..ampuni dosanya dan dosa kami.tempatkan dia dipt yg dirahmati
    kalau lah dia tahu ada caranya spt Najmi mgkin dia masih ada hingga kini

    ReplyDelete
  36. Anonymous

    Saya bersimpati dengan nasib arwah pakcik kesayangan awak itu.. Sudah ajalnya menemuai Allah.. semoga arwah bersama dengan orang yang beriman disana, semoga arwah sempat memohon ampun maaf dari Allah semoga arwah sudah diampun kan segala salah silap yang pernah arwah lakukan ketika hayat.

    May be arwah lambat menerima rawatan dihospital, may be arwah juga ada mengidap penyakit lain yang memungkinkan hayatnya semakin pendek. Kemungkinan sekiranya arwah tidak ada penyakit lain selain membawa virus HIV mayeb arwah pada hari ini masih hidup sihat. Wallahuallam.

    Sama-sama lah kita senantiasa mendoakan kepada arwah dengan Al Fatihah.....

    ReplyDelete
  37. sedeh baca... sb sy mengalaminye juga...

    ReplyDelete
  38. Anonymous

    Ya, awak pun alami pekara yang sama... ya semoga awak kuat pada hari ini ya....:)

    ReplyDelete
  39. Semoga keputusan CD4 NajMi nanti bertambah baik dan terus baik bacaannya...dan moga NajMi tak sakit lagi macam dulu ye..moga sistem imune Najmi juga terus meningkat...mmm kalau demam tu,...sikit-sikit ajer yer..InsyaAllah.

    Semangat Najmi berjuang untuk terus hidup..mencari keberkatan dalam hidup dengan sentiasa mengharap rahmat Allah...sentisa menjadi sumber hidup saya... supaya terus kuat
    dan tabah...banyak nikmat Allah yang buat saya lupa bersyukur...sedangkan segala apa yang Allah telah takdirkan ...itulah sebenarnya yang terbaik utk saya...

    Jangan jemu tau.. terus menulis lagi ye Najmi...bangga dengan Najmi sekarang..!
    jage kesihatan juga yer...!!

    :) :) :)

    syukran jazillan




    ReplyDelete
  40. syukran jazillan

    Terima kasih banyak2 syukran jazillan... minta2 CD4 bulan November 2012 abg naik... sikit pun tak mengapa kan... doakan ya,

    Insyaallah abg akan terus share dan menulis....:) terimakasih syukran jazillan

    ReplyDelete
  41. saudara naj mi, dugaan yang awak timpa saya rasa sungguh mencabar. saya suka ingin mengetahui tentang perkara2 ini lebih mendalam. sekurang2nya sebagai knowledge tambahan utk saya. saya sama seperti masyarakat di luar sana yang masih dihantui dgn stigma dan dogma utk tidak mendekati org berpenyakit HIV dan aids. setelah membaca kisah anda ini, saya rasa menjadi satu tanggungjawab sebagai individu dlm masyarakat di malaysia ini utk mengubah persepsi negatif dan membantu utk cuba memahami dan memberi sokongan moral kepada penghidap2 HIV utk terus berjuang demi diri sendiri dan berubah ke arah kebaikan.

    setiap orang itu punya dugaan yang berbeza yang di uji oleh Allah SWT. DIA takkan uji seseorang itu melainkan mengikut kemampuannya utk menanggung ujian itu. kadangkala diturunkan hujan, petir dan kilat dan kemudian diturunkan pelangi, langit yang cerah dan matahari yang menyinar supaya kita selalu mengingatiNYA dan bersyukur kepadaNYA.

    mudah2an blog saudara ini menjadi tempat rujukan kepada mereka yang mungkin tersalah jalan dan ingin berubah. sesungguhnya pintu taubat itu terbuka selagi masih ada hayat dikandung badan. saya doakan saudara senantiasa di beri kekuatan utk kekal di jalanNYA. teruskan berjuang sehingga ke akhir hayat. =)

    ReplyDelete
  42. saudara naj mi, dugaan yang awak timpa saya rasa sungguh mencabar. saya suka ingin mengetahui tentang perkara2 ini lebih mendalam. sekurang2nya sebagai knowledge tambahan utk saya. saya sama seperti masyarakat di luar sana yang masih dihantui dgn stigma dan dogma utk tidak mendekati org berpenyakit HIV dan aids. setelah membaca kisah anda ini, saya rasa menjadi satu tanggungjawab sebagai individu dlm masyarakat di malaysia ini utk mengubah persepsi negatif dan membantu utk cuba memahami dan memberi sokongan moral kepada penghidap2 HIV utk terus berjuang demi diri sendiri dan berubah ke arah kebaikan.

    setiap orang itu punya dugaan yang berbeza yang di uji oleh Allah SWT. DIA takkan uji seseorang itu melainkan mengikut kemampuannya utk menanggung ujian itu. kadangkala diturunkan hujan, petir dan kilat dan kemudian diturunkan pelangi, langit yang cerah dan matahari yang menyinar supaya kita selalu mengingatiNYA dan bersyukur kepadaNYA.

    mudah2an blog saudara ini menjadi tempat rujukan kepada mereka yang mungkin tersalah jalan dan ingin berubah. sesungguhnya pintu taubat itu terbuka selagi masih ada hayat dikandung badan. saya doakan saudara senantiasa di beri kekuatan utk kekal di jalanNYA. teruskan berjuang sehingga ke akhir hayat. =)

    ReplyDelete
  43. LoveMahathirism

    Alhamdulillah bertambah seorang lagi insan yang perihatin terhadap pembawa HIV...:)

    Ya pada saya yang penting awak semakin perihatin, terima kasih banyak2...

    Ya melalui awak juga awak boleh sebarkan maklumat yang betul berkaitan HIV kepada orang sekeliling dan org terdekat dg awak ...itu pun sudah cukup baik.. kan

    Terima kasih kerana mendoakan saya... terima kasih dengan keperihatinan dari awak.. LoveMahathirism....:)

    ReplyDelete
  44. salam naj mi...
    bukan mudah hidup dgn HIV.orang yg tidak boleh kawal emosi dan asyik fikir mati je lebih cepat akan mati kerana emosi yang kawal semagat seseorang.kalau seseorang yang positif dalam melawan penyakit dan kelemahan dalam diri dia akan terus berjaya melawannya.sya dapat rasa betapa cekal naj mi,walaupun mula-mula nampak down tapi lepas ada semangat balik.semoga naj mi boleh naik semangat mereka yang lemah ini dengan menonjol diri dengan kata semangat bukan kepada PLHIV sahaja tetapi juga kepada mereka yang lain.ramai PLHIV diluar sana hidup menderita kerana mereka rasa bila sudah ada HIV dalam badan,kehidupan bermakna sudah berakhir dan mereka hanya bersedih dan menungu nasib yang menentukan.naj mi juga boleh membuka minda kepada non-PLHIV supaya membuka minda menerima PLHIV,bukan menhukum dan memhina mereka.
    'harimau mati meninggalkan belang,manusia mati meninggalkan nama'..walaupun jasad kita telah telah berkubur tetapi perbuatan baik ditinggalkan.diharapkan blog ini satu hari nanti boleh dibukukan untuk jadi bacaan kepada semua,segala kebaikan kita buat adalah satu pahala kepada kita selagi ia diguna secara baik,,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam Anonymous,

      Terima kasih banyak-banyak dengan komen yang sedikit sebanyak memberi semangat kepada saya. Insyaallah apa yang mampu saya buat akan saya buat, mana yang mampu saya nasihat saya nasihat mengikut apa yang saya tahu. Ramai juga yang bertanya masaalah melalui email alhamdulillah saya jawab mengikut kemampuan saya, insyaallah doakan kemampuaan saya mengurus blog ini dengan baik dimasa depan. Terima Kasih....:)

      Delete
  45. salam terjumpa blog najmi semasa menggoogle kagum ngan ketabahan saudara . blog ini banyak membuka mata saya tentang hiv ,, thanks for info bro hope god bless you

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Anonymous

      terima kasih kerana membaca...mudah2an apa yang terdapat dalam blog ni boleh dijadikan panduan dalam kehidupan buat semua, mana yang baik contohi lah mana yang tak baik tu jadikan pengajaran....:)

      Delete
  46. Salam abg najmi , menarik sungguh blog abg . Banyak cerite2 bekaitan yg sedikit sbanyak dpt bg smangat kat saye dn yg lelain. Saye jumpe blog abg ni , mase tgh layan photo2 gay melayu , terselit blog abg . Langsung sy berenti layan photo2 tu , terus bace blog abg sampai saat ni .
    Saye sendri ade kisah yg nk di kongsi dgn abg & lain2 , Insyallah sampai waktu nanti sy akan email detail kisah sy pd abg.
    Utk abg , semuga ALLAH akan sentiase berkati & rahmati abg , kagum dgn smangat abg :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Anonymous

      Terima kasih kerana sudi baca blog abg yang tak seberapa ni...abg memang mengharapkan agar pembaca yang singgah menbawa blog ni akan dapat sedikit sebanyak pengajaran dari kisah abg dan kisah2 pembaca lain yang abg sharekan. Dan dengan tangan terbuka abg mengalu2kan Anonymous berkongsi kisah dengan abg, insyaallah abg boleh jadikan entry sebab abg yakin bagi seorang gay dugaan yang kita terima hampir sama, berperang dengan hawa nafsu TETAPI cara kita hadapi dugaan itu dan bagaimana perjalanan kehidupan kita adalah berbeza antara satu sama lain.

      Email abg ke -

      hidupmestiditeruskan@gmail.com

      Terima kasih....:)

      Delete
  47. asik surf blog bro najmi nih baru perasan ada entry pengenalann nih . bro memang seorang yang tabah walaupun saya takde hiv namun dengann membaca entry entry di blog bro membuat kan saya lebih memahami tentang plhiv.apa punn bro keep update bro n saya doakan bro sentiasa tabah dan sihat hendaknya .

    Azri

    ReplyDelete
  48. Azri

    Hidup mesti diteruskan, so nak tak nak kena tabah lah mengahdapi kehidupan mendatang.....Terima kasih sebab baca blog ni dah Azri pun dah tahu lah sikit sebanyak tentang hidup saya kan....Terima kasih kerana mendoakan saya....:) Saya harap Azri juga tabah menghadapi ujian hidup dimasa depan ya....:)

    ReplyDelete
  49. semoga saudara Naj Mi sentiasa sihat hendaknya.. amin

    ReplyDelete
  50. kusut kepala..tkut.sedih.bimbang semua ada..tlg sy..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous

      Email saya...insyaallah mana yang boleh saya bantu insyaallah saya bantu...

      Delete
  51. Saya ada beberapa soalan untuk ditanya kpd tuan najmi mengenai rakan saya. Tetapi boleh ditanya secara private? Email, phonr atau apa2 sahaja. Harap dapat balas.

    Zul

    ReplyDelete
  52. salam saya ada adik yg baru mendapat tahu menghidap hiv pada hujung tahun lepas..kami sekeluarga menerima dgn redha tetapi masalah utama adik saya ialah dia hilang keyakinan setelah diarahkan berhenti kerja dan sehingga kini sudah sethn menggangur dan beranggapan tiada yang ingin mengambilnya bekerja akibat hiv..saya runsing memikirkan keadaan adik saya..

    ReplyDelete
  53. Salam Anonymous

    Benar adik awak hilang keyakinan untuk bekerja, jika tanya saya pun keadaan saya sama ketika awal2 disahkan HIV positif dulu, bimbang nak kerja sebab takut orang lain tahu tentang keadaan status diri dan sepekara lagi kerana kebiasaanya bila baru disah kan HIV, pesakit terpaksa kerap ke hospital sama ada ambil darah atau berjumpa doktor, lebih malang kalau seorang PLHIV itu ada mengidap penyakit2 sampingan lain.

    Terus terang saya sendiri tidak pernah bekerja makan gaji lagi sejak tahun 2005 sehingga sekarang, bagi saya yang sudah berumur ini sudah tiada yang penting lagi, tidak berminat sangat dengan hal2 dunia seperti keinginan memiliki kereta atau sebagainya, alhamdulillah hasil kerja dulu saya masih ada sedikit simpanan, tiada masaalah dg makan, pakai atau tempat tinggal, alhamdulillah.

    Pasti adik awak masih muda, nasihat saya cari lah apa2 pekerjaan jangan ingat hanya dia sahaja yang ada HIV, diluar sana ramai remaja lain yang ada HIV dan masih terus bekerja. Ramai pelajar2 yang masih belajar ada HIV...Adik awak kena anggap diri dia sihat seperti orang lain, masih kuat untuk bekerja dan paling penting adik awak kena berfikiran positif. Fikir apa jua masaalah itu secara positif. Alhamdulillah keluarga dah tahu tentang status dirinya, pasti mereka boleh membantu adik sekiranya kena ambil ubatan di hospital, ini boleh mengurangkan hari yang terpaksa ia pohon (cuti) utk kehospital utk ambil darah dan temujanji dg doktor.

    Jangan beritahu sesiapa tentang status diri anggap diri sihat seperti orang lain. Jika tidak keberatan suruh adik awak email saya ok tak?

    ReplyDelete
  54. Sy isma abg najmi sudah kenal saya..terima kasih saya ucapkan pada abg najmi kerana tidak jemu2 nasihat tunjuk ajar dan ketabahan yg dia ajar pada saya..saya x tahu saya ni -ve ke atau +ve..sbb doc kata suruh check bln 2 ni..tapi hidup dgn penuh strees buat sakit mcn 2 sakitlah..mcn 2 nak sama dgn penyakit strees ni...dgn baca blok ni..hati saya tenang dan sy sentiasa perbanyakkan berzikir...walaupa pun awal bln 3 ni saya akanbuat test hiv...selapas saya balik umrah..dan bertaubat nasuha kat sana...amin...mungkin kita ada hikmah di sebalik kejadian..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Isma,

      Harap Isma dan keluarga dalam keadaan baik2 dan jangan stress ya...:) Jangan fikir bukan2..:)

      Delete
  55. Bila baca blog abang najmi, keinginan utk buat seks sy jadi kurang...maksud sy utk buat maksiat lah...
    Selalu jga google tengok pusat massage, bila keinginan kuat sangat, teringat kisah cerita blog abang buatkan saya jadi takut dan bersyukur tuhan masih beri sy peluang.

    Terima kasih banyak2 abang najmi, sentiasa mengingatkan saya supaya tak mengulangi perbuatan abang yang lepas. Dulu masa nak check hiv memang saya takut sangat2. Lepas check Alhamdulillah saya negatif. Hidup bila tak da halal haram ni memang buat hati jadi tak tenteram.

    Sekarang ni saya jd followet tetap abang najmi. Terima kasih abang najmi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Anonymous,

      Ini antara sebab abg terus bertahan mengendali blog ini, selain memberi maklumat betul tentang HIV AIDS, dalam masa sama cuba berdakwah mengikut cara abanglah agar seramai mungkin pembaca punya sedikit perasaan takut dr terus melakukan maksiat, segala kisah yang abg share ini buat peringatan diri abg jugak. Terima kasih kerana follow abg...:)

      Delete
  56. Salam..abg najmi...ruam2 dari kaki sampai punggung tu gatal2 x??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zack Max

      Ya gatal, kalau garu kuat boleh luka, so abg gosok2kan bagi mengurangkan rasa gatal tersebut..

      Delete
  57. peha pun naik la...keseluruhan kaki ke???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya hampir seluruh badan...kaki, peha, ponggong badan, tangan tengkok dan dahi serta kepala, alhamdulillah kat muka aje tak naik..

      Delete
  58. Salam abg najmi.. saya nak tanya ruam tu hilang dalam brp hari? 3hari or seminggu? try google ada yg ruam bernanah ada yg x? so specific ruam dia yg mcm mana? of course gatal kan?
    member ari tu demam lama gak hampir 2mg and demam dia on off lah.. gi klinik dr ingatkan suspect denggi tapi x.. Dr check ruam tu maybe sebab campak or rubela.. almost satu badan kene ruam and gatal.. Kalau campak mustahil lah sebab dia dah kene campak 2kali and rubela jarang lelaki kena kan? so dr pun tak tahu sebab apa.. and my fwnz ni memang aktif fun..so saya suspect my dia ada HIV.. so nak cormfnkan tntng ruam tu mcm mana bentuk dia?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,

      Jika dia sememangnya aktif melakukan aktiviti berisiko, maka ruam yang dia alami kemungkinan sebab simptom HIV, sebaiknya kena buat ujian HIV bagi memastikan status diri dia...

      Delete
  59. bang naj... aku dah tes hiv combo test di hospital.. hasil 3month alhamdullilah -ve... tapi bang saya masih risau.. melihat abang naj hasil +ve di tahun 2005 tapi perkara penyakitnya di tahun 2009... apakah nanti hasil -ve saya di 3month berubah menjadi +ve ditahun2 berikutnya? saya insya Allah berjanji tidak akan melakukannya lagi... tapi saya masih dihantui rasa takut dan bersalah... saya memang tahu +ve bukanlah akhir dari segalanya, tapi saya belum siap bang naj, tertuama kalau hasilnya nanti menjadi +ve... :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam

      Ujian saudara tu dah tepat..sebaiknya jangan fikir bukan2 sangat nanti kepala stress..boleh dapat sakit lain pulak. Dalam kes abg tu abg disahkan positif HIV pada 2005 dan pada akhir 2009 abg dapat AIDS (bila CD4 abg rendah)

      Kalau saudara disahkan ada HIV pada tahun ni, maka saudara boleh mendapat AIDS selepas 4-6 tahun kemudian jika tidak mendapatkan rawatan.

      Jika masih was2 saudara boleh buat lagi ujian selepas 3 bulan kemudian (maknanya 6 bulan selepas aktiviti berisiko yang terakhir)

      Delete
  60. cerita ini sgt menyentuh di jiwa......

    org yg phm sahaja akn phm prasaan itu..=)

    satu pesanan saya...

    "allah xakan uji seseorang itu melainkn dgn kesanggupannya"
    semoga hidup sentiasa di rahmati..

    be strong...blog mcm ni perlu ada untuk merubah persepsi org ramai trhadap golongan ini..

    papepon tahniah..=)

    anda seorang yg kuat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih ANONYMOUS,

      Doakan abg sentiasa sihat kuat selalu ya...:)

      Delete

LABELS

10 sepuluh (28) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (10) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (13) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (112) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (2) dairy kehidupan (342) delima (pomegranate) (2) derma darah (4) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (27) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (7) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (11) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistik (JO) (2) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (20) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (31) lipoatrophy (5) liwat (14) luar negara (57) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (56) najmi jumpa doktor (9) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (47) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (13) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (175) pneumonia (1) positif thinking (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (3) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) remaja bawah umur dan hiv (6) rencana/artikel (58) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (28) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (89) solat (2) songsang (286) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (27) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (9) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (2) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (15) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (83) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)

RECENT POST