Thursday, 15 December 2011

MUZIUM MAYAT HIV/AIDS

 *Maaf kalu ada sesiapa yang rasa terganggu dengan photo-photo ini

Ok di Thailand terdapat sebuah muzium yang terletak di Wat Siam Lopburi yang agak menarik dan menyeramkan. Antara yang dipamerkan ialah mayat-mayat manusia lelaki dan wanita yang telah diawet. Antara mayat-mayat ini dikatakan telah mati akibat hiv/aids. 

Mayat-mayat ini dipamerkan untuk memberi "warning" pada mereka yang masih hidup, tentang bahaya hiv/aids.  Saya belum berkesempatan datang ke muzium ini lagi. Kalau ada peluang pun kena fikir seribu kali hendak masuk melawat ke atau tidak. Ngeri pulak rasanya.

Rasanya kalau mayat yang tidak kena Aids pun kalau dah mati dan bila sudah diawetkan tentu lah jadi kurus kering cam tu jugak kan.








Seorang lelaki Thai yang mati akibat aids
Seorang 'sex worker" wanita yang mayatnya di pamerkan
                         
             

8 comments:

  1. Terima kasih berkongsi pengalaman Naj Mi.

    Moga diberkati.

    ReplyDelete
  2. huei bestnya... boleh tengok mayat-mayat. Tadi saya tengok pastu bila baca ayat huei siapalah mayat-mayat ni saya perasan aduh di mana hilang sifat kemanusiaan saya hehe,...

    mengingati mati itu bijak.. dan ya islam tidak pernah mengaibkan mana-mana individu hatta yang mati kerana hukuman pun mayatnya di lakukan sebaik mungkin.


    p/s huei gamba2 semua ni ambik sendiri ke.. cantik macam poloraid.

    ReplyDelete
  3. Citerlah lagi, kita suka dengar :)


    Eh, suka baca!

    ReplyDelete
  4. AO

    photo diatas saya google jer senang, saya ni setengah tu tak cantik gambarnya..

    insyaallah akan terus bercerita.....

    ReplyDelete
  5. kenapa agaknya org2 kat sana nak awet mayat org yg mati kena hiv/aids?

    tak semua org boleh tengok gmbr2 mcm ni. ada juga yg lemah semangat sampai terbayang2 je benda tu kat tepi. tp gmbr2 ni menjadikan kita berfikir bgmana kematian kita suatu hari nanti. adakah kita dah bersedia menghadapinya. cukupkah bekalan kita. adakah kita tergolong dalam husnul khatimah

    ReplyDelete
  6. teringat dgn satu kisah kat salah sebuah negara kat timur tengah, masa tu kerajaan nak membangunkan satu kwsn baru. Masa pekerja2 binaan gali lubang, dorang terjumpa mayat yang masih sempurna seolah2 baru je meninggal padahal ia dah mati beratus2 tahun yg lalu.subhanallah

    ReplyDelete
  7. Azam
    maknanya mayat yang ditemui tu tetu orang-orang yang soleh dan beriman kan. Mati dalam husnul khatimah lah tu, mcm AHP kata memang dah budaya non muslim memanglah begitu mengawet mempamer dah jadi budaya atau adat bagi mereka

    ReplyDelete
  8. Naj Mi,

    Saya tidak setuju, kalau nak mendidik masyarakat ini bukan caranya sekiranya di Malaysia, dari kaedah biologi semua mayat akan mengecut sama seperti mayat2 ini. Tidak perlu mereka di aibkan dan kalau boleh saya nak cadangkan kepada PEWAHIM & AHP & the group, kaedah mandikan jenayah PLHIV ditukar kaedahnya. Kaedah yang tidak mengaibkan jenazah...buat new standard dan kemudahan khas untuk PLHIV. Fahamlah masyarakat kita, sampai bila2 arwah & keluarga akan diingati. Wujud dialog ini " Nak tau, semah tu datuk dia dulu mati sakit HIV, nak ke kau buat menantu dan It's really happened."

    ReplyDelete

LABELS

10 sepuluh (28) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (10) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (13) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (112) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (2) dairy kehidupan (342) delima (pomegranate) (2) derma darah (4) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (27) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (7) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (11) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistik (JO) (2) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (20) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (31) lipoatrophy (5) liwat (14) luar negara (57) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (56) najmi jumpa doktor (9) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (47) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (13) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (175) pneumonia (1) positif thinking (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (3) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) remaja bawah umur dan hiv (6) rencana/artikel (58) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (28) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (89) solat (2) songsang (286) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (27) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (9) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (2) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (15) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (83) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)

RECENT POST